ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο διακεκριμένος ιστορικός και διανοούμενος, Στάνλεϊ Χόφμαν

πέθανε-ο-διακεκριμένος-ιστορικός-και-324571

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο γαλλο-αμερικανός διανοούμενος και διακεκριμένος ιστορικός Στάνλεϊ Χόφμαν, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο οποίο δίδαξε για περισσότερο από 50 χρόνια.

Ο Στάνλεϊ Χόφμαν πέθανε το βράδυ του Σαββάτου έπειτα από μακρά ασθένεια στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, όπου διέμενε, σύμφωνα με τη σύζυγό του, την οποία επικαλείται η εφημερίδα New York Times.

Μαθητής του γάλλου φιλοσόφου Ρεϊμόν Αρόν, ο Χόφμαν θα αφιερώσει την ακαδημαϊκή ζωή του μελετώντας τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική. Ειδικευμένος στο γαλλικό πολιτισμό και τις ευρωπαϊκές σπουδές, ο φωτισμένος καθηγητής επηρέασε βαθιά τη μελέτη των διατλαντικών σχέσεων.

Θα μεταδώσει σε χιλιάδες μαθητές του τη γνώση και την κατανόηση της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής ιστορίας.

Συγγραφέας περίπου 20 βιβλίων και δεινός ρήτορας, ο Χόφμαν εθεωρείτο ο ειδικός στις ΗΠΑ για τη Γαλλία και την ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς δημιούργησε το 1969 την έδρα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μελετών στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Προήδρευσε στο κέντρο αυτό μέχρι το 1995.

Γεννημένος στη Βιέννη το 1928, εβραϊκής καταγωγής, πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας στη Γαλλία και σπούδασε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) στο Παρίσι. Στη συνέχεια μετανάστευσε στις ΗΠΑ, δίδαξε για περισσότερα από 50 χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου εκτιμήθηκε ιδιαίτερα για την ευγένεια και λεπτότητα της σκέψης του.

Γαλλόφιλος και γαλλόφωνος, ο Χόφμαν ήταν θαυμαστής του Σαρλ ντε Γκολ. Άφησε ανεξίτηλο σημάδι στη μελέτη του γαλλικού πολιτισμού στις ΗΠΑ. Αφήνει πίσω τη σύζυγό του Iνγκε Σνάιερ Χόφμαν. «Εγώ δεν διάλεξα να σπουδάσω διεθνείς σχέσεις, οι διεθνείς σχέσεις μου επιβλήθηκαν από πολύ νεαρή ηλικία» έγραψε σε αυτοβιογραφικό δοκίμιο το 1993, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου