ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αξιοθαύμαστες ελληνικές φορεσιές

αξιοθαύμαστες-ελληνικές-φορεσιές-32236

Μια μαγευτική βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι της παράδοσης την περασμένη Τετάρτη 25 Απριλίου, στην κατάμεστη αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου, σε ειδική εκδήλωση – αφιέρωμα στη συλλογή της Ιματιοθήκης του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και στην εξηντάχρονη πορεία της.

Στο λιτό αυτό αφιέρωμα παρουσιάστηκαν «ωραίαι και πλούσιαι ελληνικαί ενδυμασίαι», αποτελώντας τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης και γνωριμίας του ευρύτερου κοινού με τον τρόπο ενδυμασίας των Ελλήνων πολλά χρόνια πριν.

Οι ελληνικές λαϊκές φορεσιές, αξιοθαύμαστες και εντυπωσιακές, αποτελούν δημιουργίες της έμφυτης ανάγκης του ανθρώπου να στολίσει ό,τι καλύπτει το σώμα του. Με το πέρασμα του χρόνου δημιουργήθηκε μια αφάνταστη ποικιλία, ώστε σε κάθε επαρχία, κάθε πόλη, κάθε χωριό να συνυπάρχουν δύο ή και περισσότερες παραλλαγές με ανεξάντλητες θεματικές, όπως η ποικιλία στα σχέδια, στα θέματα, στους συμβολισμούς, στις τεχνικές επεξεργασίας, στις επιρροές της, στους στολισμούς κ.ά.

Μέρος αυτής της ποικιλόμορφης δημιουργίας, γυναικείες-ανδρικές και παιδικές φορεσιές από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, που πλέον αποτελούν μουσειακά-έργα τέχνης, ζωντάνεψαν προχθές με εντυπωσιακό τρόπο. Το κοινό κατασυγκινημένο καμάρωσε αυτούς τους «θησαυρούς», που έδωσαν περίσσια χάρη και αέρα στην περπατησιά των 43 νέων, χορευτριών και χορευτών του ΛΕΒ, που φόρεσαν αυτά τα μοναδικά στην αυθεντικότητά τους και ομορφιά ρούχα από τη συλλογή του ΛΕΒ. Είναι γνωστό ότι ο θεσμός του Λυκείου των Ελληνίδων υπήρξε πρωτοπόρος στη διάσωση και την ανάδειξη της λαϊκής παράδοσης στην Ελλάδα. Ετσι, πέρα από την καταγραφή των χορών και των τραγουδιών, των ηθών και των εθίμων ασχολήθηκε συστηματικά με τη συλλογή και τη μελέτη των ενδυμασιών, διαπιστώνοντας την πολυδιάστατη αξία τους.

Την παρουσίαση σ’ αυτό το ταξίδι στην άυλη και υλική πολιτιστική μας κληρονομιά έκανε η έφορος χορού Άννα Κουτσελίνη, που είχε και την επιμέλεια της εκδήλωσης, δίνοντας στοιχεία της κάθε φορεσιάς ως προς την προέλευση και τον τρόπο της απόκτησής της. Με αυτό τον τρόπο έγινε τιμητική αναφορά και σε όλους εκείνους που δώρισαν τις παρουσιαζόμενες φορεσιές στο ΛΕΒ από την αρχή της συγκρότησης της Ιματιοθήκης έως και πρόσφατα: Γεώργιος Πιτσιώρης, Κυριάκος Βανέζης, Κάκια Μπουκή, Τάνια Παπαδημητρίου, Ρίτα Τζάνου-Βeau Bovy, Nίκος Χατζηνικολάου, Γεώργιος Σκρέτας, Ελένη Κωσταρά κ.ά.

Πλούσιες ενδυμασίες

Για τους δωρητές, τη διαδρομή της 60χρονης Ιματιοθήκης και τις δυσκολίες της συγκρότησης της συλλογής, έκανε λόγο -πιο πριν- στην ομιλία της η Γ΄ Έφορος Ιματιοθήκης και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Άσπα Καπουρνιώτη, η οποία κατά τη διαδρομή της έχει να επιδείξει πολύτιμο έργο και προσφορά στον τομέα αυτό. Άλλωστε η εκδήλωση αποτελούσε συμβολικό αφιέρωμα τιμής και προς την ίδια, όπως είπε η πρόεδρος του ΛΕΒ, Μαρία Σπανού, επισημαίνοντας ότι «η περιήγηση αυτή με οδηγό το φως και την ιστορία της Ελλάδας μέσα από τις φορεσιές της, στοχεύει στο να συγκεντρώσουμε το βλέμμα σας πάνω σε αυτές τις φορεσιές, που είναι ταυτόχρονα οι ταυτότητές μας, τα καλά ρούχα της ψυχής μας». Για την «αυθεντικότητα των φορεσιών ως τεκμήρια του πανάρχαιου πολιτισμού μας και ως έργα τέχνης του ελληνορθόδοξου πολιτισμού που διασώζει με μοναδικό τρόπο το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου στην 100χρονη σχεδόν διαδρομή του» μίλησε κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιγνάτιος, τονίζοντας επίσης πως «η ομορφιά έσωσε και θα σώσει τον κόσμο».

Οι φορεσιές παρουσιάστηκαν με τη βοήθεια της χορευτικής ομάδας και την ενδυματολογική επιμέλεια της Εφορείας Ιματιοθήκης (Καπουρνιώτη Άσπα – Γενική Έφορος, Δουλκέρογλου Κατερίνα, Κουτσελίνη Άννα, Τσιμπούκη Μάρω, Τράκη Βασιλική, Τόπα Ελένη, Τέση Άνθη, Βάσω Πραντσίδου) και άλλων εθελοντριών. Έγινε ακόμη τιμητική ευχαριστήρια αναφορά από την κ. Καπουρνιώτη τόσο στον Νίκο Τσιμπλάκη, παλιό συλλέκτη και ερευνητή όσο και στη Γεωργία Βαγενά, φίλη και μέλος του ΛΕΒ για την έμπρακτη συμπαράστασή τους. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Γ. Καλτσογιάννης, πρόεδροι και μέλη φορέων καθώς, σύσσωμο σχεδόν το δ.σ. του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας καθώς και προσωπικότητες της πολιτιστικής ζωής της περιοχής μας. Οι χορευτές (μικροί και μεγάλοι) που συμμετείχαν στην εν λόγω παρουσίαση είναι από τις χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου ενώ συμμετείχε και το Περιφερειακό Τμήμα Χορού Αλμυρού, και είναι οι εξής: Μαρία Κατσαγεωργίου, Περικλής Μάρας, Καλιόπη Ασλάνογλου, Δήμητρα Καλομοίρη, Ευγενία Τσάμη, Θανάσης Μπαράκος, Aλεξάνδρα Κάππα, Aγγελική Μελαχροινού, Mαρία Καραβασίλη, Κυριακή Οικονόμου, Βασιλική Αγγελή, Mαρία Μιλιλή, Γιώργος Αλεξανδρής Nικολία Μπλέτσα, Iωάννα Χατζούλη, Κώστας Χατζηθεοδώρου , Στέλλα Καστελιανάκη, Στέλλα Κουτρουμάνου, Κώστας Τσιμπούκης, Δαυίδα Πανταζή, Έλσα Τριχιά, Σταυρούλα Τσαρτσάρη, Χάρης Μιχαηλίδης, Xριστίνα Καλέτση, Σωκράτης Μητρογώγος, Ειρήνη Καραδήμου, Ιάσων Λάππας, Nικολέτα Δήμου, Φιλίτσα Μπλέτσα, Βαγγέλης Παλιούρας, Kατερίνα Γιαννίτση, Γιώργος Βατσάκης, Μαρία Κουτσορεβύθη, Γεωργία Πετροπούλου, Aρετή Κατσαγεωργίου, Χρήστος Αναγνώστου, Κατερίνα Καλομοίρη, Ιωάννα Σκοπελίτη, Κωνσταντίνα Πρασσά, Χαρά Αρβανιτοπούλου, Kατερίνα Ρηγογιάννη, Γιάννης Καραολιάς, Χαρίδημος Γεωργουσάκης.

Το αφιέρωμα αυτό ήταν ενταγμένο στον κύκλο των παράλληλων εκδηλώσεων για την περιοδική έκθεση «της Μόδας ….τα γυρίσματα» (30 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2018) που φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλης με τη σύμπραξη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου