ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλήρως επισκέψιμη η Παναγία Σουμελά τον Μάιο–Ανοίγει και η Αγιά Σοφιά της Τραπεζούντας

πλήρως-επισκέψιμη-η-παναγία-σουμελά-τ-319960

Τον Μάιο του 2020 αναμένεται να ανοίξει πλήρως τις πόρτες της για τους επισκέπτες η Παναγία Σουμελά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Πολιτισμού, Νουρί Ερσόι, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι παράλληλα θα είναι επισκέψιμη και η Αγιά Σοφιά της Τραπεζούτνας.

Ο κ. Ερσόι επισκέφτηκε την Τραπεζούντα, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου και βρέθηκε στην Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών αναστήλωσης.

Μάλιστα, ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε την ελπίδα για την ομαλή συνέχιση των εργασιών, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά η βροχή και εν γένει οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την πρόοδο των εργασιών.

Σημείωσε δε ότι εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η Παναγία Σουμελά θα ανοίξει πλήρως στις 18 Μαΐου 2020, ημερομηνία που συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα Μουσείων.

«Ελπίζω να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε και το υπόλοιπο κομμάτι της Μονής Σουμελά την εβδομάδα της 18ης Μαΐου 2020», δήλωσε ο Νουρί Ερσόι, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η Παναγία Σουμελά να γίνει πλήρως επισκέψιμη.

Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε επίσης την ελπίδα, να ανοίξει την ίδια περίοδο και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας που έχει μετατραπεί σε τζαμί και σε εξέλιξη είναι σήμερα οι εργασίες αποκατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τμήμα του ιστορικού μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά άνοιξε στις 25 Μαΐου 2019, ύστερα από 3,5 και πλέον χρόνια εκτεταμένων εργασιών αποκατάστασης. Μάλιστα, από τον πρώτο μήνα της επαναλειτουργίας του, σημείωσε το εξαιρετικό ρεκόρ των 50.000 επισκέψεων!

Πηγή: dogma.gr, φωτογραφίες: basin.ktb.gov.tr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου