ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βολιώτης αφηγητής στη Γαλλία

βολιώτης-αφηγητής-στη-γαλλία-315612

Ο συμπολίτης Στέλιος Πελασγός θα εκπροσωπήσει για μια ακόμη φορά τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό στην Γαλλία. Συγκεκριμένα θα βρεθεί από 4 έως 9 Μαΐου στην Τουλούζη στα πλαίσια της εβδομάδας ευρωπαϊκού πολιτισμού, προσκεκλημένος από τον Δήμο της Γαλλικής ιστορικής πόλης και τον τοπικό γαλλο – ελληνικό σύνδεσμο. Ο γνωστός καλλιτέχνης και επιστήμονας θα δώσει μια παράσταση αφήγησης για ενήλικες και δύο για παιδιά σε μουσείο και σχολείο της περιοχής.

Στις 6 Μαΐου θα δώσει μια παράσταση με μύθους, μαρτυρίες και λαϊκές ιστορίες ενώνοντας την Ελλάδα της κρίσης με την Ελλάδα των μύθων, την Ελλάδα τουριστικό στερεότυπο με την Ελλάδα που έχει υποστεί δυσφημιστική προπαγάνδα, την σύγχρονη ελληνική δημιουργία με την λαϊκή παράδοση.

Η παράσταση θα δοθεί σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο χώρο, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, δίνοντας την ευκαιρία προβληματισμού πάνω στα στερεότυπα του Γερμανού, του Γάλλου και του Έλληνα. «Για να υπάρξει προκοπή και ειρήνη χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε την Ιστορία και την ζωή μας με νηφαλιότητα, πέρα από στερεότυπα και ρατσιστικές αντιλήψεις. Ο διάλογος δεν είναι επιλογή αλλά αναγκαιότητα, εάν θέλουμε να αποφύγουμε την καταστροφική βία» αναφέρει ο συμπολίτης προφορικός αφηγητής.

Ξεκινώντας από τους μύθους του Αισώπου, οι αφηγήσεις του Στέλιου Πελασγού σχολιάζουν την αλαζονεία της εξουσίας, την σοφία του λαού, την ανάγκη διάκρισης και διαλόγου ταξιδεύοντας μέσα από μεσαιωνικά παραμύθια, σύγχρονες ιστορίες της κρίσης αλλά και στιγμιότυπα από την ζωή στο Πήλιο και στον Αγιο Βλάσιο.

Οι εμφανίσεις του αυτές στον γαλλόφωνο κόσμο εκτιμώνται ιδιαίτερα καθώς είναι αφορμές διαλόγου και αμφισβήτησης στερεοτύπων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για άλλη μια φορά η εκπροσώπηση της Ελλάδας και της περιοχής μας καλύπτεται οικονομικά εξ’ ολοκλήρου από τη Γαλλία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου