ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκθεση του Αλ. Ψυχούλη

εκθεση-του-αλ-ψυχούλη-313554

«Το μποστάνι του γερμανικού ρομαντισμού» ξεδιπλώνει ο Βολιώτης εικαστικός στον Χώρο Τέχνης «δ.»

Εγκαινιάζεται απόψε Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στον Χώρο Τέχνης «δ.» έκθεση έργων του Αλέξανδρου Ψυχούλη με τίτλο «Το μποστάνι του γερμανικού ρομαντισμού».

Η ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Ψυχούλη στην γκαλερί «δ.» συγκεντρώνει τη διαχρονική ματιά του καλλιτέχνη προς την έννοια της καλλιέργειας. Καλλιέργεια της γης, της γλώσσας, της γνώσης και του ψυχικού κόσμου. Ερασιτέχνης αγρότης ο ίδιος, μεταφέρει την εμπειρία του από τη «βάναυση» γοητεία της καλλιέργειας στη δημιουργική διαδικασία επινοώντας κυκλική μεθοδολογία αγροτικού τύπου, καθάρισμα, όργωμα, φύτευση, πότισμα, σκάλισμα, κλάδεμα, συγκομιδή, καθάρισμα.

Η έκθεση συγκεντρώνει ζωγραφικά έργα μεγάλων κυρίως διαστάσεων από διαφορετικές χρονικές περιόδους του καλλιτέχνη, ακρυλικά σε καμβά ή δερματίνη, τεχνικές της χαρακτικής σε πλεξιγκλάς, στιλό διαρκείας σε χαρτί.

Οι διαφορετικές τεχνικές συνδέονται με ενιαίο αφήγημα, που μελετά τις καλλιέργειες μιλώντας στην ουσία για τον χρόνο. Τον βιολογικό χρόνο, τον προσωπικό χρόνο και ρυθμό που συνήθως δεν συμπίπτει με την ταχύτητα της τρέχουσας παραγωγικής και καταναλωτικής πραγματικότητας.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης γεννήθηκε στον Βόλο το 1966. Το 1993 αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Σήμερα είναι καθηγητής Τέχνης και Τεχνολογίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος μεταβιομηχανικός σχεδιασμός του ίδιου Τμήματος.

Εχει διοργανώσει πολλές ατομικές εκθέσεις σε Λάρισα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κύπρο, Πορφυρογένειο Αγριάς, Υδρα, Αγγλία, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Μαδρίτη, Βενετία. Εχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 120 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1997 του απονέμεται το βραβείο BENESSE για το έργο «BLACK BOX» με το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 47η Biennale της Βενετίας.

Εχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις κυριολεκτικά στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας (NAMOC) Πεκίνο, στο μουσείο Manege Αγία Πετρούπολη Ρωσία, σε Βερολίνο, Μπιλμπάο, Τόκιο, Βενετία, Νέα Υόρκη και αλλού.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης έχει επίσης ασχοληθεί με την επιμέλεια εκθέσεων, τη σκηνογραφία, τη συγγραφή θεατρικών έργων, το κόμικ και το animation. Εχουν εκδοθεί τρία βιβλία του «Τα τσίπουρα στον Βόλο» εκδόσεις Νήσος, «Tags/ Λέξεις κλειδιά» εκδόσεις Futura και «Pit Bull/ Αδίστακτοι Περφόρμερς» εκδόσεις Οξύ.

Info. Ο Χώρος Τέχνης «δ.» βρίσκεται στη διεύθυνση Χατζηαργύρη με Ιάσονος στον Βόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου