ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανοιχτές γέφυρες επικοινωνίας

ανοιχτές-γέφυρες-επικοινωνίας-312713

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της υποστήριξης δημιουργών και ερμηνευτών, επεκτείνει και αναβαθμίζει το πρόγραμμα «Το Μέγαρο ακούει» της σειράς Γέφυρες, σε συνεργασία με την Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), και διευρύνει τις Ανοιχτές Πλατφόρμες με ψηφιακές και φυσικές ακροάσεις.

Οι Ανοιχτές Πλατφόρμες, μια πολύ σημαντική θεσμική πρωτοβουλία του Μεγάρου, αρχίζουν στα μέσα Νοεμβρίου. Οι ακροάσεις θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα είτε με φυσική παρουσία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είτε διαδικτυακά, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων 14 Φεβρουαρίου 2022. Με αυτό τον τρόπο, ο θεσμός είναι ανοιχτός σε έλληνες καλλιτέχνες από όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό καθώς και σε αλλοδαπούς μουσικούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα χωρίς όριο ηλικίας, ανεξάρτητα από το αν ή σε ποια εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ανήκουν.

Στις φυσικές και διαδικτυακές ακροάσεις μπορούν να λάβουν μέρος φωνητικά ή οργανικά σχήματα που αποτελούνται από τουλάχιστον 3 άτομα. Σε ό,τι αφορά στις φυσικές ακροάσεις, ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 16, ενώ στις διαδικτυακές δεν υπάρχει όριο. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορούν ακόμη να πάρουν μέρος αλλοδαποί μουσικοί που είναι εγκαταστημένοι και δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά στη χώρα μας.

Ως προς τα κριτήρια αξιολόγησης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, την αυθεντικότητα, την τεχνική και ερμηνευτική αρτιότητα, την ενορχήστρωση, την πρωτοτυπία της διασκευής, όπου αυτή απαιτείται, και στη δημιουργική σύνδεση μουσικής και κειμένου, όσον αφορά τα τραγούδια. Στα φωνητικά έργα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ελληνική ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να υποστηριχτεί έμπρακτα όλο το μουσικό δυναμικό. Σε πρώτη φάση, δίνεται βήμα σε δημιουργούς και ερμηνευτές και ακούγεται το έργο τους στις ακροάσεις. Σε δεύτερη φάση, οι καλλιτέχνες προβάλλονται στο φιλόμουσο κοινό και αποκτούν πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο μουσικών δράσεων (συναυλίες, ηχογραφήσεις, προώθηση στα social media κ.λπ.).

Επιτροπή αξιολόγησης

Την καλλιτεχνική επιτροπή αξιολόγησης απαρτίζουν οι: Γιάννης Βακαρέλης, καλλιτεχνικός διευθυντής Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Δήμητρα Γαλάνη, ερμηνεύτρια – συνθέτης, μέλος ΕΔΕΜ, Σταύρος Λάντσιας, πιανίστας – συνθέτης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕΜ και Δημήτρης Μαραγκόπουλος, συνθέτης, επικεφαλής της σειράς Γέφυρες.

Η επιτροπή αξιολόγησης θα είναι ανοιχτή, με μια σφαιρική προσέγγιση, σε πρωτότυπες συνθέσεις, μεταγραφές, διασκευές, δημιουργικές και καινοτόμες ερμηνείες από όλο το φάσμα μουσικής, όπως ενδεικτικά έντεχνη «κλασική» μουσική (αναγεννησιακή μέχρι και 21ο αιώνα), θρησκευτική, έθνικ, παραδοσιακή, τζαζ, ροκ, σύγχρονα μουσικά ρεύματα όπως mouth beat, body percussion, μίνιμαλ, μιούζικαλ και τραγούδια με ελληνικό ή ξένο στίχο.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι Ανοιχτές Πλατφόρμες, μέσω ακροάσεων, επέλεξαν συγκροτήματα που εμφανίστηκαν στη συνέχεια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπως οι After8, Athens Tango Ensemble, Caja Secreta, Choir on the Stairs, Dretta, Guitar-4tune, Fle[x] String Ensemble, Fonέs–Marina Satti, Manouchodrome, Maracatu, Polis Ensemble, The Music Virus Band κ.ά.

Η βασική καινοτομία όμως που αναβαθμίζει πλήρως τον θεσμό, αυτή τη χρονιά, – πέρα από τη συνεργασία του Μεγάρου με την Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) – είναι το γεγονός ότι έλληνες και αλλοδαποί μουσικοί από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και αλλοδαποί μουσικοί εγκατεστημένοι στην Ελλάδα μπορούν, χάρη στη διαδικτυακή ακρόαση, να παρουσιάσουν το έργο τους στις Ανοιχτές Πλατφόρμες. Ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιλέξουν, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους ζωντανά, με φυσική παρουσία, στο Μέγαρο, έναν χώρο φιλοξενίας ανοιχτό όχι μόνο σε αναγνωρισμένους καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου, αλλά και πρόθυμο να αφουγκραστεί τον ήχο ενός εγχώριου μουσικού δυναμικού που διαρκώς εμπλουτίζεται.

Αφουγκράζεται το μουσικό δυναμικό

«Είναι σημαντικό πιστεύω ότι το Μέγαρο των μεγάλων σολίστ και ορχηστρών και των υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων του, δίνει χώρο και αφουγκράζεται σαν ραντάρ ένα διαρκώς ανανεούμενο και σε πολλές περιπτώσεις άγνωστο μουσικό δυναμικό από Ελληνες μουσικούς, δημιουργούς και εκτελεστές, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Με μια πλουραλιστική και ολιστική μουσική προσέγγιση η ομάδα αξιολόγησης θα δώσει χώρο και χρόνο για να ακούσει όσο το δυνατό περισσότερους μουσικούς και σχήματα και να παρουσιάσει έμπρακτα την επόμενη χρονιά μέσα από πολλαπλές δράσεις, συναυλίες, ηχογραφήσεις κλπ τις ομάδες που ξεχώρισαν για την καινοτομία, την ερμηνεία, την τεχνική τους, και τις εμφανείς δυνατότητας μιας μελλοντικής εξέλιξης.

Ο εξαιρετικής σημασίας αυτός θεσμός γίνεται από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με την ΕΔΕΜ (Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής)» υπογραμμίζει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Οροι συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής στο παρακάτω link:

https://www.megaron.gr/seira-gefyres-anoixtes-platformesto-megaro-akouei/.

Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων, θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες στο:

https://www.megaron.gr/metra-prolipsis-kata-tou-covid-19-sto-megaro-mousikis-athinon/.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Πηνελόπη Πατρικιάνου στο τηλέφωνο 210 72 82 736.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου