ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνάντηση για το κόσμημα

συνάντηση-για-το-κόσμημα-308250

Ευρωπαϊκό άνοιγμα του Ι.Ι.Ε.Κ. Δήμου Βόλου στο πλαίσιο του προγράμματος Leonardo

Στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα Leonardo Da Vinci με θέμα το κόσμημα συμμετέχει το Ι.Ι.Ε.Κ. Δήμου Βόλου και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Κύπρο, παρουσία του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου, μαζί με άλλους επτά εταίρους από την Ευρώπη – εταιρίες και εκπαιδευτικές μονάδες.

Τίτλος του προγράμματος είναι «Making jewellery – small enterprises for a big European crises» και στόχος η ενίσχυση των μικρών μονάδων αργυροχρυσοχοΐας και η στήριξή τους στην Ευρώπη της κρίσης, μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Στη συνάντηση εκτός από το Τμήμα Κοσμήματος το Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου, συμμετείχαν σχολές από την Τσεχία, την Κύπρο και τη Φινλανδία και τέσσερις εταιρίες από την Ισπανία και την Πολωνία.

Η Α΄ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας, η οποία διοργάνωσε και φιλοξένησε τη συνάντηση, είναι η αρχαιότερη από τις Τεχνικές Σχολές της Κύπρου. Τα παρεχόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής καλύπτουν, ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ και των οποίων είναι και η Αργυροχρυσοχοΐα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διοργανώθηκαν δύο workshop, όπου οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη τεχνική της γαλβανοπλαστικής και να συγκρίνουν τους τρόπους εφαρμογής της συρματερής τεχνικής (filigree).

Σημαντικό στοιχείο του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου συμφωνίας για τη περιγραφή, υιοθέτηση και απόδοση μονάδων ECVET.

Tο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) μαζί με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων αποτελούν σημαντικά εργαλεία της Ε.Ε. για την προώθηση της κινητικότητας, της διαφάνειας και συγκρισιμότητας των τίτλων/προσόντων που χορηγούνται στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ειδικότερα, στόχος του ECVET είναι να διευκολύνει την αναγνώριση, μεταφορά και συγκέντρωση των μαθησιακών επιτευγμάτων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο εκπαιδευτικών συστημάτων διαφορετικών χωρών αλλά και διαφορετικών εκπαιδευτικών συστημάτων μέσα στην ίδια χώρα, στην προσπάθεια των ατόμων να αποκτήσουν ένα τίτλο/προσόν. Το ΔΙΕΚ Βόλου εκπροσώπησαν στη συνάντηση, ο διευθυντής Φ. Καλογιάννης, η καθηγήτρια του Τμήματος Κοσμήματος Μ. Οικονόμου και οι σπουδαστές : Α. Αλεξίου, Μ. Γραμματίκα, Χ. Παπαδοπούλου, Μ. Αργύρη και Γ. Δεληγιάννη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου