ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βράβευσαν οι Ελβετοί το γλυπτό του Βαρώτσου στη Λουκέρνη

βράβευσαν-οι-ελβετοί-το-γλυπτό-του-βαρ-307212

Ως το εντυπωσιακότερο υπαίθριο έργο τέχνης της Ελβετίας βραβεύτηκε από ακροατές του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της γερμανόφωνης Ελβετίας (SRF 3- Schweizer Radio und Fernsehen), το γλυπτό «Tension-Energy» του καθηγητή Εικαστικών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Κώστα Βαρώτσου, μεταξύ πέντε προεπιλεγμένων έργων, το σύνολο των οποίων είναι εγκατεστημένα σε κεντρικούς κυκλοφοριακούς κόμβους της χώρας.

Το γλυπτό του κ.Βαρώτσου είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης, τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο και συγκεκριμένα σε οδικό κόμβο της Λουκέρνης. Το 2008, το σχέδιο του έργου επικράτησε σε κλειστό διαγωνισμό, καθώς η ιδέα του στηρίζονταν στην ένωση δύο κυκλοφοριακών κόμβων, που απέχουν μεταξύ τους 140 μέτρα.

Η κατασκευή του διήρκεσε περίπου τρία χρόνια (εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2011) και το αρκετά μεγάλο κόστος του χρηματοδοτήθηκε από ελβετικές εταιρείες.
Το τεραστίων διαστάσεων γλυπτό έργο αποτελείται από δύο εγκαταστάσεις στους δύο κυκλοφοριακούς κόμβους- μία κυρτή βελόνα ύψους 25 μέτρων και βάρους 20 τόνων και ένα ημισφαίριο από μπετόν διαμέτρου 4,5 μέτρων και βάρους 28 τόνων, που ενώνονται με ένα συρματόσχοινο οχτώ τόνων, ειδικά κατασκευασμένο για το έργο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κώστα Βαρώτσο, η ένωση μεταξύ της μιας, αιχμηρής και σκληρής πλευράς του έργου και της άλλης, στρογγυλής και μαλακής, εκφράζει την ιδέα της επικοινωνίας σε μια χώρα όπως η Ελβετία, που ζει στον πλούτο αλλά και στην απομόνωση.

Ο Κώστας Βαρώτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955, με σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, στο πανεπιστήμιο της Πεσκάρα (Αρχιτεκτονική), καθώς και στο Fulbright Grant της Νέας Υόρκης. Εκλέχθηκε καθηγητής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου το 1999 και μέλος της Ακαδημίας Engelberg της Ελβετίας. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Segno d’ Oro (2007, Βραβείο Γλυπτικής, Ιταλία), Street Trend award 2004/2005 (Βραβείο για το έργο Άτιτλο 2001, Ελβετία).

Καλύτερο γλυπτό για το 2004, The Year in Review 2004, για το γλυπτό “Συγκοινωνούντα Δοχεία” στο Palm Beach της Φλόριδα των ΗΠΑ. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος γνωστών διεθνών εκθέσεων και δημιούργησε πολλά έργα σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου