ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τα κάστρα της Επανάστασης»

τα-κάστρα-της-επανάστασης-302198

Eκπαιδευτική δράση με τίτλο «Τα κάστρα της Επανάστασης» διοργανώνει το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο της περιοδεύουσας έκθεσης «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil».

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-11 ετών και πραγματοποιείται το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, 10:30-12:30, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας.

Τα ελληνικά κάστρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, αφού χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια και χώροι οχύρωσης για τους Ελληνες και κάποιες φορές και για τους Τούρκους. Η κατοχή τους επέτρεπε την κυριαρχία σε μια ολόκληρη περιοχή λόγω της στρατηγικής τους θέσης, ενώ η δυνατότητα παρακολούθησης των εχθρικών δυνάμεων από τα παρατηρητήριά τους παρείχε αξιοσημείωτο πλεονέκτημα.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση και στη συνέχεια θα φτιάξουν τα δικά τους κάστρα με απλά υλικά και τεχνικές, όπως η χαρτοκοπτική, η ζωγραφική και η χαρτοκολλητική. Γνωρίζοντας αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, που αποτελούσαν τα στοιχεία άμυνας και προστασίας σε περιόδους πολέμων, οι μικροί φίλοι θα ταξιδέψουν στον χρόνο και θα κατανοήσουν τη ζωή των ανθρώπων εκείνης της περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil», που παρουσιάζεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) και εντάσσεται στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αποτελεί μια πρωτότυπη προσέγγιση όσων διαδραματίστηκαν από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, στην οποία μικρόσωμες, πολύχρωμες φιγούρες «συνθέτουν» πεδία μαχών, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, περιγράφουν σκηνές καθημερινότητας, απεικονίζουν σημαίνουσες μορφές του Αγώνα.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Λόγω των ειδικών συνθηκών και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 2421029844 καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου