ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Να σ΄ αγναντεύω Θάλασσα»

να-σ΄-αγναντεύω-θάλασσα-300054

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αλότοπος» η νέα συνθετική εργασία του μαέστρου Γιώργου Διαμαντόπουλου, με τίτλο «Να σ’ αγναντεύω θάλασσα» με παραδοσιακά, νησιώτικα και άλλα τραγούδια.

Αυτή τη φορά καταπιάνεται με τη θάλασσα και εναρμονίζει 12 από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια της θάλασσας, για μικτή τετράφωνη χορωδία.

Όπως σημειώνει ο μαέστρος: «Στη λογοτεχνία η θάλασσα μερικές φορές αποκτά φωνή και μιλά κατέχοντας τη θέση του αφηγητή συγκινώντας κι ευφραίνοντας τους αναγνώστες. Ο Κ.Π. Καβάφης στο αποκηρυγμένο του ποίημα Φωνή από τη θάλασσα γράφει: Βγάζει η θάλασσα κρυφή φωνή/—φωνή που μπαίνει/μες στην καρδιά μας και την συγκινεί/ και την ευφραίνει. Φωνή έχει και η Θάλασσα, με κεφαλαίο το θήτα».

Τα τραγούδια που περιέχει το βιβλίο είναι: «Άγιε μου Γιώργη», «Σαμιώτισσα», «Ο μυλωνάς», «Κάτω στο γιαλό», «Θάλασσα μπαμπέσα» (Α’ εναρμόνιση Παναγιώτη Τούντα), «Ένα καράβι από τη Χιό», «Βγαίνει η βαρκούλα», Κωστής Παλαμάς – Δήμος Μούτσης, «Αποχαιρετισμός», Ν. Κόκκινου – Κ. Διγενάκης, «Μες του Αιγαίου», «Μεσοπέλαγα» (Θάλασσα) διασκευή Κώστα Μουντάκη, «Θάλασσα μπαμπέσα» Β εναρμόνιση Παναγιώτη Τούντα, «Μενεξέδες και ζουμπούλια» αδέσποτο Επτανησίων, «Από ξένο τόπο».

Η στοιχειοθεσία των μουσικών κειμένων έγινε από τη Χρύσα Oικονομάκη.

Τα γραφικά μονταρίστηκαν και οι αντιγραφές των CD-ROM έγιναν στο Πενάκι / Γραφικές Τέχνες – Εκτύπωση στη Λάρισα

Το ιδιαίτερο είναι ότι για δεύτερη φορά (προηγήθηκε αυτό του Μάρκου Βαμβακάρη) δεν είναι βιβλίο με τη παραδοσιακή μορφή του χαρτιού αλλά είναι σε CD-ROM ηλεκτρονικά με ένα πρωτότυπο τρόπο παρουσίαση, αφού πλέον όλοι οι μουσικοί χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία. Περιέχει δε παρτιτούρες για maestro, χωριστά φωνές soprano-alto-tenoro –basso-piano και ηχητικό σε μορφή midi.

Είναι το τέταρτο βιβλίο του Γιώργου Διαμαντόπουλου και μέχρι το τέλος του έτους ακολουθούν μία ακόμα έκδοση και μία ανατύπωση του πρώτου βιβλίου.

Μετά από πρόταση του Μουσικού συλλόγου «Η παρέα του Μάρκου Βαμβακάρη» που εδρεύει στη Λάρισα και είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση συναυλία με τραγούδια του Μάρκου όπως τα εναρμόνισε ο Γιώργος Διαμαντόπουλος για μικτή χορωδία.

Ο πρόεδρος Απόστολος Νανούλης και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Θωμάς Αστερίου προετοιμάζουν την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου της Λάρισας. Θα παραστούν ο γιός του Μάρκου, Στέλιος, ο οποίος έδωσε και τη γραπτή του άδεια (των οκτώ τραγουδιών) για την εργασία στον Γ.Δ, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης, ο ερευνητής και συλλέκτης Πάνος Σαββόπουλος και άλλες προσωπικότητες του χώρου, υπό την αιγίδα της περιφέρειας Θεσσαλίας και χορηγών επικοινωνίας και προβολής.

Μέρος από την εργασία του μαέστρου Γιώργου Διαμαντόπουλου έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, η δε επισκεψιμότητα της προσωπικής του σελίδας είναι εντυπωσιακή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου