ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ιστορία στο πιάτο – Εκθεση στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου

η-ιστορία-στο-πιάτο-εκθεση-στην-εξωρα-295475

Αρχισε με ιδιαίτερη επιτυχία και συνεχίζεται η επετειακή έκθεση «Η ιστορία στο πιάτο – Ενθύμιο φιλοπατρίας», που διοργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Η έκθεση διοργανώνεται με τη συνεργασία της Λέσχης Βόλου (Εξωραϊστική) στον χώρο της οποίας φιλοξενείται, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υποστηρίζεται από την ΕΚΠΟΛ-Περιφέρειας Θεσσαλίας, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου Α.Ε. και τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, επίτιμο μέλος του Λ.Ε.Β., Γιώργο Γκέκο.

Πυρήνας της, η πληρέστερη και σπανιότερη συλλογή πιάτων της γνωστής ερευνήτριας και παλιάς δημοσιογράφου Λόλας Νταιφά. Μια εντυπωσιακή συλλογή που χώρεσε στις σελίδες ενός εντυπωσιακού λευκώματος με διαχρονική αξία (εκδόσεις Μίλητος), το οποίο παρουσίασε το Λ.Ε.Β., στον ίδιο ακριβώς χώρο της έκθεσης, το 2018. Πρόκειται για πιάτα μοναδικά που κατασκευάστηκαν κυρίως στη Σύρο, στον Πειραιά και στην Αθήνα, από το 1863 μέχρι και το 1973. Στην εικονογράφησή τους παρουσιάζονται γεγονότα που «σφράγισαν» την ιστορία της Ελλάδας.

Στο τμήμα της συλλογής που παρουσιάζεται στην έκθεση συναντώνται προσωπικότητες με ρόλο πρωταγωνιστικό στην Επανάσταση του 1821: από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τον Ρήγα Βελεστινλή, τον Λόρδο Βύρωνα, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Κωνσταντίνο Κανάρη, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον Λυκούργο Λογοθέτη, την Μπουμπουλίνα, την τοπική μας ηρωίδα Μαργαρίτα Μπασδέκη έως τα αλληγορικά πιάτα που αναπαριστούν την Ενωση της Θεσσαλίας με την Ελλάδα. Τα συγκινησιακά αυτά έργα, που αποτέλεσαν για παραπάνω από εκατό χρόνια τον οικιακό εξοπλισμό της νεότερης ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης με τις κοινωνικό-ιστορικές απεικονιστικές θεματικές και τις εικονογραφικές λεπτομέρειές τους, εξακολουθούν να διαπαιδαγωγούν και να εμπνέουν.

Εμπνευση εικαστικών

Στην παρούσα περίπτωση ενέπνευσαν σύγχρονους εικαστικούς, να φιλοτεχνήσουν επί τούτου, καινούργια έργα αντίστοιχης θεματικής, αναπτύσσοντας ένα ευεργετικό διάλογο μαζί τους, σ’ ένα μοναδικό επετειακό εκθεσιακό αφήγημα και ένα ενδιαφέρον τρισδιάστατο οπτικό αφήγημα.

Πιο συγκεκριμένα, η επιμελήτρια της έκθεσης Ιρις Κρητικού προσκάλεσε νεότερους και διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς που εργάζονται με διαφορετικά υλικά και σύγχρονα μέσα έκφρασης, να προχωρήσουν μετά από ιστορική και καλλιτεχνική έρευνα, βασισμένη στα ιστορικά αντικείμενα και τα εικονολογικά πρότυπα της συλλογής Νταϊφά, στη σύσταση ενός αυτοτελούς οργανικού ερευνητικού και αναπαραστατικού πεδίου με ιστορικές, εικαστικές, πλαστικές και συμβολικές πολυεπίπεδες απεικονιστικές και τυπολογικές επισημάνσεις.

Ετσι, πολλοί εικαστικοί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και φιλοτέχνησαν νέα πρωτότυπα τρισδιάστατα έργα, κύκλιου ή άλλου σχήματος ελαφριάς κατά κύριο λόγο ύλης (κέντημα, πηλός, χαρτί, νωπογραφία κ. ά.). Τα ιστορικά πιάτα της συλλογής Νταϊφά πλαισιώνουν με έργα τους οι εικαστικοί: Νεκτάριος Αποσπόρης, Ευριδίκη Αρκουδογιάννη, Αννυ Αρχιμανδρίτου, Κική Βουλγαρέλη, Βασίλης Βούλγαρης, Μάριος Βουτσινάς, Μαρία Γέρουλα, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Αστέρης Γκέκας, Κατερίνα Γραφανάκη, Κρίστη Γρηγορίου, Μαρία Διακοδημητρίου, Δέσποινα Καλλιγά, Ελπινίκη Καμόσου, Κατερίνα Κασσαβέτη, Μάρω Κορνηλάκη, Τάσος Λιακόπουλος, Μηνάς Μαυρικάκης, Δημήτρης Μοράρος, Μάνος Μπατζόλης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Ρούλη Μπούα, Απόστολος Παπαγεωργίου, Κλειώ Παπαϊωάννου, Ράνια Παπακωνσταντίνου, Μαρία Παπανικολάου, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Κατερίνα Σαμαρά, Ιφιγένεια Σδούκου, Ιωάννα Τερλίδου, Νίκος Τριανταφύλλου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Bιργινία Φιλιππούση, Μαρία Χαλκιά, Μαρία Χάνιου.

Δράσεις για παιδιά και ενήλικες

Η έκθεση «Η ιστορία στο πιάτο – Ενθύμιο φιλοπατρίας» στοχεύει στη σύνδεση σύγχρονων καλλιτεχνών και κοινού με την ελληνική λαϊκή παράδοση και την ανάδειξη και προβολή ηρώων του 1821, που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση. Στοχεύει ακόμη στη γνωριμία της καθημερινότητας ανθρώπων που έζησαν στον ευρύτερο ελληνικό χώρο και χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα αντικείμενα, στην περίοδο 1863-1973, κάποιες από τις αθέατες πτυχές της οποίας η παρούσα έκθεση λαμβάνει την πρόκληση να φωτίσει πολλαπλά.

Στο πνεύμα αυτό, η έκθεση υποστηρίζεται και από άλλες δράσεις που το Λύκειο των ελληνίδων Βόλου σχεδίασε για παιδιά και ενήλικες:

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Φάε τη σούπα σου και θα δεις τον Κολοκοτρώνη», ένα διασωζόμενο από την Λόλα Νταϊφά προφορικό κέλευσμα των ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν χρηστικά αυτά τα πιάτα, που συνοψίζει συμβολικά τη διαπαιδαγωγική τους και όχι μόνον αξία. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, δυστυχώς, μπορεί να υλοποιηθεί για πολύ περιορισμένο αριθμό σχολείων και κατά προτίμηση προερχόμενα από δυσπρόσιτες περιοχές, λόγω και της μικρής διάρκειας της έκθεσης. Πληροφορίες για συμμετοχή στο γραφείο του Λ.Ε.Β (Κοραή 79) καθημερινά, στα τηλέφωνα 2421305753 – 6945852406 στις ώρες: 11.00-14:00.

Τρίωρο δωρεάν εργαστήριο κεραμικής, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου στο Διεθνές Κέντρο Κεραμικής της οικογένειας Βασίλη Ανετόπουλου (Μαλάκι), στις ώρες 10.30-13.30. Το σεμινάριο με την τεχνική Naked Raku, ψήσιμο κεραμικών σε καμίνι θα διδάξουν οι Βαγγέλης και Στέλιος Ανετόπουλος. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, θα μετατεθεί την επόμενη ημέρα Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις ίδιες ώρες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, γιατί ο αριθμός είναι περιορισμένος. Πληροφορίες για συμμετοχή: 2421033938-6974101096-6983280725.

Τετράωρο σεμινάριο κεντητικής με τίτλο «ζωγραφίζω το πιάτο μου», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, στον χώρο των παραδοσιακών εργαστηρίων του Λ.Ε.Β. (Δον Δαλεζίου-Ρ. Φεραίου) στις ώρες:16.00-18.00. Το σεμινάριο απευθύνεται όχι μόνο στους μυημένους της κεντητικής αλλά και σε όσους συμμετέχουν στα υπόλοιπα εργαστήρια και εν γένει στους ευαισθητοποιημένους της χειροτεχνίας. Θα διδάξουν η Ιωάννα Τερλίδου, εικαστικός και η Ράνια Παπακωνσταντίνου, εκπαιδεύτρια του τμήματος κεντητικής-πλεκτικής των εργαστηρίων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, γιατί ο αριθμός είναι περιορισμένος. Πληροφορίες για συμμετοχή: 6980706903-6983280725.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση στην αίθουσα της Εξωραϊστικής διαρκεί έως τις 11 Δεκεμβρίου. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα-Tρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή: 17.30-21.00. Σάββατο-Κυριακή: 11.00-14.00. Πέμπτη κλειστά. Ε-mail: [email protected].

Στην έκθεση και γενικά σε όλες τις δράσεις τηρούνται αυστηρά όλα τα νομοθετημένα και επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας για τον covid 19.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου