ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο «Δάσκαλος του Γένους», Δημήτρης Φραγκόπουλος

πέθανε-ο-δάσκαλος-του-γένους-δημήτρ-294003

Ο «Δάσκαλος του Γένους», ο άνθρωπος που καθήλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων με τις ομιλίες του σχετικά με τον ελληνισμό και τον πλούτο της γλώσσας μας, Δημήτρης Φραγκόπουλος, δεν είναι πια εδώ.

Ο Δημήτρης Φραγκόπουλος πέθανε σε ηλικία 89 ετών στην Κωνσταντινούπολη μετά από επιδείνωση της υγείας του. Την περασμένη Πέμπτη, ο επί δεκαετίες διευθυντής του ομογενειακού σχολείου «Ζωγράφειο» εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας στο ελληνικό νοσοκομείο της Πόλης, Βαλουκλή.

Για 35 χρόνια, από το 1958 έως το 1993, ο Δημήτρης Φραγκόπουλος υπηρέτησε ως διευθυντής το Ζωγράφειο λύκειο και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ζώντας στην Κωνσταντινούπολη, ο ίδιος έλεγε σε συνεντεύξεις του ότι ποτέ δεν σκέφτηκε να την εγκαταλείψει.


Ο Δημ. Φραγκόπουλος είχε τιμηθεί για το έργο του από τον Κάρολο Παπούλια

Εκεί ήταν το σπίτι του και η ζωή του. Σε συνέντευξή του σε ελληνική ιστοσελίδα της Κωνσταντινούπολης είχε πει, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Αν έβλεπαν και τον Φραγκόπουλο να φεύγει, θα έλεγαν ότι τελείωσε η ελληνική ομογένεια… Δεν με ενδιέφερε να σώσω το τομάρι μου, οι μαθητές μου με ενδιέφεραν».

Κουμουτσάκος: «Βαριά ημέρα για τον Ελληνισμό της Πολης»

Η απώλεια του μεγάλου αυτού δασκάλου προκάλεσε θλίψη τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Ελλάδα. Δήλωση για το θάνατο του Δημήτρη Φραγκόπουλου εξέδωσε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Βαριά ημέρα σήμερα για τον Ελληνισμό της Πόλης. Η απώλεια του Δασκάλου Δημήτρη Φραγκόπουλου σκοτείνιασε μάτια και βάρυνε καρδιές. Όχι μόνον εκεί, στην αγαπημένη του Πόλη, αλλά και εδώ στην Μητέρα Ελλάδα» αναφέρει η ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Πως αλλιώς μπορεί να αισθανθείς ως Έλληνας όταν χάνεται ένα κεφάλαιο πολύτιμο, γνώσης, πατριωτισμού και εθνικής ενότητας. Η μεγαλύτερη τιμή που μπορούμε να αποτίσουμε στον Δημήτρη Φραγκόπουλο είναι η δέσμευσή μας ότι θα σεβαστούμε την παρακαταθήκη της προσφοράς του, περνώντας την στις επόμενες γενιές. Εδώ και στην Πόλη».

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου