ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χορωδιακό Φεστιβάλ

χορωδιακό-φεστιβάλ-292628

Στην Ανάληψη με τη Βολιώτικη Χορωδία και υπό την αιγίδα του κ. Ιγνάτιου

Μια μουσική πανδαισία θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φιλόμουσοι της πόλης μας, σήμερα Σάββατο 5 Απριλίου στις 7.30 το βράδυ, στον Ι. Ν. Αναλήψεως Βόλου, στο πλαίσιο πραγματοποίησης του 20ού (επετειακού) Χορωδιακού Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Βόλου που διοργανώνει- και τη φορά αυτή- η Βολιώτικη Χορωδία και τελεί υπό την αιγίδα του επισκόπου μας κ. Ιγνατίου. Ουσιαστικός συμπαραστάτης πάντα η Ι. Μ. Δημητριάδος.

Είναι η συνέχεια ενός καταξιωμένου πλέον και πανελλήνιας εμβέλειας καλλιτεχνικού θεσμού που θεμελιώθηκε το 1988 από το ιστορικό σωματείο της Βολιώτικης Χορωδίας, με τις ευλογίες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου -τότε Ποιμενάρχη μας- Χριστοδούλου, αποτελώντας έκτοτε κι ένα καίριο σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή του Βόλου. Και όχι τυχαία. Σχεδόν τις 130 φτάνουν οι έως τώρα συμμετοχές των αναγνωρισμένων χορωδιών στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ, αποσπώντας τον έπαινο και την αποδοχή του φιλόμουσου κοινού της πόλης μας. Χορωδίες όλων των μουσικών προδιαγραφών (μικτές, ανδρικές, γυναικείες, νεανικές) και με προέλευση από κάθε σχεδόν γωνιά της Ελλάδος: από τη Φλώρινα και την Κομοτηνή μέχρι την Πάτρα και τη Σπάρτη.

Υψηλής ποιότητας, και τη φορά αυτή, το ρεπερτόριο που θα ερμηνευθεί από τέσσερα σπουδαία χορωδιακά συγκροτήματα. Από λειτουργικά μελωδικά ποικίλματα και μεταγραφές βυζαντινών μελισμάτων (παλαιότερων και σύγχρονων συνθετών) έως τμηματικές αποδόσεις ορατορίων και requiemκορυφαίων μουσουργών της κλασικής και της νεότερης μελοποιίας. Ηχοχρωματικές εναλλαγές που κυμαίνονται ανάμεσα στον Ιω. Σακελλαρίδη και τον Μότσαρτ, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Φρανκ, τον Θ. Παπακωνσταντίνου και τον Βέρντι, κοκ.

Στη φετινή διοργάνωση η Βολιώτικη Χορωδία θα ερμηνεύσει και πάλι ένα ευρείας γκάμας και του ανάλογου ύφους ρεπερτόριο, με μαέστρο την – και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ – Στάσα Τζάλλα και στο πιάνο τον Νίκο Νεύρο. Δεύτερο χορωδιακό σχήμα από τον Βόλο θα είναι η φέρελπις και αξιόλογη Παιδική-Νεανική Χορωδία της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος, με μαέστρο τη Μαριάννα Σαμαρτζή. Από άλλες πόλεις κλήθηκαν και θα εμφανιστούν δύο εξαίρετα και με περγαμηνές διακρίσεων χορωδιακά συγκροτήματα: η μικτή Χορωδία Τριπόλεως, με μαέστρο τον Μιχάλη Γαργαλιώνη, και η μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, με μαέστρο τον Δημήτρη Καρβούνη και στο πιάνο την Ιωάννα Σιοπούδη. Προβλέπεται όλοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, σε μια ατμόσφαιρα προπασχαλινής μουσικής ευωχίας .

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους. Αύριο Κυριακή το πρωί (6 Απριλίου), στον ίδιο ναό και στη Θεία Λειτουργία, θα ψάλει η Βολιώτικη Χορωδία σε μουσική σύνθεση του Θ. Παπακωνσταντίνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου