ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η εκπαίδευση συναντά τον πολιτισμό

η-εκπαίδευση-συναντά-τον-πολιτισμό-290494

Η προβολή, διάδοση και αξιοποίηση του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού, διαμέσου των σπουδών επικοινωνίας υπογραμμίστηκε ιδιαιτέρως στη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωστής Παλαμάς» στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.

Εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, πνευματικών κέντρων, βιβλιοθηκών, Πολιτιστικών Οργανισμών, μουσείων και μεμονωμένα άτομα, ευαισθητοποιημένα σε θέματα Λαϊκού Πολιτισμού και Τουρισμού , ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του φορέα Πολιτισμού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και της Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, γέμισαν την αίθουσα της βιβλιοθήκης του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας, και παρακολούθησαν τη διημερίδα των σεμιναριακών μαθημάτων τού προγράμματος «Κωστής Παλαμάς».

Η επιμορφωτική δράση η οποία συνδιοργανώθηκε με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποτέλεσε συνέχεια της συνεργασίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού με πολιτιστικούς φορείς, ως ένα ελάχιστο δείγμα προσφοράς για την συνεργασία που έχει αναπτυχθεί από την αρχή του θεματικού έτους που είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό της θάλασσας αλλά και για όλα αυτά τα χρόνια που οι πολιτιστικοί φορείς συμπράττουν με την Ι.Μ.Δ.

Ειδικότερα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνδιοργάνωση με τον φορέα Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» / Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού διοργανώνει διημερίδα και Σχολείο σεμιναριακών μαθημάτων τού προγράμματος «Κωστής Παλαμάς» με θέμα την προβολή, διάδοση και αξιοποίηση του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού, διαμέσου των σπουδών επικοινωνίας.

Το συνολικό εγχείρημα αποσκοπεί να προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την επικοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό και επιπλέον μια κριτική αντίληψη γύρω από τις πολιτισμικές αναζητήσεις και εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες των κλάδων τού τουρισμού, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για τα εν λόγω πεδία, με απώτερο στόχο την προβολή και προώθηση του εθνικού πολιτιστικού προϊόντος. Το «Σχολείο» του προγράμματος «Κωστής Παλαμάς» πραγματοποιείται στον Βόλο στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα και στο Μουσείο της πόλης του Βόλου και θα διαρκέσει έως σήμερα 6 Οκτωβρίου με θέμα: «Πολιτιστική Κληρονομιά και Τουρισμός».

Οι εισηγητές

Μοναδική ευκαιρία είχαν όσοι παρακολούθησαν την έναρξη της διημερίδας και των σεμιναριακών μαθημάτων τού προγράμματος «Κωστής Παλαμάς» να ακούσουν την εισήγηση του αρχιτέκτονα της ανασκαφής στην Αμφίπολη, κ. Μιχάλη Λεφαντζή, ο οποίος ανέλυσε τα ευρήματα, τονίζοντας ότι το μνημείο ανήκει στην Ελληνιστική εποχή.

Ενδιαφέρον παρουσίασε στη συνέχεια η εισήγηση του Οργανωτικού Γραμματέα της «Μαγνήτων Κιβωτού», Αλέξανδρου Καπανιάρη, με θέμα: «Ψηφιακά μέσα και πολιτιστική κληρονομιά».
Ανάλογο ενδιαφέρον είχε, εξάλλου, η εισήγηση του Γιάννη Παναγιωτόπουλου, Λέκτορα του Τμήματος Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος διετέλεσε, σημειωτέον, Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης με θέμα «Θρησκευτικός Τουρισμός».

Στη συνέχεια ανέπτυξε την εισήγησή της η Αντιπρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», Ιστορικός Τέχνης και Επίτιμη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαίρη Μιχαηλίδου με θέμα: «Μουσεία και Πολιτιστική κληρονομιά».

Σήμερα, εξάλλου, θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα: Λαϊκός Πολιτισμός και Τουρισμός και Πολιτισμός και Τουριστική Αξιοποίηση.

Το σεμιναριακό μάθημα «Λαϊκός πολιτισμός» συγκροτεί μία σειρά σεμιναριακών μαθημάτων και εστιάζεται στην παρουσίαση και μελέτη θεμάτων πολιτισμού, λαϊκής παράδοσης, τουριστικής πολιτικής και αναπτυξιακής αξιοποίησης.

Στόχος του σεμιναριακού μαθήματος Πολιτισμός και Τουριστική Αξιοποίηση, είναι η επαφή των εκπαιδευόμενων μέσα από μια διττή οπτική του «τουρίστα – επισκέπτη» του «πολίτη – διαχειριστή» και η ανάδειξη νέων οπτικών στην προβολή – διαχείριση των χώρων και των δρωμένων που τελέστηκαν ή που ακόμα τελούνται σε αυτούς.

Μετά το πέρας των ταχύρρυθμων μαθημάτων οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν βεβαιώσεις παρακολούθησης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου