ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανοίγουν οι δρόμοι του ψωμιού

ανοίγουν-οι-δρόμοι-του-ψωμιού-283153

Πρωτότυπη έκθεση διοργανώνεται στο συνεδριακό της Μητρόπολης, με θέμα τον αγώνα για τον επιούσιο

Εμπευσμένα από τη διαδικασία παραγωγής ψωμιού και τον αγώνα δεκάδων ανθρώπων για τον επιούσιο είναι τα έργα που θα παρουσιαστούν στο συνεδριακό της Μητρόπολης στα Μελισσάτικα, στο πλαίσιο του θεματικού έτους «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».

Η έκθεση γλυπτικής με τίτλο «Οι δρόμοι του ψωμιού» του Ομότιμου Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρου Παπαγιάννη παρουσιάζει πτυχές του εμβληματικού αγώνα των ανθρώπων για τον επιούσιο και εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στις 19.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα, ανήμερα της Παγκόσμιας ημέρας ψωμιού.

Την έκθεση διοργανώνει ο Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», τιμής ένεκεν στον παγκόσμια αναγνωρισμένο γλύπτη, έργα του οποίου είναι εγκατεστημένα από το Σικάγο μέχρι την Οδησσό και στις σπουδαιότερες ελληνικές πόλεις είναι και ο δημιουργός του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, που εγκαταστάθηκε στην παραλία του Βόλου το 1987.

Πάνω από χίλια χαρακτηριστικά πήλινα ειδώλια του γλύπτη απεικονίζουν άνδρες, γυναίκες, ζευγάρια, μητέρες με τα παιδιά στην αγκαλιά τους ή προστατευμένα μέσα στο πανωφόρι τους να πορεύονται τον δρόμο της επιβίωσης προς τα κεραμικά σακιά του σταριού και τα έτοιμα καρβέλια, υπό τα βλέμματα των ηγετών, των θεών, των προστατών που το ίδιο το πλήθος έχει ανάγκη να δημιουργεί. Ο δρόμος του ψωμιού περνά μέσα από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεόδωρος Παπαγιάννης», που δημιούργησε ο ίδιος στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Εκεί δύο μεγάλες αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου, από το οποίο αποφοίτησε και εκείνος, είναι αφιερωμένες στο ψωμί. Εχει φιλοτεχνήσει με το γνωστό του εικαστικό ιδίωμα τον «βολόσουρα» που συμβολίζει την παραγωγή του σιταριού, τα σακιά με το αλεύρι, τη γάστρα πάνω στα κάρβουνα, τα κάθε είδους ψωμιά μέσα στις σκάφες του ζυμώματος από ξύλο πλατάνου.

Πολλά από αυτά τα έργα θα τα εγκαταστήσει στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής μας να τα επισκεφθούν και να φέρουν στη μνήμη τους, οι παλαιότεροι, στιγμές από τη δύσκολη νιότη της αναζήτησης ενός κομματιού, ακόμη και ξερού ψωμιού. Περισσότερο όμως για να κάνει κοινωνούς με τη διαδικασία του ψωμιού όλους τους μαθητές, που θα επισκεφθούν το Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας και μέσω εκπαιδευτικού προγράμματος θα μάθουν τα μυστικά του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου