ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ομιλία στην Εταιρεία Αστρονομίας Βόλου

ομιλία-στην-εταιρεία-αστρονομίας-βόλ-280153

Πραγματοποιείται σήμερα στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

H δεύτερη ομιλία της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στις 8 μμ στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο). Ομιλητής είναι ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Βελντές, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «THERMOpYlae: Η «Ελληνική Πύλη» στην παρατήρηση του Αόρατου Σύμπαντος».

Η ομιλία θα μεταδοθεί και διαδικτυακά, για πρώτη φορά στην ιστορία της Εταιρείας, από το κανάλι της Εταιρείας στο YouTube και από την ιστοσελίδα της στο Facebook. Οι σύνδεσμοι για τις αναμεταδόσεις θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας: www.astronomos.gr

Το THERMOpYlae, είναι το πρώτο Ελληνικό Ραδιοτηλεσκόπιο, υλοποιείται στο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών «Θερμοπύλαι» του ΟΤΕ στη Σκάρφεια Φθιώτιδας και θα αποτελέσει την «ελληνική πύλη» για την έρευνα του σύμπαντος και τις επικοινωνίες βαθέως διαστήματος, στην περιοχή των ραδιοκυμάτων.

Ο δρ. Γιώργος Βελντές πραγματοποίησε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του ερευνητικού εργαστηρίου HERON LAB. Είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος για τη δημιουργία του Ελληνικού Ραδιοτηλεσκοπίου, THERMOpYlae, για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς είναι ο ένας από τους δύο επιστήμονες που εμπνεύστηκαν, συνέλαβαν και υλοποιούν την ιδέα του οργάνου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα μεταϋλικά και τα μη γραμμικά κύματα, τη φυσική πλάσματος και τις επικοινωνίες βαθέως διαστήματος καθώς και τις εφαρμογές της μικροκυματικής τεχνολογίας στη ραδιοαστρονομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου