ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορία εβδομήντα χρόνων

ιστορία-εβδομήντα-χρόνων-27724

Επετειακές εκδηλώσεις του καταστήματος «Σοφιάδη» στον Τσαλαπάτα

Εβδομήντα χρόνια συνεχούς παρουσίας στο εμπορικό πεδίο συμπληρώνει αισίως το κατάστημα Σοφιάδης, το οποίο θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων στον πολυχώρο Τσαλαπάτα. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Τσαλαπάτα στις 16 και 17 Φεβρουαρίου με τίτλο «Μαθαίνουμε χειροτεχνήματα με νήματα σε παιδιά».

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, από τις 12 έως τις 15.00 μμ, οι διοργανωτές θα δείξουν σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, πως μπορούν να κάνουν χειροτεχνία με νήματα. Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου την ίδια ώρα, η εκδήλωση θα επαναληφθεί για παιδιά με ειδικές ανάγκες και προσκόπους.

Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν από το κατάστημα Σοφιάδης τα απαραίτητα υλικά Επίσης θα υπάρχουν εθελοντές που θα δείχνουν διάφορες χειροτεχνίες.

Η γέννηση της επιχείρησης Σοφιάδη πραγματοποιήθηκε το 1943 από τον Γεώργιο Σοφιάδη. Λίγο καιρό μετά, συνέταιρος στην επιχείρηση γίνεται ο αδελφός του Ιωάννης Σοφιάδης και μέχρι την συνταξιοδότησή τους βρίσκονται πάντα μαζί στην επιχείρηση.

Το κατάστημα Σοφιάδη εξελίσσεται σταδιακά σε ένα μικρό πολυκατάστημα που εμπορεύεται εσώρουχα, κάλτσες, ψιλικά, κλωστικά, καλλυντικά, ειδή μπιζού, αξεσουάρ και άλλα είδη, έχοντας 15 άτομα προσωπικό. Το 1983 την επιχείρηση αναλαμβάνει ο γιός του Γιώργου Σοφιάδη, Νίκος, ενώ το 1992 φεύγει από την ζωή ο Ιωάννης Σοφιάδης. Το κατάστημα ανακαινίζεται το 2000 και ξεκινά να δουλεύει πάνω σε νέα πρότυπα και υποδομές.

Το 2002 φεύγει από την ζωή ο Γεώργιος Σοφιάδης και το 2004 το κατάστημα μετακομίζει στην Κ. Καρτάλη 63 (με Ερμού), διευρύνοντας το αντικείμενο τόσο στην πώληση νημάτων αλλά και στην πραγματοποίηση δωρεάν μαθήματα πλεξίματος. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν τμήματα πλεξίματος, μαθήματα μακραμέ, λασέ καθώς και κοπτικής ραπτικής.

Το 2012 το κατάστημα απέκτησε και σελίδα στο διαδίκτυο, http://www.sofiadis.com.gr/, ενώ παράλληλα δίνει το «παρών» και στο facebook μέσω της σελίδας «Λέσχη Καταστήματος Σοφιάδη» όπου λειτουργεί κυρίως ως φόρουμ των φίλων του καταστήματος και της χειροτεχνίας. Τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση οργανώνοντας φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, προσπαθεί να βοηθήσει ιδρύματα και συλλόγους της πόλης μας που έχουν ανάγκη, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό το 2011 διοργάνωσε φιλανθρωπικό μπαζάρ για ενίσχυση του Συλλόγου «Μαγνήτες τυφλοί» ενώ το 2012 μαζί με το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων της Αγριάς, καθώς επίσης μπαζάρ χειροτεχνημάτων για το ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου