ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελληνογερμανικό καρναβαλίστικο κέφι

ελληνογερμανικό-καρναβαλίστικο-κέφι-27623

Μια ομάδα Ελλήνων καρναβαλιστών από την Πόμπια στην Κρήτη επισκέπτεται το καρναβάλι στη Ρηνανία. Σε λίγες μέρες περιμένουν του Γερμανούς φίλους τους στο κρητικό χωριό να ξαναγιορτάσουν.

«H Ελλάδα είναι όμορφη, επισκεφθείτε την Κρήτη». Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Deutsche Welle Έρικ Μπέτερμαν υποδέχεται την μικρή ομάδα των εφτά Ελλήνων καρναβαλιστών από την Πόμπια της Κρήτης και παροτρύνει τους συμπατριώτες του που πίνουν, γελάνε και γιορτάζουν το καρναβάλι, στην κεντρική είσοδο του Ραδιομεγάρου, να πάνε στην Ελλάδα.

Εφτά κεφάτοι Κρητικοί, επισκέπτονται για μια εβδομάδα το καρναβάλι στην Κολωνία και στη Βόννη, προσκεκλημένοι του συλλόγου καραναβαλιστών Grosse Dransdorfer KG e.V. Ο Βίλφριντ Κλάιν, πρόεδρος του συλλόγου, βρέθηκε πριν από τρία χρόνια στο μικρό χωριό της νότιας Κρήτης. Πιάνοντας κουβέντα με τους κατοίκους για το πώς περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους, εκείνοι του μίλησαν για το καρναβάλι τους.

Ένα νυχτερινό καρναβάλι, όπως το αποκαλούν, το οποίο μετράει τριανταπέντε χρόνια ζωής. Ήθελε να μάθει περισσότερα και να δει φωτογραφίες. Οι φιλόξενοι κάτοικοι της Πόμπιας, του πρότειναν τότε να πάει και να δει από κοντά πως γιορτάζουν.

Κι έτσι κι έγινε, όπως λέει η Ελένη Καφάτου, μεταφράστρια της ομάδας και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Πόμπιας:«Όντως πέρυσι ήρθαν είκοσι άνθρωποι, μεγάλης ηλικίας αλλά με τεράστιο κέφι με τεράστια χαρά και φέρανε κάτι πρωτότυπο στο χωριό μας. Κρατούσανε Haribo καραμελίτσες. Τα μικρότερα παιδιά χάρηκαν πάρα πολύ, και φέτος περιμένουν πως και πως πότε θα ξανάρθουν για να πάρουν τις καραμελίτσες. Ένα έθιμο που εμείς δεν το έχουμε».

Ομοιότητες και διαφορές

Σε λίγες ημέρες οι Γερμανοί καραναβαλιστές για δεύτερη φορά ετοιμάζονται να πάρουν το δρόμο προς την Κρήτη και να ξαναγλεντήσουν με τον τρόπο που γλεντάνε οι Κρητικοί.

«Οι ομοιότητες μεταξύ των δυο καρναβαλιών είναι η χαλαρότητα που υπάρχει τόσο στο καρναβάλι της Ρηνανίας όσο και στο κρητικό καρναβάλι. Μια από τις διαφορές είναι ότι εδώ στη Γερμανία έχουμε την τάση να οργανώνουμε υπερβολικά τα πράγματα και να τα κάνουμε δεσμευτικά. Στην Κρήτη είναι διαφορετικά, είναι πολύ πιο αυθόρμητα και αυτό είναι πολύ όμορφο και πιο κοντά στο αυθεντικό καρναβάλι. Αυτό περνάει σε εμάς λίγο στο περιθώριο» λέει Βίλφριντ Κλάιν.

Παρόμοια είναι η άποψη και του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιώργου Φουστανάκη, ο οποίος για πρώτη φορά έρχεται στη Γερμανία: «Οι διαφορές οι δικές μας με τις δικές τους είναι ότι αυτοί δίνουν πιο πολύ βάση στις φορεσιές και εμείς δίνουμε πιο πολύ βάση στο γέλιο. Ο θεατής δεν υπάρχει περίπτωση να μη γελάσει».

Η ομάδα των εφτά Ελλήνων καρναβαλιστών, που φιλοξενείται, έχει πράγματι εντυπωσιαστεί από την ποικιλία και τον πλούτο των κουστουμιών. Παίρνουν όσο μπορούν ιδέες για το δικό τους το καρναβάλι, τηρουμένων βέβαια πάντα των οικονομικών αναλογιών.

Ελληνογερμανικές σχέσεις

Όσο για την ένταση των ελληνογερμανικών σχέσεων, η κεφάτη ομάδα των εφτά Κρητικών δηλώνει πως δεν ένιωσε τίποτα τέτοιο. Φιλοξενούνται με τον καλύτερο τρόπο σε σπίτια Γερμανών φίλων και γίνονται παντού δεκτοί με χαμόγελα. Παρόμοια είναι η εμπειρία και του Βίλφριντ Κλάιν: «Αυτή η ανταλλαγή οδήγησε στο να μιλάμε πιο πολύ μεταξύ μας και να κατανοούμε περισσότερο ο ένας τον άλλο. Είναι χρήσιμη αυτή η συνάντηση γιατί και οι Έλληνες μπορούν να καταλάβουν αλλά και εμείς. Όταν οι Γερμανοί μιλάνε με τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα μπορούν να καταλάβουν περισσότερα για την κατάσταση τους. Και ίσως και εμείς με αυτές τις συναντήσεις να συμβάλλουμε λίγο στη βελτίωση τον ελληνογερμανικών σχέσεων».

Το κέφι και το γλέντι στο καρναβάλι είναι σίγουρα μια καλή αφετηρία προσέγγισης και οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου