ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Στέλιος Πελασγός σε διεθνές φεστιβάλ

ο-στέλιος-πελασγός-σε-διεθνές-φεστιβά-274853

Σημαντική διοργάνωση αποτελεί το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ «Μέρες θεάτρου της Καρχηδόνας», το οποίο πραγματοποιείται από τις 16 ως τις 24 Οκτωβρίου στην Τύνιδα, την Καρχηδόνα και σε άλλες πόλεις της Τυνησίας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό φεστιβάλ που υπερασπίζεται την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης σε μια ευαίσθητη περιοχή που κινδυνεύει από την άνοδο της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού φανατισμού. Οι κύριες γλώσσες του φεστιβάλ είναι η αραβική και η γαλλική. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του καλοκαιριού που είχαν σκοπό να πλήξουν τον τουρισμό της Τυνησίας που αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για την χώρα, το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην προστασία της καλλιτεχνικής έκφρασης σε εμπόλεμες και ασταθείς περιοχές.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών από όλο τον κόσμο θα κληθούν να υπογράψουν τον «Χάρτη της Καρχηδόνας για την προστασία των καλλιτεχνών σε εμπόλεμες και ασταθείς περιοχές» τον οποίο η κυβέρνηση της Τυνησίας θα υποβάλει για έγκριση στο συμβούλιο του ΟΗΕ έτσι ώστε όλες οι χώρες μέλη να δεσμευθούν για την προστασία του πολιτισμού και των «μαστόρων» του απέναντι στην βαρβαρότητα και τον σκοταδισμό.

Στις μέρες θεάτρου Καρχηδόνας θα δώσει 3 παραστάσεις ο γνωστός Βολιώτης αφηγητής, Στέλιος Πελασγός, σε θέατρα και σε σχολεία. Οι παραστάσεις του θα είναι στην γαλλική γλώσσα με ποιήματα και αποσπάσματα ιστοριών στην ελληνική γλώσσα. Θα παρουσιάσει αποσπάσματα από την παράσταση του για την ελληνική κρίση «Μύθοι και ιστορίες ζωής σε οικονομικό πόλεμο» με graphic animation του ενός ακόμη Βολιώτη καλλιτέχνη του Αλέξανδρου Ψυχούλη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και βραβευμένο για την συνεχή παρουσία του στην καλλιτεχνική πρωτοπορία.

Θα διηγηθεί ακόμα μεσαιωνικά ελληνικά παραμύθια αλλά και αρχαιοελληνικούς μύθους μέσα από το φίλτρο μιας σύγχρονης ευαισθησίας και την στρατευμένη ματιά που αναδεικνύει την σημερινή κοινωνικο-πολιτιστική κατάσταση της Ελλάδας. Η ελληνική υπογραφή στον Χάρτη της Καρχηδόνας είναι η συνέχεια της μακρόχρονης συνεργασίας του Σ. Πελασγού με αφηγητές της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, «λεβαντίνους» ανθρώπους του λόγου που συνεχίζουν την παράδοση που κληρονόμησε ο Ελληνας επιστήμονας από το Σμυρνιό παππού του, την παράδοση της πολυεθνικής Σμύρνης, πολιτιστικού κέντρου της Ανατολικής Μεσογείου όπου οι γλώσσες και οι πολιτισμοί συνυπήρχαν δημιουργικά και δυναμικά.

Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός είναι ένας στρατευμένος καλλιτέχνης και επιστήμονας και η παρουσία του στην χώρα από όπου ξεκίνησε η επανάσταση της «αραβικής άνοιξης» είναι μια πράξη αλληλεγγύης στην κοινωνία της Τυνησίας που πρόσφατα τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον κοινωνικό διάλογο που προσπαθεί να προστατέψει την Δημοκρατία αλλά και τα ανθρώπινα και εργατικά δικαιώματα. Η Τυνησία έχει πολλά κοινά προβλήματα με την Ελλάδα καθώς είναι μια χώρα που έχει οικειοποιηθεί για δεύτερη φορά μέσω του χρέους της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου