ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο δεμένος κόσμος

ο-δεμένος-κόσμος-267569

Της Εύας Λόλιου

Χθες το βράδυ είδα στο όνειρό μου ένα βρέφος, μέσα σε μια κούνια καταμεσής της θάλασσας. Ξέρεις, από κείνες τις ξύλινες, που έχουν προστατευτικά κάγκελα και παιδικά όνειρα σκαλισμένα στα προσκέφαλα τους.

Καλούμπα κρατούσε το μωρό στη μικρή του χούφτα κι έσερνε το πιο λαμπερό άστρο τ’ ουρανού προς την στεριά, φωτίζοντας τα σκοτεινά νερά.

Πήρα τα κουπιά κι έκαμα να πλησιάσω με την δική μου βάρκα. Μα όση δύναμη και να ’βαζα στα χέρια μου, τούτη η θαλασσινή «Παναγιά» δε σάλευε. Εσκυψα να δω μήπως και μπερδεύτηκε η άγκυρα στις πέτρες, αλλά ήταν λεύτερη στο βυθό. Κάθισα εκεί σιωπηλός, μην έχοντας άλλη επιλογή. Οι φλοίσβοι της νύχτας ανάκατοι με την θαλασσινή αύρα χάιδευαν τρυφερά το πρόσωπό μου, να ηρεμήσουν την ταραγμένη μου καρδιά που χτυπούσε ακανόνιστα.

Κοιτούσα την κούνια και το βρέφος να μαζεύει την καλούμπα, τραβώντας όλο και πιο χαμηλά το λαμπερό άστρο. Ξαφνικά, ολάκερος ο ουρανός κατέβηκε στη γη! Είδα τα άστρα να μεταμορφώνονται σε αγγέλους! Στα χέρια κρατούσαν χρυσά σχοινιά κι άρχισαν να δένουν ένα ένα τα σπίτια του χωριού, την εκκλησιά, τις σκούνες, τις φωλιές των γλάρων και το λιμάνι ακόμη!

Ενας άγγελος πλησίασε κι εμένα, μου ’δωκε χρυσή κλωστή να τυλίξω τον καρπό του χεριού μου. Σα μαγεμένος υπάκουσα στο θέλημά του. Αφού δέθηκε όλο το χωριό χρυσό, η θάλασσα άδειασε κι έγινε μια απέραντη έρημος. Τότε είδα την κούνια καταμεσής να ξεδιπλώνει τα πλευρά της. Ορθώθηκαν αυτά, σχηματίζοντας ένα καλύβι που πάνω στη σκεπή του κάθισαν αποκαμωμένοι οι άγγελοι. Χάραζε και ξύπνησε ο δεμένος κόσμος. Κάποιοι πήραν ψαλίδια, άλλοι μαχαίρια, κάποιοι θεότρελοι δρεπάνια μα οι κλωστές και τα σχοινιά δε κόβονταν. Μόνο οι πόρτες άνοιγαν, να βγουν οι άνθρωποι στα κατώφλια να θαυμάσουν. Και αμέσως μετά, μα του Χριστού την θεία γέννηση, είδα τρεις καβαλάρηδες πάνω σε λευκά άλογα να πλησιάζουν την φάτνη. Αυτοί δεν είχαν χρυσές κλωστές στους καρπούς και τ’ άλογα χωρίς καμουτσίκια έσκυψαν τα όμορφα κεφάλια τους πριν μπουν στο φτωχικό στάβλο..

Ξύπνησα, όνειρο ήταν. Εκλαψα συγκινημένος από χαρά σαν κατάλαβα γιατί φορούν σχοινιά οι άγγελοι στους ανθρώπους… Στον καρπό του αριστερού χεριού μου υπήρχαν τα σημάδια…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου