ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με λόγο και εικόνα

με-λόγο-και-εικόνα-264877

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η βραδιά ρώσικης ποίησης και μουσικής

Ο Ελληνορωσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας Ν. Μαγνησίας διοργάνωσε μια επιτυχία βραδιά ρώσικης ποίησης και μουσικής την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Παλάσκα.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης που αφορούσε την ποίηση, ήταν αφιερωμένο στην σπουδαιότερη γυναικεία φυσιογνωμία της ρώσικης ποίησης, την Άννα Αχμάτοβα, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει σελίδες από τη ζωή και το έργο της «Αννας πασών των Ρωσιών», η οποία σφράγισε ανεξίτηλα την ποιητική δημιουργία του 20ού αιώνα.

Με τη γλαφυρή αφήγηση της Χαρούλας Ξανθοπούλου εκτυλίχθηκε η πολυτάραχη ζωή της Αχμάτοβα, μέσα από κείμενα του Γιώργου Ρήγα, που αποτύπωσαν πιστά τη μοιραία επίδραση των ιστορικο-πολιτικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στη Ρωσία τον 20ό αιώνα, στη ζωή και τη δημιουργία της ποιήτριας.

Αποσπάσματα απ’ τη αυτοβιογραφία της Αχμάτοβα καθώς και ποιήματα μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα διάβασε η Αννα Παυριανίδου, ενώ ένα ποίημά της ακούστηκε και στη ρώσικη γλώσσα από την Ελένη Καρακεζίδη.

Ο λόγος συνοδευόταν από την προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού, που μετέφερε νοερά τους ακροατές στη συγκεκριμένη εποχή. Στο μουσικό μέρος που ακολούθησε ο βαρύτονος Γιώργος Ρήγας, έχοντας στις αποσκευές του μια πολύχρονη εμπειρία στο ρώσικο τραγούδι, παρουσίασε ένα όμορφο αφιέρωμα στη «Ρώσικη Ρομάντσα» το είδος τραγουδιού που άρχισε να καλλιεργείται τον 19ο αιώνα, άκμασε στις αρχές του 20ού, καθώς υπηρετήθηκε απ’ τους μεγαλύτερους συνθέτες και ποιητές της Ρωσίας, ενώ οι επιρροές του είδους αυτού διακρίνονται μέχρι σήμερα στο σύγχρονο έντεχνο ρώσικο τραγούδι.

Συνοδοιπόροι στο μουσικό αυτό ταξίδι ήταν οι: Γ. Παλάσκα (κιθάρα), Λ. Στράκας (πιάνο) και Γ. Βαΐτσης (βιολί).

Ως απόηχος της βραδιάς έμεινε η ικανοποίηση του κοινού που ευχαρίστησε θερμά τους συντελεστές, αλλά και τον σύλλογο για τη συνεισφορά του στην καλλιτεχνική και πνευματική ζωή της πόλης μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου