ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συγκλονιστική αλληγορία

συγκλονιστική-αλληγορία-26401

Επαναλαμβάνεται για περιορισμένες παραστάσεις το θεατρικό έργο η «Η Φάρμα των Ζώων» του George Orwell από την Παρασκευή 1 έως την Κυριακή 3 Μαρτίου στις 21.30 στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής (Κουταρέλια & Ρήγα Φεραίου), σε θεατρική διασκευή το Θεατρικό Εργαστήρι του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Βόλου.

Το βιβλίο που γιγάντωσε τη φήμη τού περισσότερο γνωστού με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, Όργουελ, ήταν η «Φάρμα των Ζώων». Μια συγκλονιστική αλληγορία πάνω στον ολοκληρωτισμό. Ο Άγγλος συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ δεν έκρυψε ποτέ την αντιπάθεια σε κάθε φασιστικό καθεστώς και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η πρώτη ύλη της “Φάρμας των Ζώων”, είναι παρμένη από τα τεκταινόμενα πίσω από τον αν-«υπαρκτό σοσιαλισμό», που αλλάζουν τις γραμμές στο χάρτη και τις αρχές των ιδεολογιών στα κεφάλια των ανθρώπων.

Η ιστορία της «Φάρμας» δεν αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις. Σε μία φάρμα, δύο γουρούνια, ο Χιονόμπαλος και ο Ναπολέων, παρακινημένα από τις επαναστατικές θεωρίες ενός γέρικου, προσφάτως εκλιπόντος χοίρου, του στρατηγού, υποκινούν μία επανάσταση, με τις ευλογίες όλων των ζώων. Οι ανθρώπινοι αφέντες τους εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη φάρμα. Τα ζώα, με την καθοδήγηση των γουρουνιών, αρχίζουν να συμβιώνουν και να συνεργάζονται, υπό ένα καθεστώς απόλυτης ισότητας, με την αρχή μάλιστα «Όλα τα ζώα είναι ίσα». Ωστόσο, η ακόρεστη δίψα του Ναπολέοντος για εξουσία θα οδηγήσει στην εκδίωξη του Χιονόμπαλου, τη μετατροπή της κοινότητας σε απολυταρχικό καθεστώς και στην κατάλυση των δικαιωμάτων των ζώων. Και η νέα τυραννία που τα περιμένει είναι εξίσου σκληρή με την προηγούμενη: Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά είναι πιο ίσα από τα άλλα.

Την σκηνοθεσία και διδασκαλία ανέλαβε ο Δημήτρης Δακτυλάς, τα σκηνικά ο

Κώστας Μπομπός, την μουσική η Ελενα Λύρη, τις χορογραφίες η Αλίκη Κασσάνδρα και βοηθός σκηνογράφου είναι η Κατερίνα Βλάχου. Τους χαρακτήρες του έργου ενσαρκώνουν οι: Γιώργος Παπαδόπουλος, Ειρήνη Μυλωνά, Ολυμπία Μανωλοπούλου, Φρειδερίκη Μπεκίρη, Ευαγγελία Τίγκα, Στέφανος Βλαχάβας, Άρτεμις Χατζηαποστολίδου, Ιωάννης Γεωργίου, Φιλίτσα Σαλαμούρα, Γεράσιμος Φράγκος, Κασσιανή Βαρδαλή, Μαρία Κατσίκη.

Ο Όργουελ πέθανε ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του «1984» αφήνοντας παρακαταθήκη το φιλοσοφικό απόσταγμα κάθε ολοκληρωτισμού που συμπυκνώνεται στο σύνθημα: «Ο πόλεμος είναι ειρήνη, η ελευθερία σκλαβιά, η αμάθεια δύναμη».

Αν βλέπουμε το σύνθημα αυτό να επαληθεύεται τότε μπορούμε να κατανοήσουμε το σύγχρονο κόσμο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου