ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο συγγραφέας Κώστας Λούλης

ο-συγγραφέας-κώστας-λούλης-24766

Ο Κώστας Λούλης είναι γνωστός όχι μόνον στην κοινωνία του Βόλου, αλλά και στον ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό. Όντας πρόξενος τής Ολλανδίας στην κεντρική Ελλάδα, ως συνεχιστής άξιος των αλευρόμυλων Λούλη που λειτουργούν εδώ και 230 χρόνια Πέρα όμως από το επιχειρηματικό μυαλό του, που έκανε κινήσεις ματ, όπως θα τον χαρακτήριζε ένας παίκτης του σκάκι, μας φανέρωσε και μία άλλη, παρά πολύ αξιόλογη πλευρά του, του συγγραφέα

Όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος, άλλωστε γνωρίζουμε από μικρό παιδί την αγάπη του για το διάβασμα και την υπέροχη συλλογή γραμματοσήμων που είχε αρχίσει ο πατέρας του ο αείμνηστος Νίκος Κ. Λούλης, δημιούργησε μια αξιόλογη βιβλιοθήκη από 5.000 τόμους, που τους διάβασε, τους μελέτησε, τον συγκίνησαν πολύ και σκέφτηκε να μοιραστεί με το κοινό αυτές τις γνώσεις του πάνω στα 350 κράτη, μερικά ίσως δεν υπάρχουν πια και στο φαινόμενο τής διαρκούς εξέλιξης καθημερινά στον πλανήτη μας, που του έδωσε τον όρο οικοφωνία.

Κάνει ένα θαυμάσιο απολογισμό φλάσμπακ στην ιστορία του ελληνικού κράτους, τονίζοντας ότι η ελληνική φυλή επιβίωσε για 10.000 χρόνια μέσα από αντίξοες συνθήκες και φθάνοντας στο σημείο ότι η Ελλάδα έφτασε τέσσερεις φορές, σε οικονομικό αδιέξοδο, πρώτα με πρωθυπουργό τον Χαρίλαο Τρικούπη το 1893, δεύτερη φορά με πρωθυπουργό τον Θεοδ. Δηλιγιάννη που από άστοχους χειρισμούς οι Τούρκοι επανέκτησαν την Θεσσαλία, και ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να δανειστεί από την Αγγλία τα περίφημα δάνεια για την τελειωτική απελευθέρωση τής Θεσσαλίας. Τρίτη φορά επί κυβερνήσεως Βενιζέλου λόγω του οικονομικού κραχ του 1929 στην Αμερική και τέταρτη φορά το 2010 όπου το δημόσιο χρέος εκτινάχτηκε στα ύψη λόγω τής κακοδιαχείρισης όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών.

Πριν κλείσουμε, να σημειώσουμε ότι ο Κώστας Λούλης παρουσιάζει το βιβλίο του «Ή Υφήλιος… επί χάρτου» αύριο Παρασκευή στις 7 η ώρα στην Λέσχη Βόλου στην Εξωραϊστική. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσουμε την άλλη πλευρά του βιομηχάνου Κώστα Λούλη, την ιδιότητα του συγγραφέα.

ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου