ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρεμιέρα για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το «Victoria»

πρεμιέρα-για-το-φεστιβάλ-κινηματογρά-246921

Με έμφαση στο ευρωπαϊκό σινεμά και σε ταινίες που διακρίθηκαν σε μεγάλα ξένα φεστιβάλ -αλλά σε πιο χαμηλούς τόνους- ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή, το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία έναρξης είναι το γερμανικό Victoria, ένα ηλεκτρισμένο μονοπλάνο που διαρκεί περισσότερες από δύο ώρες.

Συνολικά, 200 ταινίες από 53 χώρες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου.

Προσφυγικό, μετανάστευση, η θέση της γυναίκας, η οικονομική (και ηθική) κρίση είναι μερικά μόνο από τα θέματα που απασχολούν τους κινηματογραφιστές, ταινίες των οποίων παρουσιάζονται στο Φεστιβάλ.

Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν οι τρεις υποψήφιες ταινίες για βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Tο Mediterranea που σχετίζεται με το επικίνδυνο ταξίδι των προσφύγων προς την Ιταλία και με τη ζωή που συναντούν εκεί. Στις Ατίθασες, πέντε αδελφές σκανδαλίζουν ένα χωριό στην Τουρκία με τα παιχνίδια τους με τα αγόρια και τιμωρούνται. Στο ελληνοβουλγαρικής παραγωγής Μάθημα, μία δασκάλα στη Βουλγαρία καλείται να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα προσπαθεί να βρει ποιος μαθητής κλέβει από τους συμμαθητές του στο σχολείο.

Κυρίαρχη θέση κατέχει το ελληνικό σινεμά. Σε ειδική προβολή θα προβληθεί το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (και του Σεράγεβο) Chevalier της Αθηνάς Τσαγγάρη, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει -μεταξύ άλλων- την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη (Interruption), Δημήτρη Αθανίτη (Invisible), Γιώργου Γκικαπέππα (Silent). Παράλληλα, το Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στα 70 χρόνια ελληνικού animation.

Φέτος, διοργανώνονται αφιερώματα στον Αρνό Ντεπλεσέν (ο οποίος θα βρεθεί και στη Θεσσαλονίκη, ενώ η τελευταία του ταινία με τίτλο Τα Χρυσά Μας Χρόνια θα προβληθεί στην τελετή λήξης της διοργάνωσης), καθώς και στο νέο αυστριακό σινεμά.

Τα γνωστά τμήματα του Φεστιβάλ επιστρέφουν: Διεθνές Διαγωνιστικό, Ανοιχτοί Ορίζοντες, Ματιές στα Βαλκάνια.

Στις Ειδικές Προβολές, μεταξύ άλλων, θα προβληθεί το συγκλονιστικό Ο Γιος του Σαούλ του Λάσλο Νέμες, καθώς και το Ταξί από την Τεχεράνη που γύρισε κρυφά ο ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, στον οποίο έχει απαγορευτεί από την Τεχεράνη να γυρίζει ταινίες.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου