ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ταρσανάδες και σκαριά στο Βόλο

ταρσανάδες-και-σκαριά-στο-βόλο-241597

Τη «Ναυτική παράδοση στο Αιγαίο» αναδεικνύει έκθεση που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό

Το ενδιαφέρον των φίλων του πολιτισμού κάθε ηλικίας προσελκύει η έκθεση με τίτλο «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες και Σκαριά» η οποία πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Θεσσαλίας κατόπιν συνεργασίας του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της υλοποίησης του θεματικού έτους εκδηλώσεων και δράσεων με τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας».

Το εκθεσιακό υλικό της έκθεσης είναι εντυπωσιακό, αποτελούμενο από κείμενα, φωτογραφίες και εξαιρετικής κατασκευής ομοιώματα σκαφών, και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο βασικό του στόχο, δηλ. τη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με την αδιάλειπτη ναυτική παράδοση του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού, από την εποχή που εμφανίζεται η πρώτη μαρτυρία για σκάφη στο Αιγαίο. Ηδη από το 7.000 π.Χ. περίπου, άρχισαν τα πρώτα ταξίδια στο Αιγαίο με ξύλινα πλοία με κουπιά τα οποία μπορούσαν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μέσα από πέντε ενότητες: η εισαγωγή στη ναυτική παράδοση του Αιγαίου, η ναυτική παράδοση στο Αιγαίο κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, η Ελληνική ναυτιλία και πλοιοκτησία κατά τον 20ο αιώνα, Ναυπηγεία και ξύλινα σκαριά στο Αιγαίο κατά τον 20ο αιώνα και η ναυτική πολιτιστική κληρονομιά στις αρχές του 21ο αιώνα.

Παράλληλα, οι ενημερωτικές μακέτες και επεξηγηματικά κείμενα στα ελληνικά και αγγλικά δίνουν πληροφορίες για τα πλοία, τις μεθόδους κατασκευής τους και τις καθημερινές εργασίες στους χώρους κατασκευής των σκαριών

Στόχος του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» είναι να επισκεφθούν την έκθεση – εκπαιδευτικό πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία της περιοχής. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει ειδική ξενάγηση και υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού στα Μελισσάτικα.

Ειδικά για την έκθεση του Βόλου έχει σχεδιαστεί και εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ειδικά φύλλα δραστηριοτήτων για τις τάξεις Γ’- Δ’ Δημοτικού, Ε’- ΣΤ’ Δημοτικού και Α’- Β’- Γ’ Γυμνασίου το οποίο σχεδιάστηκε από τον κ. Αλέξανδρο Καπανιάρη, Εκπαιδευτικό, Υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Παράλληλα σύμβουλος έκδοσης του εκπαιδευτικού υλικού θα είναι ο κ. Κώστας Δαμιανίδης αρχιτέκτονας και ειδικός σε θέματα παραδοσιακής ναυτιλίας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό σε ειδικά έντυπα για το μαθητή με δραστηριότητες για την τάξη αλλά και κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος αξιοποιώντας τις πηγές της έκθεσης (εκπαιδευτικά παιχνίδια, σταυρόλεξο, ακροστιχίδες, ερωτήσεις Σ-Λ, ερωτήσεις συμπλήρωσης, αντιστοίχησης, δίπλωμα συμμετοχής κ.ά.).

Για δηλώσεις συμμετοχής (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας) και για περαιτέρω διευκρινήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ασπασία Κοντακτσή στο τηλέφωνο 6993149734.

Η είσοδος στην έκθεση και η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι δωρεάν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου