ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φθινοπωρινή βόλτα πολιτισμού

φθινοπωρινή-βόλτα-πολιτισμού-239299

Τριήμερη εκδρομή στη Θράκη και την Αδριανούπολη από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου

Eκδρομή στην Αδριανούπολη με πλούσιο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, για τα μέλη και τους φίλους του.

Την πρώτη ημέρα, οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την «Κυρά της Θράκης», όπου για τρεις και πλέον ώρες ξεναγήθηκαν στο ιστορικό της κέντρο της Ξάνθης και την παραμυθένια ατμόσφαιρα της Belle Epoque. Εντυπωσιακές καπναποθήκες και καπνομάγαζα, πρώην προξενεία ευρωπαϊκών κρατών, παλιά χαμάμ, τεκέδες και τζαμιά συνυπάρχουν με άναρχη ανοικοδόμηση, παντός τύπου γραφεία, επιχειρήσεις μέχρι και συνεργεία αυτοκινήτων συνυπάρχουν μαζί με πολυτελή αρχοντικά, με δυτικότροπες αρχιτεκτονικές: ιταλική αναγέννηση, γερμανικός ρομαντισμός και ιδιότυπος ελληνικός νεοκλασικισμός που είχαν δώσει στην Ξάνθη μια πολύχρωμη πόλη πρωτοφανούς για την εποχή αισθητική. Σ’ ένα τέτοιο αρχοντικό του δήμου Ξάνθης που η χρήση του έχει παραχωρηθεί στο Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης η πρόεδρος του ΛΕΞ Πέπη Στάντσιου μαζί με μέλη του Δ. Σ. υποδέχτηκαν την ομάδα του Βόλου με κεράσματα, χορούς και τραγούδια.

Η Ξάνθη πανέμορφη, σαν μια παλιά πόλη που ξεπήδησε από πίνακα, μια σύγχρονη γεμάτη νέους και ζωή, εντυπωσίασε τους επισκέπτες, που εκτός από τη φιλική ατμόσφαιρα και τη γοητεία της, γεύτηκαν και την ενδιαφέρουσα γαστρονομία που βάζει Δύση και Ανατολή σε ένα τραπέζι. Συνεχίζοντας το ταξίδι και διασχίζοντας τη διαδρομή Εβρου – Καστανιές, έφθασαν αργά το απόγευμα στον προορισμό, δηλαδή την Αδριανούπουλη.

Τη δεύτερη ημέρα, την Κυριακή, το πρόγραμμα ξεκίνησε με την ιστορική περιήγηση στην Αδριανούπολη, και στα σπουδαιότερα μνημεία της: Αρχικά έγινε επίσκεψη στο επιβλητικό Τέμενος Σελιμιγιέ προστατευόμενο μνημείο της UNESCO, με τους τέσσερις πανύψηλους μιναρέδες του. Πρόκειται για ένα κομψοτέχνημα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής και το αρτιότερο δημιούργημα του αρχιτέκτονα Ομάρ Σινάν, το οποίο κατασκευάστηκε μεταξύ 1569-1575.

Μετά την ενδιαφέρουσα αυτή ξενάγηση και αφού ο καιρός ήταν θαυμάσιος, οι επισκέπτες χάρηκαν, διά μέσου του κεντρικού πεζοδρόμου της οδού Saraclar την ωραιότερη περιπατητική διαδρομή στο κέντρο της Αδριανούπολης, που φέρνει τον περιπατητή μπροστά στα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία της πόλης: Το Ρουστέμ Πασά Καραβάν Σεράι (16ου αι) – σήμερα εν μέρει ξενοδοχείο, το Τέμενος Εσκί (15ου αι), το Μπεζεστένι, το Δημαρχείο, το Τέμενος Ουτς Σερεφελί (15ου αι) κλπ. Μια βόλτα ξεχωριστή, προσφέροντας πράσινο, ησυχία και στέκια για καφέ, όπου οι μυρωδιές μπαχαρικών, ξηρών καρπών, αλλά και του τηγανισμένου συκωτιού (ταβά τζιγιέρ στα τουρκικά) και άλλες τοπικές γεύσεις που ερεθίζουν την όσφρηση με θέα πάντα το Σελιμιγιέ. Αυτό ακριβώς έκαναν και οι Βολιώτες εκδρομείς μαζί με άλλους περιπατητές, καταλήγοντας στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της μεγαλοπρεπούς Αδριανούπολης, που επί 92 χρόνια υπήρξε η πρωτεύουσα (1361-1453), της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι Οθωμανοί φρόντισαν να τη στολίσουν αντάξια.

Η ημέρα έκλεισε με την επίσκεψη στις Σαράντα Εκκλησιές, στη Β.Α. Θράκη, επί της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, ανατολικά της Αδριανούπολης. Οι Σαράντα Εκκλησιές πριν από τη μικρασιατική καταστροφή, υπήρξε μια ακμάζουσα, ελληνική στην πλειοψηφία της, κοινότητα, με σημαντική ιστορία και πολιτισμό. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών οι Τούρκοι άλλαξαν τον καθιερωμένο μέχρι τότε όνομα της πόλης και την ονόμασαν Kırklareli, ενώ η μεγάλη εκκλησία της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε σε τζαμί. Οι άλλες εκκλησίες ερημώθηκαν από την εγκατάλειψη στο πέρασμα του χρόνου. Οι περισσότεροι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη όπου και ίδρυσαν τον ομώνυμο συνοικισμό, Σαράντα Εκκλησιές. Στη μικρή αυτή πόλη οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την ελληνική συνοικία, όπου διασώζονται αρκετά αρχοντικά και καλλιμάρμαρα ελληνικά κτήρια, σήμερα πλήρως ανακαινισμένα.

Την τρίτη ημέρα, μετά την επίσκεψη στο εντυπωσιακό συγκρότημα Κουλιγιέ Μπεγιαζήτ ΙΙ, (1481-1512 μ.Χ.) -φημισμένο ιατρικό κέντρο που περιλάμβανε πανεπιστημιακό τμήμα, νοσοκομείο και κέντρο ψυχικών νόσων, όπου η μουσική και ο ήχος του νερού ήταν τα πρωτοποριακά για την εποχή μέσα θεραπείας και σήμερα στεγάζει το πολυβραβευμένο Μουσείο Υγείας, η ομάδα επιβιβάστηκε στο λεωφορείο για την επιστροφή.

Πρώτος σταθμός το ιστορικό Κάραγατς, και ο εντυπωσιακός σε μέγεθος σιδηροδρομικός σταθμός, καμπή της γραμμής Κωνσταντινούπολης – Βιέννης στα τέλη του 19ου αιώνα, όπου στάθμευε κάποτε το Οριάν Εξπρές και που σήμερα φιλοξενεί τμήμα της πανεπιστημιακής σχολής Καλών Τεχνών. Στη συνέχεια, η διαδρομή Πύθιο – Διδυμότειχο – Σουφλί, ξεδίπλωσε μπροστά τους το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του μεγαλείου της φύσης του Β. Εβρου καθώς συνδυάζει την αρχέγονη θρακική γη και τις ιστορικές μαρτυρίες ενός βυζαντινού πολιτισμού, όπως το θαυμαστό βυζαντινό φρούριο Πύθιον, καταφύγιο του αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ’ Κατακουζηνού (1341-1355).

Το μεσημέρι η στάση στο Σουφλί ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία, αφού αφιερώθηκε λίγος χρόνος για επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού «Τσιακίρης», σε κτήριο του 1886, ένα ζωντανό θεματικό μουσείο παραγωγής και επεξεργασίας μεταξιού του Σουφλίου, όπου μεταξύ παραδοσιακού κεράσματος (ντόπιο τσίπουρο με καβουρμά) δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να προσεγγίσουν το πώς γίνεται η εκτροφή του μεταξοσκώληκα, η παραγωγή και επεξεργασία του μεταξιού μέχρι και την ύφανση των σουφλιώτικων αριστουργημάτων. Και όλη αυτή η τριήμερη περιήγηση μέσα σε μια υπέροχη φιλική ατμόσφαιρα της 50μελούς εκδρομικής ομάδας του ΛΕΒ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου