ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνεργασία της περίφημης ορχήστρας Εστουδιαντίνα με την Εθνική Λυρική Σκηνή

συνεργασία-της-περίφημης-ορχήστρας-ε-23628

Η καταξιωμένη ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διακεκριμένου Βολιώτη δημιουργού Ανδρέα Κατσιγιάννη, παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι δύο εξαιρετικά μουσικά προγράμματα. Κάθε πρόγραμμα και ένα διαφορετικό μουσικό ταξίδι. Το πρώτο πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στη Σμύρνη και τον Πειραιά, ενώ το δεύτερο πρόγραμμα είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στη θάλασσα. Σε κάθε πρόγραμμα συμμετέχουν 8 σολίστες της ορχήστρας και 4 ερμηνευτές.

Το πρώτο πρόγραμμα τιτλοφορείται «Ταξίδι στον χρόνο με τις μουσικές της Σμύρνης και του Πειραιά». Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο σε δύο πόλεις που έχουν σημαδέψει ολόκληρο τον ελληνισμό. Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας επί σκηνής με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη παρουσιάζει τραγούδια από τη Σμύρνη του έρωτα και του πάθους έως την Πειραιώτικη σχολή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις των Γιοβάν Τσαούς, Κώστα Σκαρβέλη, Δημήτρη Σέμση, Ογδοντάκη (Γιάννη Δραγάτση), Παναγιώτη Τούντα, Πρόδρομου Τσαουσάκη, Σπύρου Περιστέρη, Μάρκου Βαμβακάρη, Βαγγέλη Παπάζογλου, Βασίλη Τσιτσάνη κ.ά.

Το δεύτερο πρόγραμμα έχει τον τίτλο «Mare Nostrum, the voyage – Το ταξίδι, στη δική μας θάλασσα & Έρωτας στην ξενιτιά».

Το δεύτερο πρόγραμμα της περιοδείας αποτελείται από δύο κύκλους. Ο Α’ κύκλος «Το ταξίδι, στη δική μας θάλασσα» είναι αφιερωμένος στη θάλασσα που ενώνει 23 διαφορετικούς λαούς. Μελωδίες κοινές και διασκευές πρωτότυπες συναντιούνται επί σκηνής με την Εστουδιαντίνα σε μια πανδαισία ήχων και ρυθμών. Στον Β’ κύκλο «Ερωτας στην ξενιτιά», το ταξίδι ξεκινά από την Ανατολή και τα Βαλκάνια, φτάνει έως τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας και τα φάντο της Πορτογαλίας και καταλήγει στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα μέσα από τα τραγούδια της Λίνας Νικολακοπούλου.

Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός

Κύκλο εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι η Εθνική Λυρική Σκηνή. Ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να ενεργοποιήσει το δύσκολο αυτό καλοκαίρι τους αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρης της χώρας, η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στον νέο θεσμό «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», με μια σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύει το πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό της στίγμα, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στον νέο θεσμό «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» με 20 παραγωγές σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, σε συνολικά 111 παρουσιάσεις

Από τις 18 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, 20 διαφορετικά προγράμματα μουσικής, όπερας, οπερέτας, χορού και αφιερώματα έρχονται σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, σε συνολικά 111 παρουσιάσεις. Οι εκδηλώσεις σηματοδοτούν την επιστροφή στη σχέση μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας.

Στα 20 προγράμματα που προτείνονται από την ΕΛΣ, οργανωμένα σε 6 κύκλους, δίνεται έμφαση στην ελληνική μουσική δημιουργία, από τα παραδοσιακά ακούσματα ως τη λόγια μουσική, χωρίς να λείπουν και οι επιλογές που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της ΕΛΣ, το ρεπερτόριο της όπερας, της κλασικής μουσικής, ενώ παρών είναι και ο χορός με τη συμμετοχή μελών του μπαλέτου της ΕΛΣ.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Λυρικής, το πρώτο πρόγραμμα «Ταξίδι στον χρόνο με τις μουσικές της Σμύρνης και του Πειραιά» θα παρουσιαστεί 22, 23 Ιουλίου, Ναός Αγ. Γεωργίου, Γαλάτσι, 25, 26 Ιουλίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, 29 Ιουλίου, Μονή Δαφνίου και 1, 2 Αυγούστου, Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας. Τραγουδούν Μπάμπης Τσέρτος, Σοφία Μέρμηγκα, Βασίλης Προδρόμου, Σοφία Παπάζογλου.

Το δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο «Mare Nostrum, the voyage – Το ταξίδι, στη δική μας θάλασσα & Ερωτας στην ξενιτιά» θα παρουσιαστεί 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, Βόλος, 3, 4 Σεπτεμβρίου, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, 6, 7 Σεπτεμβρίου, Κάστρο Τρικάλων και 9 Σεπτεμβρίου, Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου Καρδίτσας. Τραγουδούν Θοδωρής Βουτσικάκης, Ασπασία Στρατηγού, Απόστολος Μόσιος, Ευτυχία Μητρίτσα.

Σολίστ είναι οι Νίκος Μέρμηγκας, Κυριάκος Γκουβεντάς, Σωτήρης Μαργώνης, Φίλιππος Ρέτσιος, Κώστας Μερετάκης, Ανδρέας Παπάς, Γιάννης Πλαγιανάκος, Κώστας Κωνσταντίνου, Απόστολος Μόσιος, Σταύρος Κουσκουρίδας, Απόστολος Βαλαρούτσος, Απόστολος Βαγγελάκης, Δήμος Βουγιούκας, Ανδρέας Κατσίγιαννης, Κωνσταντίνος Γεδίκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου