ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Πατριδογραφία – Από το Δραγατσάνι ως την Πέτρα Βοιωτίας (1821 – 1829 )»

πατριδογραφία-από-το-δραγατσάνι-ως-229377

Τον απόηχο της Επανάστασης του ‘21, λίγα χρόνια μετά, χαρτογραφεί στο νέο πόνημά του ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλης Αναγνωστόπουλος

Τα 400 χρόνια σκλαβιάς δε στάθηκαν ικανά να σβήσουν από τις καρδιές των υπόδουλων Ελλήνων τη φλόγα που έκαιγε κρυφά, διατηρώντας την άσβεστη τα πέτρινα χρόνια. Αυτή την πνοή, τον πατριωτικό φρόνιμα και τον διακαή πόθο για λευτεριά και ανεξαρτησία, μεταλαμπάδευαν από γενιά σε γενιά, που σαν συγκολλητική ουσία ένωσε όλες τις δυνάμεις και δημιούργησε το θαύμα της Επανάστασης του 1821.

Του ΤΑΚΗ ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πολλές και διαφορετικές οι εστίες κινήτρων που έδιναν δύναμη και ενεργοποιούσε το αγωνιστικό φρόνημα των σκλαβωμένων Ελλήνων που μάχονταν για τα «ιερά και τα όσια» της Πατρίδας μας. Κυρίαρχη δύναμη και θέση στην αγωνιστική αυτή παράμετρο κατέχουν τα ελληνικά «πιστεύω», η ιδέα ότι είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων, των προγόνων μας, που παγκόσμια διέδωσαν πολιτισμό και ανθρώπινες αξίες. Ηταν επίσης η ταύτιση των Ελλήνων, με το πνεύμα των χορών της Ευρώπης, για την στάση της Τουρκίας, την οποία κατέκριναν ως κυριαρχία παράνομη, την καταδίκαζαν, την οδηγούσαν σε απομόνωση, και την απομάκρυνε από την κοινή γραμμή των άλλων κρατών.

Το βιβλίο των 195 σελίδων με τίτλο «Πατριδογραφία –Από το Δραγατσάνι ως την Πέτρα Βοιωτίας», που εκδόθηκε από τις εκδόσεις του Βόλου ΗΒΗ, με επιμέλεια έκδοσης του Χρήστου Αγιώτη, παρατηρούμε πόσο εύστοχα ο συγγραφέας ξεκινά την εξειδικευμένη διαδρομή γνώσης αυτού του βιβλίου. Ξεδιπλώνει μια σπουδαία πτυχή της ιστορίας μας, πως ο ελληνισμός στέλνει, διαχρονικά, μηνύματα με αξίες και αρχές σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές, σκέψη που την τεκμηριώνει καταγράφοντας τους κύριους πρωταγωνιστές αυτής της διδαχής και τα σημαντικά τους μηνύματά: Σωκράτης, Κωνστ. ΙΑ! Παλαιολόγος, Ρήγας Βελεστινλής, Κοσμάς ο Αιτωλός, Θεόδ. Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης και Στρατηγός Μακρυγιάννης, είναι αυτοί που μετείχαν σ’ αυτή την σκυταλοδρομία των εθνικών μας αγώνων. Η σκυτάλη άλλαζε χέρια, από γενιά σε γενιά, κόβοντας το νήμα του τερματισμού, που σήμανε τη Νίκη και τη Δόξα του αγώνα, παρουσιάζοντας σε όλον τον κόσμο το θαύμα της Επανάστασης του 1821.«Σ’ανατολή και δύση και νότον και βοριά/ για την πατρίδα όλοι να ‘χώμεν μια καρδιά» έλεγε ο Ρήγας ο Βελεστινλής, στο ίδιο πνεύμα και τα πατριωτικά μηνύματα και των άλλων πρωταγωνιστών, που καταγράφονται στο βιβλίο.

Στεκόμαστε σε κάποιες αποστροφές του προλόγου, που αποδίδουν το ιδεολογικό στίγμα του αγώνα, αλλά και το εθνικό φρόνημα του συγγραφέα :α) «Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πω, με ειλικρίνεια, ότι από τις αρχές του χρόνου είμαι βουτηγμένος μέσα στη σύγχρονη βιβλιογραφία για την Επανάσταση του Εικοσιένα και τη συμπλήρωση των 200 χρόνων» και β) «Η Ελληνική Επανάσταση του Εικοσιένα μέσα μου εικονίζεται σαν κιβωτός, πολύχρυση και πολύτιμη για τους Ελληνες και το έθνος ολόκληρο. Περικλείει πολλά διδάγματα και αυτά οφείλουμε να τα ανακαλύπτουμε και στην πράξη να τα αξιοποιούμε». Η ύλη του βιβλίου δομείται σε επτά κεφάλαια και ένα παράρτημα, που το καθ’ ένα έχει μια αυτόνομη θεματική ενότητα, όπως και το παράρτημα.

Κεφάλαιο πρώτο: «Οι λέξεις στην ιστορία και η ιστορία των λέξεων». Με το λεκτικό αυτό παίγνιο του τίτλου ο Β.Α. αποτυπώνει την ευρεία και πολυδιάστατη μορφή των λέξεων, που εκτός από τον βασικό ρόλο που είναι η επικοινωνία, αποτελεί εργαλείο για πολλές ακόμη χρηστικές εφαρμογές, πρόσβαση σε γνώση ιστορίας, θρησκείας, κοινωνίας, παράδοσης κ.λπ. και φράσεις της καθημερινότητας, που έγιναν αποφθέγματα, που οδηγούν τους ανθρώπους σε μια σταθερή και γόνιμη πορεία. «Μολών λαβέ», «Εν τούτω Νίκα», «Ελευθερία ή θάνατος» και πολλά άλλα που αναφέρονται σε συγκεκριμένες ιστορικές στιγμές, ανοίγουν, παράλληλα, δρόμους για νέους αγώνες, αν χρειαστεί.

Κεφάλαιο δεύτερο: «Τοπόσημα της Επανάστασης του 1821». Με την αφήγηση μιας προσωπικής ιστορίας αναδεικνύει την σημασία λέξεων και φράσεων που ακούστηκαν σε ιστορικές περιόδους και ιδιαίτερα το 1821 και έγιναν συνθήματα και διδαχές.

Κεφάλαιο τρίτο: «Οι λέξεις στην ιστορία και τη γεωγραφία». Πολλές οι λέξεις που καταγράφει για μια περιήγηση και μια τοπογραφική περιήγηση στον τόπο και στον χρόνο των πιο σημαντικών ιστορικών γεγονότων.

Κεφάλαιο τέταρτο: «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η παράδοση-λαϊκή και λόγια». Μια πλούσια βιογραφική αποτύπωση του ήρωα της Επανάστασης σε αγωνιστικό και κοινωνικό επίπεδο.

Κεφάλαιο πέμπτο: «Αγραφα, δημοτικό τραγούδι και Εικοσιένα». Το σημαντικό τοπόσημο της Πατρίδας, που στην Επανάσταση έδινε φιλόξενη στέγη στους αγωνιστές, αλλά και άλλες γειτονικές περιοχές.

Κεφάλαιο έκτο: «Ενα ποιητάρικο τραγούδι για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827) από χειρόγραφα ενός δασκάλου του 1828». Ενα λογοτεχνικό δημιούργημα που φέρνει σε φως ιστορικά γεγονότα, που αποπνέουν αύρα πατρίδας και εθνικισμού.

Κεφάλαιο έβδομο: «Το επετειακό αφιέρωμα του ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ» και αφορά στην έκδοση με τίτλο: «Επιβιώσεις του ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ» με κείμενα του συγγραφέα και προέδρου Βασίλη Αναγνωστόπουλου. Ακολουθεί το παράρτημα «Η Επανάσταση του 1878 στη Δυτική Θεσσαλία».-Βιωματικές αφηγήσεις αγωνιστών της Θεσσαλίας που συγκινούν. Με τα κείμενα που αποτελούν δείκτες σε κάθε έκδοση: Ευρετήριο ονομάτων, όρων και γεγονότων» και «Βιβλιογραφία», το ταξίδι φτάνει στον τερματικό σταθμό.

Το απολαύσαμε, το χαρήκαμε, στις γιορτινές μέρες, εισπράττοντας, μέσα από το υπόβαθρο αξιοσύνης του συγγραφέα στον γραπτό λόγο και την επιθυμία του να μοιράζεται τη χαρά της δικής του δημιουργίας. Τον αγαπάμε, τον εκτιμούμε, τον συγχαίρουμε και θερμά τον ευχαριστούμε για τους γλυκείς καρπούς γνώσης που μας προσφέρει. Με την ευκαιρία της έλευσης του νέου χρόνου του ευχόμαστε χρόνια πολλά, με υγεία και ευτυχία ο νέος χρόνος, και να είναι πολλαπλάσιοι οι καρποί γνώσης που μας προσφέρει. Αναμένουμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου