ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκθεση Μικροναυπηγικής

εκθεση-μικροναυπηγικής-228918

Ιστορικά πλοία διά χειρός του Αντώνη Τζούμα στον εκθεσιακό χώρο του Γηροκομείου

Εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στις 8.00 το βράδυ στο νέο εκθεσιακό χώρο του Γηροκομείου Βόλου μια ακόμη ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που διοργανώνεται από το φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος».

Πρόκειται για την Εκθεση Μικρογλυπτικής ιστορικών πλοίων του Αντώνη Τζούμα, που έχει τον τίτλο: «Καράβια – Θρύλοι των Θαλασσών». Τη δουλειά του Αντώνη Τζούμα, που πρώτη φορά εμφανίζεται στο κοινό, θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Δερβένης.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Θεματικού Ετους 2015, η αγάπη του για την θάλασσα και τη ναυτική παράδοση, Ελληνική και ξένη, έγινε αιτία να ασχοληθεί συστηματικά πέραν των 40 χρόνων με την έρευνα και τη μελέτη της Ευρωπαϊκής παραδοσιακής ναυπηγικής, επισκεπτόμενος ναυτικά μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, βιβλιοθήκες και ναυπηγικά κέντρα. Μετά από έρευνα και συγκέντρωση στοιχείων, εκμεταλλευόμενος την έμφυτη ικανότητά του στη χειροτεχνία και οπλισμένος με το χάρισμα της υπομονής, κατασκεύασε ομοιώματα ιστορικών ξύλινων σκαφών, υπό κλίμακα, που δεν πλέουν σήμερα στα νερά της Μεσογείου.

Ακολουθεί αυστηρά παραδοσιακό τρόπο κατασκευής των ομοιωμάτων, όπως ακριβώς τα έκτιζαν οι καραβομαραγκοί ανά τους αιώνες. Χρησιμοποιεί αυθεντικά υλικά κατασκευής, ίδια με αυτά που χρησιμοποιούσαν οι κατασκευαστές των πρωτότυπων. Ολα τα ομοιώματα είναι κατασκευασμένα υπό κλίμακα, ακολουθώντας επιστημονικό τρόπο κατασκευής με γραμμές και σχέδια, που με κόπο βρίσκει ή μετράει από τα πραγματικά σκάφη. Η συλλογή του περιλαμβάνει περισσότερα από 80 διαφορετικά ομοιώματα, που αποτελούν την παραδοσιακή ναυπηγική ιστορία της Ευρώπης.

Η έκθεση αυτή αποσκοπεί στη γνωριμία των πολιτών με την ελληνική και ευρωπαϊκή ναυτική παραδοσιακή κατασκευή που παρουσιάζεται μέσα από τα μοντέλα και ευελπιστούμε στην ανάδειξη και διάσωσής της.

Η έκθεση θα παραμένει ανοιχτή κάθε ημέρα από τις 10.00 μέχρι 14.00 και το απόγευμα από 18.00 έως 21.00 και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2015.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου