ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανοίγει τις πύλες του το Μάιο

ανοίγει-τις-πύλες-του-το-μάιο-224596

Ακόμη μία ανάσα πολιτισμού. Ενα «πέταγμα», όπως το χαρακτήρισε η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Αννα Καφέτση. Την επόμενη εβδομάδα το κτίριο του ΦΙΞ, στη Συγγρού, παραδίδεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και θα είναι έτοιμο να ανοίξει στο κοινό τον Μάιο.

«Υπόσχομαι ότι θα ξεκινήσει σωστά», τόνισε χθες το μεσημέρι η κ. Καφέτση, στο Ωδείο Αθηνών, στην προσωρινή έδρα του ΕΜΣΤ. «Δεν θα είναι εύκολο όμως αυτό», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να «εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία του».

Το μουσείο θα ανοίξει τον Μάιο, όμωςπρέπει να «γίνουν προσλήψεις και χρειάζονται πόροι. Από το υπουργείο η διαδικασία προσλήψεων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και δεν έχουν εξευρεθεί οι απαραίτητοι πόροι για τη λειτουργία του», δήλωσε η διευθύντρια του ΕΜΣΤ, για να προσθέσει «χρειαζόμαστε 1.400.000 ευρώ και από το υπουργείο για το 2014 έχουμε 400.000 ευρώ. Με τον προγραμματισμό και τα σχέδια που έχουμε θα υπάρξουν και έσοδα, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό».

Το ΕΜΣΤ προχωρά σε αυτή την πολλαπλών συμβολισμών και επιρροών στον σύγχρονο πολιτισμό κίνηση, με την αμέριστη υποστήριξη του ΝΕΟΝ. «Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και το ΝΕΟΝ δεν είναι μόνο ευεργέτες του μουσείου, είναι συνοδοιπόροι», τόνισε η Αννα Καφέτση, για να αναφερθεί στη συνέχεια σε μία από τις δράσεις που θα γίνουν με τη συνεργασία με το ΝΕΟΝ. Η συνεργασία με το ΝΕΟΝ αφορά τόσο την οικονομική ενίσχυση του Μουσείου όσο και το ’’πάντρεμα’’ των αναγκών των δύο φορέων και τον κοινό στόχο για ανάδειξη της τέχνης.

Οπως ανέφερε ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ιδρυτής του ΝΕΟΝ, «επενδύω στον πολιτισμό με την πεποίθηση ότι είναι βασικό στοίχημα προόδου και ανάπτυξης για μια χώρα με τη δική μας ιστορία. Αφετηρία μου είναι η σύγχρονη τέχνη, επειδή εκφράζει τη δημιουργικότητα του σήμερα, επειδή απευθύνεται όχι στα μάτια, αλλά στις συνειδήσεις, επειδή μπορεί όχι να τέρψει αλλά να αφυπνίσει, να προβληματίσει και να κινητοποιήσει. Το ΝΕΟΝ φιλοδοξεί να φέρει τη σύγχρονη τέχνη κοντά στο ευρύ κοινό, να την κάνει μέσο διαλόγου, συμμετοχής και επικοινωνίας».

Σημείωσε ότι κεντρικός πυλώνας των δράσεων του οργανισμού αποτελεί η συνεργασία με το ΕΜΣΤ, που «μπορεί να αποτελέσει ένα νέο, ελπιδοφόρο μοντέλο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, που θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τους πολίτες. Ευρύτερα και για το μέλλον προσδοκώ ότι το ΕΜΣΤ θα προάγει μια νέα αντίληψη για τον σύγχρονο πολιτισμό και τις δυνατότητές του να λειτουργεί ως βασικός μοχλός ανάπτυξης και προόδου».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου