ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στη Νεα Ιωνία

αφιέρωμα-στη-νεα-ιωνία-21915

Ενενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν από την εγκατάσταση των προσφύγων στη Νέα Ιωνία

Ενενήντα χρόνια πέρασαν από τότε που τελέστηκαν τα εγκαίνια του προσφυγικού συνοικισμού «Νέα Ιωνία». Ήταν Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 1924 -η τελευταία Κυριακή του χρόνου- όταν οι πρώτοι 2.500-3.000 οικιστές γιόρτασαν με μια συγκινητική τελετή το ιστορικό αυτό γεγονός, ανάμεσα στις νεόκτιστες καμαρούλες των δέκα πρώτων τετραγώνων του συνοικισμού.

Ενενήντα χρόνια από τότε που ρίζωσαν οι πρόσφυγες στον Ξηρόκαμπο, στα πρώτα σπίτια στην «πέραν του Κραυσίδωνος» περιοχή. Αυτοί οι «ήρωες της ζωής», όπως τους αποκαλεί ο Δημήτρης Κωνσταντάρας – Σταθαράς, αποτέλεσαν το θεμέλιο της πόλης δημιουργώντας ένα μωσαϊκό ηθών και εθίμων, γλωσσικών ιδιωματισμών, συμπεριφορών και χαρακτήρων, που διαπλεκόταν όμως μέσα στο υφάδι της ελληνικής ιστορικής συνείδησης και της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης.

Οι «Ιωνες» τιμώντας τα 90χρονα από την ίδρυση της Νέας Ιωνίας, καθώς και τους πρώτους οικιστές της που ρίζωσαν στην ιστορική και ευλογημένη αυτή γη, εντάσσουν στον ετήσιο θεσμό «Μικρασιατικά 2014» κύκλο εκδηλώσεων με ημερίδες, ραδιοφωνικές εκπομπές, δημοσιεύματα στον τύπο, εκθέσεις φωτογραφιών κ.α.

Στην πρώτη εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου στις 7μ.μ., στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας, εισηγητές θα είναι διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές. Οι.κ.κ. Χάρης Σαπουντζάκης και Λουκάς Χριστοδούλου με θέμα:«Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων της Μ. Ασίας του 1922. Η συμβολή τους στην αναδιοργάνωση της ελληνικής κοινωνίας σε όλους τους τομείς. Ο κοινωνικός ανασχηματισμός». Επίσης ο Δρ Γρηγόρης Στουρνάρας με θέμα: «Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Θεσσαλία. Η συγκρότηση του προσφυγικού οικισμού της Ν. Ιωνίας στο Βόλο κατά το Μεσοπόλεμο».

Η εισήγηση θα υποστηριχτεί με εικονιστικό υλικό και παράθεση ντοκουμέντων.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ελένη Σαρλάρα – Αγαπητού, φιλόλογος.

Στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας..

Ο Χάρης Σαπουντζάκης γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής από γονείς Μικρασιάτες. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Ψυχολογία και υπηρέτησε ως Σχολικός Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Από το 1985 εκλέγεται πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.). Έχει γράψει βιβλία παιδαγωγικού και διδακτικού περιεχομένου και ιστορικά έργα για τη Μικρασία και ειδικότερα για την Πισιδία και τη Σπάρτη.

Ο δεύτερος εισηγητής Λουκάς Χριστοδούλου γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής. Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Σήμερα είναι πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και Α’ αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας .Είναι συλλέκτης αρχειακού υλικού και ντοκουμέντων αναφερομένων στη Μ. Ασία.

Ο τρίτος εισηγητής είναι ο Δρ Γρηγόρης Στουρνάρας, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έλαβε υποτροφίες για ατομική έρευνα από διάφορα ξένα ιδρύματα και σχολές. Συμμετείχε ως επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου στις 7μ.μ., στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας.( Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 1924 πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του προσφυγικού συνοικισμού «Ν. Ιωνία»).

Θα ξεδιπλωθεί η ίδρυση και η εξέλιξη του προσφυγικού συνοικισμού «Νέα Ιωνία»,

μέσα από κείμενα λογοτεχνών της Ν. Ιωνίας, πλαισιωμένα με λόγο, δρώμενα, εικόνα, τραγούδι και χορό, ζωντανεύοντας τις μνήμες από τη δακρύχαρη ζήση των προσφύγων στα τετράγωνα, στα τσιμεντένια, στα πέτρινα, στα τζαμαλιώτικα , στα γερμανικά. Και οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

(φωτο: αρχείου)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου