ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Οι λιμαδόροι του κομοδέσιου»

οι-λιμαδόροι-του-κομοδέσιου-21790

Νέο βιβλίο από τον γνωστό Βολιώτη ζωγράφο Γιώργο Καφενταράκη.

Το δεύτερο βιβλίο του γνωστού Βολιώτη ζωγράφου-εικαστικού Γιώργου Καφενταράκη με τίτλο «Οι λιμαδόροι του κομοδέσιου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παλμός».

Ο γνωστός Βολιώτης ζωγράφος – εικαστικός, Γιώργος Καφενταράκης κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, το δεύτερο βιβλίο του.

Πρόκειται για συλλογή 18 διηγημάτων και δύο ποιημάτων ναυτικής θεματολογίας, με ιστορίες που διαδραματίζονται σε μακρινές θάλασσες και λιμάνια, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα του βιβλίου.

Ο τίτλος του βιβλίου «Οι λιμαδόροι του κομοδεσίου» μας παραπέμπει στους άντρες των πλοίων που σε κάθε ευκαιρία, στις τραπεζαρίες και στα καπνιστήρια των πελαγίσιων και λιμανίσιων συναθροίσεων – καφεδοσυνάξεων, ο καθένας από αυτούς, με κάποια σχετική δόση πολυλογίας, αναμειγνύει με τον δικό του τρόπο, την μαγεία των χρωμάτων από την παλέτα των θαλασσινών ηλιοβασιλεμάτων, με τους προβληματισμούς και τις υποθέσεις της στεριανής πραγματικότητας.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Καφενταράκης, στις εισαγωγικές του σημειώσεις, καταγράφει τα σημεία των εμπνεύσεών του αναφέροντας : «Τότε , υποθέτω και τώρα, όλοι οι άνδρες των πληρωμάτων μετέφεραν στα πλοία τα στεριανά τους εσώψυχα και όταν ερχόταν η κατάλληλη στιγμή, τα έβγαζαν από τα βάθη της ψυχής τους για να τα απαξιώσουν… Ήταν πολλές οι στιγμές που το καπνιστήριο γινόταν εξομολογητήριο! Μια ομάδα ανθρώπων, που έπρεπε συμπλέοντας να συγχρωτιστούν και να αντέξουν όλοι τις ιδιοτροπίες και ιδιορρυθμίες όλων».

Ο Γρηγόρης Καρταπάνης, που προλογίζει το βιβλίο, γράφει ότι: «Τα διηγήματα της συλλογής «Οι λιμαδόροι του κομοδέσιου», αποτελούν οπωσδήποτε συνολικά ένα άκρως ενδιαφέρον ανάγνωσμα, δίχως να αποβαίνουν βαρετά σε κανένα σημείο τους για τον αναγνώστη. Σε τούτο συντελεί, πέρα από την θελκτική θεματολογία των ιστοριών που εκτυλίσσονται και ο αβίαστος, απλός και συνάμα γλαφυρός λόγος του συγγραφέα , ρεαλιστικός στην αποτύπωση των καταστάσεων και την κατάλληλη φρασεολογία του ναυτικού βίου. Δεν είναι υπερβολή νομίζω ότι διαβάζοντας τα διηγήματα του βιβλίου μεταφέρεσαι στους τόπους των ιστοριών, βρίσκεσαι στους χώρους του καραβιού και αισθάνεσαι συμμέτοχος, ακροατής και «λιμαδόρος του κομοδέσιου».

Το ενδιαφέρον αυτό ανάγνωσμα, που περιλαμβάνει και ένα πολύ ενδιαφέρον φωτογραφικό άλμπουμ, για όποιον το πάρει στα χέρια του και το διαβάσει θα αφουγκραστεί ειλικρινής πλευρές του ναυτικού βίου μέσα από το γλαφυρό, αυθεντικό λόγο του Γιώργου Καφενταράκη, μέσα από το κουβεντολόι και τις συζητήσεις σε ώρα ανάπαυλας των Ελλήνων ναυτικών…

Ο Γιώργος Καφενταράκης γεννήθηκε στο Βόλο. Είναι ζωγράφος – εικαστικός , με πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έλαβε μέρος το 1984 και το 1988, στο λογοτεχνικό διαγωνισμό «Νίκος Καββαδίας» που οργάνωσε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (Υ.Ε.Ν.) κερδίζοντας (και τις δύο φορές) το Δεύτερο Βραβείο Ναυτικού Διηγήματος. Το 2009 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο «Σε μια αυλή της οδού Νικοτσάρα» (Δεκαπέντε… «Ιστορίες»).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου