ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ

συγκλονιστικό-ντοκιμαντέρ-19760

Προβλήθηκε χθες η βραβευμένη ταινία του Ηλία Γιαννακάκη στη «Χάρτα»

Αίσθηση προκάλεσε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Καλάβρυτα: Ανθρωποι και Σκιές» του Ηλία Γιαννακάκη, το οποίο προβλήθηκε χθες στη «Χάρτα», παρουσία του σκηνοθέτη, ο οποίος συνομίλησε με το κοινό.

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, το οποίο σημάδεψε ανεξίτηλα τη νεότερη ιστορική περίοδο, με στόχο «να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη» όπως ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο γνωστός σκηνοθέτης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο κίνδυνος ενός ολοκαυτώματος είναι πάντα ορατός, σε όλες τις ιστορικές περιόδους, και δεν αναφέρομαι στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία που βρισκόμαστε, αλλά γενικότερα. Γι’ αυτό το λόγο, προσέθεσε ο ίδιος, πρέπει να θυμόμαστε τι έγινε στο παρελθόν».

Τα συναισθήματα του σκηνοθέτη έντονα κι όπως σημείωσε ο ίδιος «είναι δύσκολο για το σκηνοθέτη να αποστασιοποιηθεί, ακούγοντας την αφήγηση επώδυνων μαρτυριών και να καταγράψει τα γεγονότα, χωρίς να επηρεάζεται συναισθηματικά». Το πιο ηχηρό μήνυμα που αναδύεται, κυριολεκτικά, μέσα από τα δραματικά γεγονότα και τον ανείπωτο ανθρώπινο πόνο, είναι «η οπτική αφήγηση», όπως επεσήμανε ο κ. Γιαννακάκης, για να προσθέσει ότι «η δύναμη του θέματος το οποίο πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ, είναι τόσο ισχυρή, ώστε μιλάει από μόνο του στο θεατή».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

(φωτο: ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου