ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ακυρώθηκε η δημοπρασία των έργων του Μιρό

ακυρώθηκε-η-δημοπρασία-των-έργων-του-μ-196650

Ακυρώθηκε, την τελευταία στιγμή, η δημοπρασία των 85 έργων του Μιρό που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από την Τρίτη στο Λονδίνο.

Η Πορτογαλία επρόκειτο να θέσει σε δημοπρασία, μέσω του λονδρέζικου οίκου Christie’s, 85 πίνακες του ζωγράφου που ανήκαν σε τράπεζα που είχε διασωθεί με κρατικά κεφάλαια το 2008.

Η δημοπρασία ακυρώθηκε από τον Christie’s, με τον οίκο δημοπρασιών να επικαλείται «διαμάχη ενώπιον του πορτογαλικού δικαστηρίου, της οποίας διαμάχη ο Christie’s δεν είναι μέλος».

Νωρίτερα, δικαστήριο στην Πορτογαλία είχε απορρίψει την προσπάθεια βουλευτών της αντιπολίτευσης να μπλοκάρουν την πώληση των έργων. Η Λισαβόνα ήλπιζε ότι από τα έσοδα της δημοπρασίας θα κατάφερνε να καλύψει μέρος των δημοσιονομικών της εξόδων.

Σε ανακοίνωσή του ο Christie’s αναφέρει ότι αν και «η πρόσφατη αγωγή για να σταματήσει η δημοπρασία δεν έγινε δεκτή, οι νομικές αμφιβολίες που δημιουργεί η συνεχιζόμενη διαμάχη, έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προσφέρουμε τα έργα προς πώληση με ασφάλεια».

Ο οίκος δημοπρασιών εκφράζει την ελπίδα του να λυθεί σύντομα το ζήτημα.

Η αξία της συλλογής εκτιμάται περί τα 36 εκατ. ευρώ -πολύ παρακάτω από τα 3,4 δισ. ευρώ είχε στοιχίσει στους Πορτογάλους φορολογούμενους η διάσωση της τράπεζας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου