ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζωντανεύουν μνήμες κατοχής

ζωντανεύουν-μνήμες-κατοχής-18995

Eκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του ποιητή – δημοσιογράφου Ανδρέα Ανδρουλιδάκη με τίτλο «Μνήμες Κατοχής -Ανοιχτές πληγές στον χρόνο», συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας μεθαύριο Παρασκευή 15 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ. στη Λάρισα (νέο Διοικητήριο Περιφέρειας Θεσσαλίας, Θεοφράστου και Καλλισθένους 27).

Το βιβλίο παρουσιάζουν ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Πριν την παρουσίαση του βιβλίου, θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας του Ιδρύματος «Δε Λησμονώ – Γιώργου Καραμάνου» με τίτλο «Κατοχή». Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας Ντίνο Κόκκινο, τους αντιπροέδρους Δημήτρη Κρανιώτη και Γιάννη Νταβέλη, τον γενικό γραμματέα Θωμά Ρετσιάνη, την έφορο Χάιδω Τσαγαλά και τα μέλη του Συνδέσμου Μαρίνα Αρσενοπούλου – Δοντά και Χρήστο Κτιστάκη, με αφορμή τη διοργάνωση της εκδήλωσης, αλλά και την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Συνδέσμου, που οδηγεί σε νέες από κοινού πρωτοβουλίες και δράσεις, στον τομέα της πολιτιστικής παραγωγής και των τεχνών.

«Αποτελεί μεγάλη τιμή για τον Σύνδεσμο Γραμμάτων Τεχνών να παρουσιάζει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό το συγκλονιστικό βιβλίο του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη «Μνήμες Κατοχής – Ανοιχτές πληγές στον χρόνο» στο κοινό της Λάρισας. Πρόκειται για μια πολύχρονη έρευνα για τα μαρτυρικά χωρά, ένα βιβλίο – ρωγμή στο χρόνο και γροθιά στο στομάχι που αναβιώνει σκιές και μνήμες μιας εποχής που άφησε βαθύ αποτύπωμα σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Ο Κώστας Αγοραστός εκτός από περιφερειάρχης των έργων είναι ένας άνθρωπος που στηρίζει τον πολιτισμό και τις τέχνες και στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε για τη συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας που ήδη έχουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας Ντίνος Κόκκινος.

Στον χώρο του νέου Διοικητηρίου της Περιφέρειας θα εγκαινιαστεί παράλληλα η σημαντική έκθεση του Ιδρύματος «Δε Λησμονώ» του Γιώργου Καραμάνου με 150 φωτογραφίες που αναφέρονται στην Κατοχή. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του covid-19.

«Το μόνο που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα είναι η ιστορική μνήμη. Στις κρίσιμες εποχές που ζούμε, χρειάζεται όλοι να σκύψουμε στην ελληνική μας ψυχή και να ενισχύσουμε την εθνική αυτογνωσία. Ευχαριστώ τον Σύνδεσμο Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας για την τιμητική πρόταση και την εξαιρετική συνεργασία. Η παρουσίαση του βιβλίου – ντοκουμέντου του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη «Μνήμες Κατοχής» γίνεται σε μια εποχή αβεβαιότητας και πολέμου στην Ευρώπη. Αυτό καθιστά την εκδήλωση όχι μια ακόμα βιβλιοπαρουσίαση, αλλά μια ζώσα πραγματικότητα για τα δεινά που βιώνει ένας λαός δίπλα μας. Το βιβλίο δεν είναι ένα βιβλίο παρελθόντος αλλά ένα βιβλίο παρόντος, που επιβεβαιώνει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, με τα πιο μελανά χρώματα» υπογράμμισε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου