ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γνώση για παιδιά

γνώση-για-παιδιά-18909

«Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» του Διονύση Λεϊμονή παρουσιάστηκε στο Βόλο

Το παιδικό μυθιστόρημα «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» του φιλόλογου – συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή παρουσιάστηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία στο αμφιθέατρο «Γ. Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός», του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (Κε. Βι.Μα.Συ.) του οποίου μέλος είναι ο Διονύσης Λεϊμονής, και των εκδόσεων Πατάκη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η κ. Τασούλα Τσιλιμένη εκ μέρους του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού, η κ. Αδαμαντία Μουτσινά, πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός», ενώ για το βιβλίο μίλησε εμπεριστατωμένα ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κύριος Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος μιλώντας για τις τεχνικές γραφής του συγγραφέα.

Στη συνέχεια μέλη της ομάδας γραφής ενηλίκων και παιδιών που συντονίζει ο κος Λεϊμονής τα τελευταία τέσσερα χρόνια μοιράστηκαν με το κοινό την αναγνωστική τους περιπέτεια από το παιδικό αυτό μυθιστόρημα. Ακολούθησε δρώμενο από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας κατά το οποίο οι μαθητές της Δ’ και Ε’ τάξης του σχολείου υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, Ιωάννας Γεωργάκη και Γεράσιμου Τσιμπλούλη απέδωσαν αποσπάσματα του βιβλίου αναρτώντας στο χώρο το μήνυμα: «Τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα» καταχειροκροτούμενοι από μικρούς και μεγάλους. Αποσπάσματα του βιβλίου απέδωσε εκφραστικότατα ο Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, κ. Δημήτρης Δακτυλάς.

Ο συγγραφέας του βιβλίου ευχαρίστησε όλους όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους, όλους όσους χρόνια τώρα τον στηρίζουν και προωθούν το έργο του, κυρίως όσους τον τιμούν με την αγάπη, τη φιλία και την εκτίμησή τους. Κατόπιν προβλήθηκε ένα μοναδικό κατ’ αποκλειστικότητα βίντεο από την τελευταία κατάδυση στο βυθό του Αβλέμονα το 2012 στο οποίο δύτες ερευνούν το σκαρί του «Μέντορα», ανακαλύπτουν ευρήματα και φωτογραφίζουν το πλοίο, ενώ ακολούθησε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Δρ. Αρχαιολογίας, κ. Δημήτρη Κουρκουμέλη, υπεύθυνου τα τελευταία χρόνια για την υποβρύχια ανασκαφή στο κουφάρι του «Μέντορα».

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η ορχήστρα κιθαριστών «Sempre Viva» υπό τη διεύθυνση της μαέστρου και καθηγήτριας κλασικής κιθάρας, Ευαγγελίας Γούσια. Η κ. Γούσια διασκεύασε το γνωστό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Αθανασία» με στίχους που αφορούσαν στην κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα εντυπωσιάζοντας το κοινό. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας υπέγραψε βιβλία του σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες δίπλα στο δέκατο έβδομο κιβώτιο που κατασκεύασε ο μαθητής του 3ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Νάσος Καραδήμος αποκλειστικά για την εκδήλωση τιμώντας έτσι τον καθηγητή του, συγγραφέα του βιβλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου