ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απεβίωσε η πολυβραβευμένη Βολιώτισσα συγγραφέας, Ελένη Κορμάζου

απεβίωσε-η-πολυβραβευμένη-βολιώτισσ-18768

Απεβίωσε χθες πλήρης ημερών, σε ηλικία 102 ετών, η πολυβραβευμένη Βολιώτισσα συγγραφέας Ελένη Κορμάζου, η οποία κατείχε σημαντική θέση στην πνευματική ελίτ της περιοχής μας. Η εκλιπούσα, έχαιρε πανελλήνιας εκτίμησης και τιμήθηκε κατ’ επανάληψη από πολλούς φορείς για το συγγραφικό έργο και την πολύτιμη προσφορά της στο πεδίο της γνώσης, της έρευνας και του πολιτισμού. Μέσα από το έργο της, κατέγραψε και ανέδειξε, σημειωτέον, άγνωστες ιστορικές πτυχές και γεγονότα που σημάδεψαν τον προηγούμενο αιώνα.

Η διακεκριμένη συγγραφέας, η οποία γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1913, ήταν γόνος επίλεκτης οικογένειας του Βόλου, κόρη του Διομήδη και της Ολγας Διομήδους και ανεψιά του Μιχάλη Καζάζη, ο οποίος «δημιούργησε με δαπάνες του Γκλαβάνη το πρώτο εργοστάσιο σιδηρουργίας στο Βόλο» σύμφωνα με παλαιότερη αφήγηση της ίδιας. Ηταν αδελφή των Χρήστου Διομήδη, εκπαιδευτικού, Γιώργου Διομήδη, πολύ σημαντικού Βολιώτη ζωγράφου και Γιάννη Διομήδη, δικηγόρου, ενώ είχε συγγενικούς δεσμούς με τον Δημήτρη Σισιλιάνο, πρέσβη της Ελλάδας στην Αμερική.

Η πάντα χαμογελαστή Ελένη Κορμάζου έζησε όλη της τη ζωή περιστοιχισμένη από βιβλία κι όπως επεσήμανε στην τελευταία της συνέντευξη, που παραχώρησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τον περασμένο Φεβρουάριο, «το διάβασμα ήταν πάντα ο σκοπός της ζωής μου».

Η αείμνηστη συγγραφέας ήταν σύζυγος του γνωστού συμπολίτη εμπόρου υαλικών Θανάση Κορμάζου, κράτησε το τιμόνι της επιχείρησης μετά το θάνατο του συζύγου της κι όπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι εφημερίδες της εποχής «μια γυναίκα των γραμμάτων, μας έβαλε τα γυαλιά» υπογραμμίζοντας την επιτυχημένη της εμπορική δραστηριότητα, που συνεχίστηκε έως την χρονιά που η κόρη της Μαρία, εισήχθη στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Το διάβασμα και η συγγραφή συντρόφεψαν κάθε στιγμή της ζωής της, ενώ η κάρτα συντάκτη με την σφραγίδα της «Γυναίκας» θα μαρτυρά πάντα την μακρόχρονη, ευδόκιμη θητεία της στο θρυλικό περιοδικό, η οποία διανθίστηκε από πλήθος άρθρων με ποικίλη θεματολογία. Ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας και συνεργάτης παράλληλα του ΕΙΡ, πραγματοποίησε σειρά εκπομπών στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βόλου.

Υπέρμαχη του εθελοντισμού από νεαρή ηλικία, προσέφερε πολλά στο Ασυλο, στο Σοροπτιμισμό, αλλά και σε άλλους Συλλόγους, τιμήθηκε κατ’ επανάληψη για το έργο της από το Δήμο Βόλου και άλλους φορείς, πραγματοποιώντας παράλληλα πολλές ομιλίες ενώπιον πυκνού ακροατήριου.

Τα βραβεία που απέσπασε, αμέτρητα, από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, την Ενωση Ελλήνων Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού, τη Δημοκρατική Επιτροπή Γυναικών και τόσα άλλα.

Ζούσε μέχρι τέλους περιστοιχισμένη από τα βιβλία της και την αγάπη των δικών της ανθρώπων, της κόρης της Μαρίας και του εγγονού της Γιάννη Γεωργιάδη.

Το τελευταίο αντίο θα απευθύνουν σήμερα στην διακεκριμένη συγγραφέα, οι οικείοι, οι συγγενείς και οι φίλοι στις 11.30 το πρωΐ στον Ιερό Ναό Αναλήψεως, όπου θα ψαλεί η εξώδιος ακολουθία.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

(φωτό: Γιάννης Γεωργιάδης)

Διαβάστε επίσης: Αναμνήσεις ενός και πλέον αιώνα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου