ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Υμνοι του Θείου Πάθους»

υμνοι-του-θείου-πάθους-18653

Πασχαλινή συναυλία θρησκευτικής μουσικής, με τίτλο «Υμνοι του Θείου Πάθους», με τη Φιλαρμονική Δήμου Βόλου, διοργανώνεται σήμερα Τετάρτη 13 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Τη συναυλία διοργανώνουν η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου και ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Βαθιά κατανυκτική, γεμάτη ανυπέρβλητη δραματικότητα αλλά και έντονο λυρισμό, η κορυφαία συναυλία θρησκευτικής μουσικής προετοιμάστηκε από τον μαέστρο της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, Βασίλη Τασούδη, ο οποίος επιμελήθηκε το πρόγραμμα και διευθύνει την ορχήστρα.

Στη συναυλία θα συμπράξουν οι καταξιωμένοι ερμηνευτές Ερρικα Πατρικίου, Χρήστος Παπάζογλου και Δημήτρης Χατζηγεωργίου. Συμμετέχει ερμηνευτικά ο μαθητής Παναγιώτης Αγροκώστας και οι σολίστ της ορχήστρας Ελένη Τσαρδακά στο πιάνο, Χρήστος Δασκαλόπουλος στο βιολί, και ο Γιώργος Καπανιάρης στο μπουζούκι και λαούτο.

Συμπράττει ο βυζαντινός χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Οσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» με χοράρχη τον πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, Ευστάθιο Γραμμένο.

Στο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνονται ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας. Κορυφαίες δημιουργίες της υμνολογίας της Εκκλησίας, αλλά και θρήνοι της λαϊκής παράδοσης, όπως το «Μοιρολόι της Παναγίας», «Τα Πρώτα Λόγια του Χριστού» καθώς και «το νανούρισμα» του Μάνου Χατζιδάκι από το έργο «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα, συμπεριλαμβάνονται στο ρεπερτόριο της συναυλίας.

Ενας αγαπημένος θεσμός της Μητρόπολης Δημητριάδος με διαφορετικές μουσικές προτάσεις για τις κατανυκτικές βραδιές της Μεγάλης Εβδομάδας, ο οποίος αγκαλιάστηκε από το κοινό. Φέτος, γίνεται αφορμή για να αναζητηθούν, μέσα από κοινά μονοπάτια ανάμεσα στην ανθρώπινη οδύνη και στο Θείο Δράμα, στη λαϊκή παράδοση της Ανατολής και στη δυτική εργογραφία, στη μουσική του χθες και του σήμερα, ανάμεσα στους κλασικούς μουσουργούς και τους σύγχρονους δημιουργούς που υμνούν τα Πάθη του Θεανθρώπου, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο φως της Ανάστασης.

Σε όλες τις εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα κατά της πανδημίας. Η είσοδος στους χώρους του θεάτρου προϋποθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών) ή νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση), ενώ πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Κατά την είσοδο τους στο θέατρο να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις. Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι θεατές κάθονται μόνο στις θέσεις τους και δεν αλλάζουν θέση. Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του κοινού στον χώρο της παράστασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου