ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε εκτιμητές τα αρχαία από την εξάρθρωση κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας

σε-εκτιμητές-τα-αρχαία-από-την-εξάρθρω-184894

Τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής η οποία θα εκτιμήσει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που κατασχέθηκαν πρόσφατα κατά την εξάρθρωση κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας -υπόθεση για την οποία συνελήφθη και ένας αρχιφύλακας του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής- αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Τα μεγάλης αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν θα εκτιμηθούν από τον Παναγιώτη Χατζηδάκη, προϊστάμενο της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο οποίος ορίστηκε και πρόεδρος της επιτροπής, τη Μαρίζα Μαρθάρη, επίτιμη έφορο αρχαιοτήτων, και τον Γιώργο Δεσπίνη, ομότιμο καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως εξήγησε κατά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η συγκρότηση εκτιμητικής επιτροπής εισήχθη τόσο γρήγορα στο ΚΑΣ, γιατί υπάρχει εισαγγελική παραγγελία για να προχωρήσει η έρευνα για την υπόθεση.

Τα αρχαία που κατασχέθηκαν

Η υπόθεση, που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφορά στην εξάρθρωση από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας -σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού- κυκλώματος παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, στο οποίο συμμετείχε ένας αρχιφύλακας του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής και μία αρχαιοπώλης, η οποία είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για υπεξαίρεση μνημείων και είχε αθωωθεί.

Το κύκλωμα είχε διαπράξει σωρεία παραβάσεων του αρχαιολογικού νόμου, τις οποίες παρουσίασε συνοπτικά στο ΚΑΣ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών, Ελένη Κόρκα.

Μεταξύ των αρχαίων αντικειμένων που κατασχέθηκαν κατά τη σύλληψη του κυκλώματος ήταν σπάνιο μαρμάρινο άγαλμα του 1ου αιώνα π.Χ. που αναπαριστά μορφή αρχαίου σατύρου, σωζόμενου ύψους 65 εκατοστών, η αξία του οποίου υπολογίστηκε αρχικά στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

Επίσης, κατασχέθηκαν τέσσερα αντικείμενα (γυναικεία κεφαλή, ακέφαλο άγαλμα Απόλλωνα ή Διονύσου, γυναικείο άγαλμα και συνανήκουσα κεφαλή του αγάλματος αυτού), τα οποία είχε δηλώσει ότι κατείχε ένας από τους συλληφθέντες, ωστόσο φαίνεται ότι ετοιμαζόταν να πουλήσει παράνομα. Η αξία των αντικειμένων αυτών είναι μεγάλη και κατά το παρελθόν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά τους.

Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα έχουν μεταφερθεί για φύλαξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου