ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλήθος συμμετοχών στη Λέσχη Αφήγησης Βόλου

πλήθος-συμμετοχών-στη-λέσχη-αφήγησης-184700

Η Λέσχη Αφήγησης Βόλου, ακόμη μια εκπαιδευτική δραστηριότητα της Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», που υλοποιείται σε συνεργασία με τη μην κερδοσκοπική εταιρεία «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», έκανε την έναρξη των δραστηριοτήτων της τον Σεπτέμβριου του 2019. Οι λίγοι φίλοι των ιστοριών στην αρχή, συνεχώς αυξάνονται. Ενδεικτικό του φαινομένου αυτού είναι η αναζήτηση νέου μεγαλύτερου χώρου και διαφορετικής ημέρας, πράγμα το οποίο έγινε δύο φορές!

Με αυτά και αυτά, ήρθε η έκτη συνάντηση της Λέσχης, η οποία έγινε την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου πάντα στο φιλόξενο χώρο του Wonderschool, Σπυρίδη 93. Ο κύριος χώρος της υποδοχής είχε γεμίσει ήδη πριν από τις 7 το απόγευμα, ξεπερνώντας αυτή την φορά του 60 φίλους κάθε ηλικίας από 85 έως και 10 χρονών, που συμμετέχουν για να γευθούν τη μοναδική εμπειρία της αφήγησης.

Η πρώτη αφήγηση έγινε από τον υπεύθυνο της Λέσχης Νίκο Βαραλή. Αφηγήθηκε μια ιστορία που έρχονταν από παλιά και μιλούσε για ένα κοράκι του Πηλίου που κατάλαβε ότι οι άνθρωποι που μοιράζονται τις ιστορίες, είναι διαφορετικοί από τους άλλους ανθρώπους. Στη συνέχεια η Αγγελική Θάνου, με το μοναδικό της τρόπο, αφηγήθηκε μια ιστορία από τον Λούκιο Απουλήιο, (τον επιλεγόμενο Πλατωνικό και Σοφιστή), παρμένη από τον Πλάτωνα και αφορούσε τον μύθο του Έρωτα και της Ψυχής.

Η Βάσω Βαρδούλη, μια ιστορία που απέσπασε από ένα διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού.

Η Μαρία Αγγέλου, αφηγήθηκε ένα παραδοσιακό παραμύθι θησαυρισμένο από προφορικό υλικό της μητέρας της.

Ο Κώστας Σταμούλης παρουσίασε ένα έθιμο από την περιοχή της Άμφισσας και αφηγήθηκε μια ιστορία που συνδέεται με αυτό.

Η μοναδική Μάρω Αισώπου κράτησε για το τέλος ένα υπέροχο παραμύθι από το Πουέρτο Ρίκο.

Στην έκτη αυτή συνάντηση αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί ένα Εργαστήρι Αφήγησης από τον Δημήτρη Προύσαλη, υπεύθυνο του φορέα «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» και ήδη οι θέσεις έχουν κλειστεί από τους συμμετέχοντες. Η ημερομηνία και ο τόπος θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Στόχος της Λέσχης Αφήγησης Βόλου βέβαια είναι η διάσωση της προφορικής παράδοσης, αλλά κυρίως στόχος, είναι οι άνθρωποι να βρίσκονται μαζί σε ένα χώρο που δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές αλλά μόνον άνθρωποι που κοινωνούν ιστορίες που έρχονται από χρόνια παλιά για να δώσουν σε μας ένα τρόπο ερμηνείας του κόσμου και των ανθρώπων. Ιστορίες από την Ελλάδα αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο.

Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για το Σάββατο 21 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα. Η αλλαγή αυτή της ημέρας επελέγη προκειμένου να τιμηθεί η Παγκόσμια μέρα Αφήγησης, 20 Μαρτίου.

Συντονισμένοι με την αντίστοιχη Λέσχη Αφήγησης των Αθηνών, οι Βολιώτες αφηγητές θα αναζητήσουν και θα προετοιμάσουν αφηγήσεις που αφορούν ταξίδια. Ταξίδια σε πραγματικό χρόνο και χώρο, αλλά και ταξίδια στον εσωτερικό μας κόσμο. Η συνάντηση θα γίνει στη μεγάλη αίθουσα του Wonderschool Σπ. Σπυρίδη 93, στις 07.00 το απόγευμα.

Καλούνται οι φίλοι που προετοιμάζονται να συμμετάσχουν και να αφηγηθούν, να ετοιμάσουν αφηγήσεις που δεν θα υπερβαίνουν τα 10 λεπτά, και να προηγηθεί τηλεφωνική συνεννόηση με τον υπεύθυνο της Λέσχης, Νίκο Βαραλή στο τηλέφωνο 6995772993.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου