ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«90 χρόνια χωρίς το Στέφανο Στουρνάρα»

90-χρόνια-χωρίς-το-στέφανο-στουρνάρα-172805

Εκθεση αφιέρωμα στον κορυφαίο φωτογράφο εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στο «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο»

Αφιερωμένη στο Βολιώτη φωτογράφο, ζωγράφο και χαράκτη Στέφανο Στουρνάρα (1867 – 1928), τον «γενάρχη» της οικογένειας Στουρνάρα, είναι η έκθεση «90 χρόνια χωρίς τον Στέφανο Στουρνάρα», που ανοίγει τις πύλες της στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 19:00 και περιλαμβάνει υλικό προερχόμενο κυρίως από το αρχείο του συλλέκτη Νίκου Μαστρογιάννη.

Ο Στέφανος Στουρνάρας γεννήθηκε το 1867 στη Ζαγορά Πηλίου και ήταν το πρώτο από τα πέντε παιδιά φτωχής οικογένειας. Σε μικρή ηλικία, κατόπιν δικού του αιτήματος, πήγε με τον ναυτικό πατέρα του στη Σμύρνη προκειμένου να εργαστεί. Επειτα, ταξίδεψε στην Αθήνα, στον αρχίατρο του στρατού Γ. Παπαθεοδώρου, χάρη στον οποίο εγγράφηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Εκεί διδάχτηκε ζωγραφική από τον Νικηφόρο Λύτρα και χαρακτική από τον Αριστείδη – Λουκιανό Ροβέρτο. Ταυτόχρονα, εργαζόταν σε φωτογραφείο της Αθήνας, μαθαίνοντας μόνος του την τέχνη της φωτογραφίας. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών το 1889 και εγκαταστάθηκε στον Βόλο, όπου αρχικά ασχολήθηκε με την ιστόρηση εκκλησιών. Τρία χρόνια αργότερα, το 1892, άνοιξε μαζί με τον αδερφό του Παναγιώτη φωτογραφείο στην οδό Ερμού. Με τη γυναίκα του Μαρία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κώστα και τον Νίκο.

Ο Στέφανος Στουρνάρας χαρακτηρίστηκε για το έργο του ως «Αγιος της Φωτογραφίας», γεγονός που μαρτυρεί το ταλέντο και την ιδιαίτερη τεχνοτροπία του, που αποτέλεσε σχολή για πολλούς φωτογράφους καλλιτέχνες. Τα πρώτα ασπρόμαυρα καρτ ποστάλ εκδόθηκαν περίπου το 1900 και αργότερα, το 1907, τα πρώτα χρωμολιθόγραφα. Μαζί με τον αδελφό του Παναγιώτη συνέχιζε τη δουλειά στο στούντιο, απεικονίζοντας προσωπικότητες της εποχής και οικογενειακές στιγμές. Φωτογραφικά κλισέ τράβηξε κατά την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα εντός και εκτός στούντιο. Ηταν ο πρώτος φωτογράφος που βγήκε έξω από το εργαστήριο και φωτογράφισε την γύρω περιοχή. Δραστηριοποιήθηκε σε όλη τη Θεσσαλία, από τη Λάρισα και τα Τρίκαλα ώς την Καρδίτσα, την Εύβοια (Αιδηψό, Ιστιαία), τη Μακεδονία (Θεσσαλονίκη, Αγιον Ορος, Δράμα, Καβάλα, Βοδενά), την Ηπειρο (Μέτσοβο) ακόμη και στους Αγίους Σαράντα.

Ο Βολιώτης Στέφανος Στουρνάρας είχε να επιδείξει επιπλέον και διεθνή παρουσία με τη φωτογραφία του. Το 1900 συμμετείχε στη Διεθνή Εκθεση του Παρισιού και το 1907 στην Παγκόσμια Ναυτική Εκθεση του Μπορντό, που του απένειμαν αργυρό βραβείο και τιμητικό δίπλωμα.

Πεθαίνοντας τον Αύγουστο του 1928, ο Στέφανος Στουρνάρας άφησε στους δύο γιους του, Κώστα και Νίκο, ως παρακαταθήκη την τέχνη της φωτογραφίας, την οποία συνέχισαν έως το 1993. Η παράδοση, ωστόσο, συνεχίζεται για τέσσερεις ολόκληρες γενιές έως και σήμερα.

Ο Στέφανος Στουρνάρας υπήρξε αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντική προσωπικότητα στον καλλιτεχνικό χώρο της πόλης και όχι μόνο με την ξεχωριστή ματιά του καλλιτέχνη φωτογράφου, που υπήρξε ταυτόχρονα ζωγράφος και χαράκτης. Αποτύπωσε με τη φωτογραφική του μηχανή στιγμιότυπα μιας ολόκληρης εποχής, τα οποία παρέχουν διαφωτιστικές πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα και γεγονότα της περιοχής μας, ενώ ταυτόχρονα στο φωτογραφικό αυτό υλικό ενυπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία λαογραφίας και φυσικά σύγχρονης και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται από την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ -ΔΗΠΕΘΕ Βόλου στο ισόγειο του Κέντρου Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο», αποτελεί τιμή και αναγνώριση της αναντίλεκτης προσφοράς του Στέφανου Στουρνάρα στον πολιτισμό. Περιλαμβάνει καρτ ποστάλ κυρίως από τον Βόλο και το Πήλιο, αλλά και αντιπροσωπευτικά από άλλες περιοχές, τις οποίες απαθανάτισε ο Στέφανος Στουρνάρας, φωτογραφίες στούντιο σε σκληρό χαρτόνι, φωτογραφίες από τα περίφημα λευκώματα των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων που εκδόθηκαν με αφορμή τα εγκαίνια των σιδηροδρομικών γραμμών Βόλος – Λεχώνια (1895) και Λεχώνια – Μηλιές (1903) και φωτογραφικό υλικό από το Λεύκωμα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου του έτους 1901. Ξεχωριστή θέση στην έκθεση έχουν τα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, αλλά και οι αγιογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν από το χέρι του Στέφανου Στουρνάρα. Πολλά από τα εκθέματα παρουσιάζονται σε αναπαραγωγές, σε ορισμένες περιπτώσεις σε μεγαλύτερο μέγεθος από το φυσικό, για εκπαιδευτικούς λόγους.

INFO. Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο», Μεταμορφώσεως 3, Βόλος, τηλέφωνο 24210 31701. Ωράριο λειτουργίας Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 13:00, 18:00 – 20:00. Είσοδος ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου