ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γνωριμία με το βιβλίο

γνωριμία-με-το-βιβλίο-16751

Δράσεις με επίκεντρο την «Ιστορία της γραφής» διοργανώνονται στις παιδικές βιβλιοθήκες Δήμου Βόλου

Δημιουργικό εργαστήριο για την «Ιστορία της γραφής» διοργανώνεται από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου, ΚΔΑΠ Νεάπολης της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους. Το εργαστηριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τί κρύβει ένα βιβλίο; Η περιπέτεια της γραφής και της τυπογραφίας» βασισμένο στις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο «Το Κουτί της Γραφής. Πάνω σε τι και με τι» της Μπίλης Βέμη και «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το… βιβλίο» της Δέσποινας Μπογδάνη – Σουγιούλ.

Το πρόγραμμα που επιμελείται και παρουσιάζει η Θεοδοσία Ράπτου, δασκάλα, μουσειοπαιδαγωγός, Μ.Ed, θα γίνει στο χώρο του «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης το Σάββατο 22 Νοεμβρίου (πρώτο μέρος) και το Σάββατο 29 Νοεμβρίου (δεύτερο μέρος).

Το «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης είναι συγχρηματοδοτούμενη δομή από την Ε.Ε. και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι οργανωμένο σε δύο μέρη με καθαρά εργαστηριακό χαρακτήρα που δίνει την ευκαιρία στα συμμετέχοντα παιδιά να γνωρίσουν τη διαδρομή της γραφής σε τέσσερις πολιτισμούς: τον αρχαιοελληνικό, το βυζαντινό, τον αιγυπτιακό και τον κινέζικο. Κι ακόμη πληροφορεί πώς ο άνθρωπος από τη γραφή με το χέρι πέρασε στη μαζική παραγωγή με την επινόηση/εφεύρεση και την εφαρμογή της τυπογραφίας.

Τα παιδιά με τη χρήση επιλεγμένων υλικών και διά της βιωματικής μεθόδου που οδηγεί στην προσωπική εμπειρία, εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν πώς τα υλικά και οι επιφάνειες επηρέασαν τον τρόπο γραφής ανά πολιτισμό και πώς η χρήση της τυπογραφίας βοήθησε στη διάδοση του βιβλίου και το ανέδειξε ως πολιτισμικό αγαθό που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά πέμπτης έως έκτης δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης (24210 64336). Επειδή είναι περιορισμένος ο αριθμός των θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παιδική Βιβλιοθήκη «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης, Νεαπόλεως 76 Νεάπολη Βόλου, τηλ. 24210 64336. Παιδική Βιβλιοθήκη «Στέκι Παιδιού». Περραιβού 11 με Πολυμέρη, τηλ. 24210 31456.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου