ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η άλωση της Κωνσταντίας»

η-άλωση-της-κωνσταντίας-16608

«Η άλωση της Κωνσταντίας» θα παρουσιαστεί σήμερα Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στις 18.30 και στις 21.00 στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής.

«Εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ» αναφέρει ο στιχουργός Πυθαγόρας στην δισκογραφημένη «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα και έχει μεγάλη συγγένεια, όπως θα δούμε παρακάτω, με το βιβλίο «Η άλωση της Κωσταντίας» του Γιάννη Μακριδάκη.

Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Χρήστος Βαλαβανίδης στο Θέατρο «Μεταξουργείο», αποτελεί θεατροποίηση του μυθιστορήματος του Μακριδάκη και παρακολουθείται ευχάριστα, όπως μια παλιά ελληνική ταινία. Διότι, ασχέτως αν διαδραματίζεται στο σήμερα, όλα τα επιμέρους στοιχεία και βασικά το ντεκόρ και τα κοστούμια παραπέμπουν σε ηθογραφία εποχής.

Σ’ ένα πολίτικο διαμέρισμα, λοιπόν, η Κωσταντία λαμβάνει γράμμα μακροσκελές από τον γαμπρό της, που βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά μόλις διαβάζει τις πρώτες αράδες σωριάζεται λιπόθυμη. Η φίλη και γειτόνισσα της, Βαγγελία, τρέχει κοντά της και μαζί ξενυχτούν διαβάζοντας το γράμμα που είναι μέσα στις αποκαλύψεις και τις εκπλήξεις. Θα αντέξει η συντηρητική Ελληναρού και χριαστιανόπληκτη Κωσταντία το γεγονός πως ο γαμπρός της είναι και αβάπτιστος και τουρκόσπορος; Θα μπορέσει ποτέ να αποδεχτεί το γεγονός πως συμπεθέριασε με έναν «κομμουνιστή», ο οποίος πιστεύει πως τα σύνορα και οι θρησκείες περιχαρακώνουν τον άνθρωπο; Θα αφήσει τη Βαγγελία να πιει το ουζάκι της και να δει το αγαπημένο της τουρκικό σήριαλ;

Στην εξέλιξη της σκηνικής δράσης θα συνδράμει και ο αποστολέας του γράμματος αυτοπροσώπως, παρεμβαίνοντας στα πιο κομβικά σημεία της ανάγνωσης από τις δυο γυναίκες. Στο τέλος, όμως, μια τυχαία κίνηση της Βαγγελίας θα φανερώσει στην Κωσταντία πως πέρασαν ένα ολόκληρο βράδυ μεσ’ στην πλάνη, προξενώντας φυσικά το αβίαστο γέλιο των θεατών τους.

«Η παράσταση είναι έξυπνη και καλοστημένη, με την Άννα Βαγενά (Κωσταντία) και την Ελένη Γερασιμίδου (Βαγγελία), τόσο πολύ μέσα στους ρόλους τους, ώστε μετά το τέλος είναι αδύνατον να σκεφτείς δύο άλλες καρατερίστες στη θέση τους. Πολύ καλός και Βασίλης Παλαιολόγος ως γαμπρός. Εν κατακλείδι, στην «Άλωση της Κωσταντίας» αν είσαι νέος και…ανιστόρητος δεν πλήττεις και κυρίως μαθαίνεις. Αν είσαι μεγαλύτερος, ακόμη και παππούς ή γιαγιά, συγκινείσαι και το γέλιο εναλλάσσεται με το δάκρυ» επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε κριτική που δημοσιεύθηκε στο «Onlytheater».

Την διασκευή – σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Χρήστος Βαλαβανίδης και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Άννα Βαγενά, Ελένη Γερασιμίδου και Βασίλης Παλαιολόγος. Η τιμή εισιτηρίου στην απογευματινή παράσταση είναι 12 ευρώ και στην βραδινή 15 ευρώ. Ισχύουν και εισιτήρια ΟΓΑ. Εισιτήρια προπωλούνται στον Δίαυλο και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 24210-25363.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου