ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον Καββαδία σήμερα στο Αρχοντικό Ζαφειρίου

αφιέρωμα-στον-καββαδία-σήμερα-στο-αρχ-160686

Αφιερωμένη στο μεγάλο μας ποιητή και πεζογράφο Νίκο Καββαδία είναι η ποιητική βραδιά που διοργανώνεται σήμερα στις 9 μμ στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, στον Αγ. Ονούφριο, κατόπιν συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός» με την Δ/νση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας.

Για τον ποιητή και το έργο του θα μιλήσει η δρ. Ελένη Χατζηδημητρίου φιλόλογος και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, ποιήματά του θα απαγγείλει ο Δημήτρης Δακτυλάς αναπλ. Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, ενώ η Χριστίνα Μαργαρίτου θα ερμηνεύσει μελοποιημένα ποιήματα του, από τις συλλογή « Το πούσι» και άλλα. Στο πιάνο θα την συνοδεύει η Αννα Βογιατζή – Οικονόμου.

Ο Νίκος Καββαδίας ανήκει σχηματικά στη γενιά του τριάντα, στο χώρο της οποίας όμως κατέχει μια ιδιότυπη θέση. Ο ποιητικός του λόγος εξέφρασε την ανάγκη απόδρασης από τη σύγχρονη του ποιητή ελληνική πραγματικότητα κυρίως μέσα από τα στοιχεία του κοσμοπολιτισμού και του εξωτισμού. Η γραφή του υπήρξε κυρίως βιωματική και ακολούθησε μια εξελικτική πορεία προς την αφαίρεση και τα όρια του υπερρεαλισμού, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια της παραδοσιακής στιχουργικής φόρμας και ρυθμικής.

Ο Νίκος Καββαδίας είναι ίσως ο μόνος που αξίζει τον χαρακτηρισμό του απόλυτα βιωματικού στην ποίησή του. Μιλάει πάντα για τα καράβια που έζησε, τους ναυτικούς που γνώρισε, τους έρωτες, τους καυγάδες και τους θανάτους στα λιμάνια, με την γλώσσα των καραβιών, αλλά και κάποιους ιδιωματισμούς της Κεφαλονιάς, να μπλέκονται στα γνήσια λαϊκά ελληνικά του. Ο ερωτάς του για τα ταξίδια και τη θάλασσα, πάθος τρομερό, σχέση αγάπης και μίσους, ο ίδιος έρωτας που τον οδήγησε να μπαρκάρει μικρός, μόλις 19 ετών, αφήνοντας την σίγουρη δουλειά του ναυτικού γραφείου, είναι ορατός σε κάθε στίχο του, και τόσο δυνατός που διαπερνά τον αναγνώστη, τον κάνει να ξεχάσει τις άγνωστες λέξεις και τους ναυτικούς όρους, και να συνεπαρθεί απόλυτα από την αλήθεια του Λόγου του ποιητή.

Αλλωστε δεν είναι τυχαίο που του αποδίδουν τον τίτλο ο ποιητής των θαλασσών και ο μαρκόνης της ποίησης.

Ο Νίκος Καββαδίας ταπεινά παρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα, κι η ταπεινότητά του αυτή, μαζί με την μελοποίηση πολλών ποιημάτων του, τον έφερε κοντά στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, κάνοντάς τον έναν από τους πιο δημοφιλείς μας ποιητές, δυστυχώς μετά τον θάνατό του. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου