ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η τέχνη του Γιαννούλη Χαλεπά σε ταινία μικρού μήκους

η-τέχνη-του-γιαννούλη-χαλεπά-σε-ταινία-158950

Στο μαγικό σύμπαν του διακεκριμένου γλύπτη Γιανούλη Χαλεπά μάς ξεναγεί το Onassis Channel με τη μικρού μήκους ταινία «Χαλεπάς» του The Boy και της Αργυρώς Χιώτη. Με την ταινία εγκαινιάζεται το μεγάλο αφιέρωμα του Ιδρύματος Ωνάση στον σπουδαίο καλλιτέχνη το οποίο περιλαμβάνει επίσης μια παράσταση, μια έκθεση και μια έκδοση.

Η ταινία, που έκανε διαδικτυακή πρεμιέρα προχθές, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υποτροφίας Καλλιτεχνικής Eρευνας και Ανάπτυξης από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Κατά τη διάρκεια της έρευνας η καλλιτεχνική ομάδα επισκέφτηκε αρχικά την Τήνο και πήρε συνεντεύξεις από κατοίκους του νησιού. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκε μια πρώτη μορφή του λιμπρέτου από τον The Boy και της μουσικής από τον Jan Van Angelopoulos για την παράσταση, ενώ τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν στο Λαύριο Αττικής, με πρωταγωνιστές τους Σίμο Κακάλα, Μαρία Πανουργιά, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη.

Με την αποσπασματική και ελεύθερη αφήγηση του έργου επιχειρείται μια καταβύθιση στον ψυχισμό ενός ανθρώπου με πορεία δύσβατη, με τα βουνά, τη θάλασσα και τους ανέμους της Τήνου έντονα παρόντα, μια σκιά πάντα να ακολουθεί, μια ανάμνηση έρωτα να ξεπηδά, και τη μάχη με το σκίτσο και το γλυπτό να ζωντανεύει.

Η Αργυρώ Χιώτη σημειώνει στο ημερολόγιο της από τις ημέρες καλλιτεχνικής έρευνας: «Ο Γιανούλης ανεβαίνει στο βουνό διαρκώς. Πήγαινε στους μύλους και καθόταν ψηλά, για έμπνευση, του άρεσε γιατί έβλεπε τον Πύργο από τη μία, τα Υστέρνια από την άλλη. Το λατομείο, η μεγάλη αποκάλυψη: απόκοσμο τοπίο, φουτουριστική κατακόμβη πέτρας, πράσινου μαρμάρου. Στον δρόμο πεταμένο ένα πτώμα γουρουνιού σε προχωρημένη σήψη. Στο λατομείο, το ανθρώπινο σώμα φαντάζει ελάχιστο. Οι όγκοι της πέτρας ορθώνονται πελώριοι και αδιαμφισβήτητοι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου