ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέα συνεργασία της ΕΚΠΟΛ με τον Σύλλογο Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας

νέα-συνεργασία-της-εκπολ-με-τον-σύλλογ-158926

Εναλλακτικές δράσεις για παιδιά, σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ, υλοποιεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας.

Μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου που ενέκρινε η ΕΚΠΟΛ, οι Σοφαδίτες Μαγνησίας επανέκδωσαν και παρέδωσαν στον φορέα 250 αντίτυπα από το βιβλίο του «Γιαγιά, πες μας, πώς παίζατε παλιά;» προκειμένου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, να διατεθούν δωρεάν σε κάθε Δημοτικό Σχολείο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.

Πρόκειται για αφιέρωμα στα παλιά παραδοσιακά παιχνίδια, με παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Το κείμενο βασίστηκε στο αντίστοιχο θεματικό ημερολόγιο-βιβλίο του Συλλόγου του 2004, ερευνητική εργασία της Εβης Σταφυλά, που ολοκληρώθηκε με την προσθήκη νέων στοιχείων από την ταμία του Συλλόγου Νατάσα Κουτσοπούλου και με την εισαγωγή και επιμέλεια της προέδρου Ελένης Παπαλοπούλου – Τσέργα.

Πρωτοεκδόθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, με τη στήριξη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, του Συλλόγου Γονέων του 11ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βόλου. Η παρουσίαση και η δωρεάν διάθεση του εντύπου έγιναν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και ενθουσίασαν τότε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Πάγια η πεποίθηση των μελών του Συλλόγου ότι «είναι χρέος κάθε πολιτιστικού φορέα να μεταλαμπαδεύει στη νέα γενιά αξίες της φυλής μας που τείνουν να εξαλειφθούν στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης». Γι’ αυτό και ένα μέρος της δράσης του Συλλόγου έχει αφιερωθεί στα παιδιά των μελών του, αλλά και στα παιδιά της ευρύτερης κοινωνίας του Βόλου.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από το παιδικό χορευτικό τμήμα που λειτουργεί από το 2013, έχει στο ενεργητικό του μια πολυετή πορεία με εκδηλώσεις ποικίλου ενδιαφέροντος για τους μικρούς του φίλους: Παραστάσεις Καραγκιόζη, διαγωνισμό καταγραφής λαϊκών παραμυθιών, θεατρικά δρώμενα, διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Δυστυχώς, οι συνθήκες πανδημίας που βιώνουμε σε ολόκληρο τον πλανήτη εδώ και δύο περίπου χρόνια διέκοψαν απότομα και τα προγράμματα για τα παιδιά» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πάγιο, επίσης, θεωρείται το ενδιαφέρον της Εταιρείας Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) Μαγνησίας για κάθε δράση πολιτισμού στην περιοχή και είναι δεδομένη η στήριξή της σε κάθε φορέα που προτίθεται να την οργανώσει.

Με δεδομένες τις συνθήκες της πανδημίας και τον αριθμό των κρουσμάτων που δεν ευνοούν τη διοργάνωση κάθε εκδήλωσης, ο Σύλλογος Σοφαδιτών Μαγνησίας αποφάσισε την εναλλακτική δράση για τα παιδιά, σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ.

«Ελπίζουμε τον ίδιο ενθουσιασμό να συναντήσει σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, όπου θα διανεμηθεί, να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών και να χαρίσει όμορφες στιγμές στους μικρούς μας φίλους» υπογραμμίζει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Μαγνησίας Ελένη Παπαλοπούλου – Τσέργα, αναφερόμενη στην επανέκδοση του βιβλίου που απευθύνεται σε παιδιά.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας ευχαριστεί την ΕΚΠΟΛ και προσωπικά τον πρόεδρο Γιώργο Κίτσο για την αμέριστη συμπαράσταση, καθώς και το διοικητικό προσωπικό της ΕΚΠΟΛ για την άψογη συνεργασία. «Προσδοκώντας ότι τη νέα χρονιά θα έχουμε καλύτερες συνθήκες όσον αφορά στην πανδημία, ευελπιστούμε σε επόμενες εκδηλώσεις, που θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά «δια ζώσης» με τους μικρούς μας φίλους, για να χαρούμε μαζί τους στιγμές ψυχαγωγίας και πολιτισμού» επισημαίνουν οι Σοφαδίτες της Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου