ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αγιορείτικο Ημερολόγιο 2022

αγιορείτικο-ημερολόγιο-2022-153866

Ι. Μονή Παντοκράτορος: 30 έτη από τη μετατροπή σε Κοινόβιο της Ι. Μονής

Η Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Ορους (Α.Ο) Αθω κτισμένη σε βραχώδη αλίκτυπο κάβο της ανατολικής Αθωνικής ακτογραμμής ανάμεσα στις Ι. Μονές Σταυρονικήτα και Βατοπαιδίου εξέδωσε κι εφέτος ψυχωφελές και χρήσιμο για τις προς τον προσκυνητή του Α.Ο πληροφορίες εγκόλπιο Ημερολόγιο – Εορτολόγιο, τηλεφωνικό κατάλογο Α.Ο με τίτλο: «30 έτη από την μετατροπή σε κοινόβιο της Ιεράς Μονής». Το εξώφυλλο καλύπτεται με φωτογραφία της υπό τον Πανοσιολογιότατο Καθηγούμενο Αρχιμ. Γαβριήλ οσίας Παντοκρατορικής μοναχικής Συνοδίας, ενώ το οπισθόφυλλο με πανοραμική φωτογραφική άποψη της Ι. Μονής και της γραφικής περιοχής του αρσανά της.

Μετά παράθεση εγχρώμου φωτογραφίας της Α.Θ.Π, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αρχιμ. γ. Γαβριήλ προλογίζει το Ημερολόγιο αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Το φετινό ημερολόγιο της Μονής μας είναι αφιερωμένο στην συμπλήρωση 30 ετών από την μετατροπή της σε κοινόβιο, η οποία και πραγματοποιήθηκε τον Μάιο – Ιούνιο του 1992 έπειτα από αίτημα της τότε ιδιόρρυθμης Μονής Παντοκράτορος και εν συνεχεία απόφαση της Ι. Κοινότητος, επικυρώθηκε δε ακολούθως από την Πατριαρχική Σύνοδο».

«Με την κοινοβιοποίηση της Μονής Παντοκράτορος, τελευταία χρονικώς σε σχέση με τις υπόλοιπες αθωνιτικές Μονές έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας του Αγίου Όρους, αυτό του ιδιόρρυθμου βίου και επανήλθε το αρχαίο σύστημα κοινής μοναχικής ζωής, σύμφωνα με τις υποτυπώσεις του Μεγάλου Βασιλείου, του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου και των αγίων κτητόρων» και εύχεται: «Με την ευκαιρία εκδόσεως του παρόντος ημερολογίου ευχόμεθα προς άπαντας, τον φωτισμό και την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γεροντίσσης (Προστάτιδος της Ι.Μ. Παντοκράτορος, στην οποία είναι αποθησαυρισμένη η ασημόδετος εφέστιος θαυματουργός Αυτής εικόνα), η οποία μεριμνά όχι μόνο για την Μονή και το Περιβόλι της (το Άγιο Όρος) ,αλλά και για όλο τον κόσμο, ιδιαιτέρως δε για όσους προστρέχουν σε Αυτήν».

Στη συνέχεια καταχωρίζονται: α) Η 699/4 Ιουν. 1992 Συνοδική του Οικ. Πατριαρχείου απόφαση επικυρώσεως της μεταρρυθμίσεως της Ι.Μ. Παντοκράτορος από ιδιορρύθμου σε κοινοβιακή, σταθμό της και το 699/14 Ιουν.1992 Πατριαρχικό γράμμα για την αποκατάσταση του μακαριστού (εκοιμήθη θείω θελήματι στις 20 Σεπτ. 2001 π.η. σε ηλικία 47 ετών προσβληθείς από τον επάρατο καρκίνο) Αρχιμ. Βησσαρίωνος ως πρώτου Καθηγουμένου της Μονής, με το οποίο του παρέχονται πατριαρχικές οδηγίες διακυβερνήσεως αυτής «θεοφιλώς και θεαρέστως και κατά τους τύπους και όρους της μοναστηριακής διοικήσεως φυλάττοντος απαρεγκλίτως τας αρχαίας τάξεις της εσωτερικής και εξωτερικής αυτής διακυβερνήσεως…».

Τον αοίδιμο γ. Βησσαρίωνα είχα την ευλογία να τον γνωρίσω την δεκαετία του ’80 ως οδοιπόρος προσκυνητής της Ι.Μ. Ξενοφώντος στην οποία εγκαταβίωνε με την οσία Συνοδία του Αρχιμ. γ. Αλεξίου, Καθηγουμένου και σήμερα αυτής. Ηταν υψηλός, ευθυτενής, με μεγάλα φωτοβόλα μάτια, κατανυκτικός λειτουργός μεταρσιώνων το εκκλησίασμα σε υψηλές σφαίρες προσευχητικής βιώσεως. Ας αναπαύεται η οσία ψυχή του στους κόλπους του Κυρίου εν Χώμα Ζώντων, όπως της αξίζει. Το 1992 με την ευλογία του Οικ. Πατριάρχου και του γέροντος Αλεξίου με σμήνος Ξενοφωντινών μοναχών επάνδρωσαν και ανέλαβαν την διακυβέρνηση της Ι.Μ. Παντοκράτορος.

Επονται οδηγίες για την χρήση του Ημερολογίου- Εορτολογίου, το οποίο αρχίζει από την 19 Δεκ.2021 π.η (1 Ιαν.2022 ν.η )και τελειώνει την 31 Δεκ 2022 π.η (13 Ιαν. 2023 ν.η) και καταχωρίζονται: οι ημερομηνίες αυτού κατά το παλαιό και νέο ημερολόγιο, με τις φάσεις της σελήνης, το Κυριακοδρόμιο, η μνήμη Αγιορειτών Αγίων και οι πανηγύρεις του μηνός. Ενδιατάσσονται αγιογραφικά χωρία ή αποσπάσματα κειμένων Αγίων σχετιζόμενα με τον σωτήριο αγιαστικό σκοπό του κοινοβιακού μοναχισμού. Παραθέτω μερικά: α)«Ιδού δή τί καλόν ή τί τερπνόν αλλ’ ή το κατοικείν αδελφούς επί το αυτό (= Τι πιο ωραίο ή τι πιο ευχάριστο υπάρχει, από το να κατοικούν αδελφοί με αγάπη και ομόνοια στον ίδιο τόπο) (Ψαλμός 132,1)», β) «Πάντες δε οι πιστεύσαντες ήσαν επί το αυτό και είχον άπαντα κοινά (= Όλοι οι πιστοί ζούσαν σ’ έναν τόπο και είχαν τα πάντα κοινά) (Πρξ 2,44), γ) «Του δε πλήθους των πιστευσάντων ήν καρδία και ψυχή μία, και ουδέ είς τις των υπαρχόντων αυτώ έλεγον ίδιον είναι, αλλ’ ήν αυτοίς πάντα κοινά (= Όλοι όσοι πίστευσαν είχαν μια καρδιά και μια ψυχή. Κανείς δε θεωρούσε ότι κάτι από τα υπάρχοντα ήταν δικό του, αλλά όλα τα είχαν κοινά) (Πρξ 4,32). δ) «Το Κοινόβιο είναι επίγειος ουρανός. Γι’ αυτό ας κάνουμε την καρδιά μας να αισθάνεται όπως οι άγγελοι που υπηρετούν τον Κύριο» (Ιωάννου Σιναΐτου, Κλίμαξ Δ’ 82 ). ε) «Λέγω λοιπόν ότι όλοι οι αδελφοί πρέπει να ζουν από κοινού, και από κοινού ω’ αποβλέπουν προς τον ίδιον σκοπόν της σωτηρίας, και μία καρδία να υπάρχη εις το κοινόβιον, και έν θέλημα και μία επιθυμία ,και το πλήρωμα της αδελφότητος να αποτελή έν σώμα συναρμολογημένον από διάφορα μέλη» (Οσίου Αθανασίου Αθωνίτου, Τυπικό,18) και στ) «Στάδιον αθλήσεως και καλός δρόμος προκοπής και συνεχής άσκησις και μελέτη των εντολών του Κυρίου είναι ο κοινός τόπος διαμονής των αδελφών. Αυτού του είδους η διαμονή, αφ’ ενός μεν έχει σκοπόν την δόξαν του Θεού… αφ’ ετέρου δε διασώζει τον χαρακτήρα των Αγίων»( Μ. Βασιλείου, Όροι κατά πλάτος, Β, 7,4).

Ακολούθως καταχωρίζονται λεπτομερώς οι Νηστείες του έτους, κατάλογος τηλεφώνων Αγίου Όρους, δημοσίων υπηρεσιών, καταστημάτων Καρυών, Δάφνης, Ουρανουπόλεως, Ιερισσού, Θαλάσσιες Συγκοινωνίες, χώρος Σημειώσεων και ακροτελεύτια η πληροφορία: «Το παρόν ημερολόγιο μπορείτε να το βρείτε δωρεάν και σαν εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα αναζητώντας στο AppStore και στο Google Playμε τίτλο: «Ημερολόγιον (Παλαιό και Νέο) και τηλεφωνικός κατάλογος Αγίου Όρους.

Περισπούδαστο, ψυχωφελές, χρήσιμο βοήθημα για τον προσκυνητή του Α.Ο, το Εγκόλπιο Ημερολόγιο 2022 της Ι.Μ. Παντοκράτορος και γι’ αυτό αρμόζουν εκθύμως και ευσεβάστως θερμά συγχαρητήρια στον Καθηγούμενο Αρχιμ. γ. Γαβριήλ Παντοκρατορινό και στην οσία Συνοδία του που ομοψύχως μοχθούντες εξέδωσαν αυτό. Ο Θεός ας τους χαρίζει υγείαν κατ’ άμφω, Δύναμη, Υπομονή, την Χαρά, τον Φωτισμό Του και δαψιλή Τέλεια Δωρήματά του, ώστε και του χρόνου να μας προσφέρουν ισάξιο με το εφετινό Ημερολόγιο.

Του ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΠΑΤΡΙΚΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου