ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συναρπαστική «Γεωμετρική σχέση»

συναρπαστική-γεωμετρική-σχέση-153567

Ο Βάιος Κουτριντζές, από την Ξυνόβρυση Πηλίου, συνεχίζει τη συγγραφική του δραστηριότητα με επιτυχία

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το βιβλίο του Βάιου Κουτριντζέ «Γεωμετρική σχέση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Θράκα». Ο συγγραφέας, που κατάγεται από την Ξυνόβρυση Πηλίου, ξεδιπλώνει συναρπαστική πλοκή με εφόδιο την έμπνευση και τη φαντασία του.

Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Τέλης Νικόπουλος, διαπρεπής αρχιτέκτων, που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και αναλαμβάνει την επισκευή των κτιρίων της μονής του Ταξιάρχη Μιχαήλ, που βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Νοτίου Πηλίου, κοντά στη θάλασσα. Με την Ξένια, υπάλληλo και ερωμένη του, την επισκέπτονται, για να διαπιστώσουν την υφιστάμενη κατάσταση. Κατά την παραμονή τους εκεί, σημειώνεται σημαντικό γεγονός.

Η υπόθεση απαρτίζεται από αλληλοτεμνόμενες κοινωνικές ιστορίες των τεσσάρων. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένα πολυεπίπεδο λογοτέχνημα, μία πρωτότυπη λογοτεχνική σύνθεση, ένα κοινωνικό μαθηματικό μυθιστόρημα, με κύριο χαρακτηριστικό το μυστήριο. Το υπερβατικό ενεδρεύει σε κάθε κεφάλαιο και αναζητεί την κατάλληλη στιγμή, για να εισβάλλει στον αισθητό κόσμο των ηρώων, με στόχο να ολοκληρώσει βήμα βήμα το προγραμματισμένο έργο του.

Η διήγηση, τότε, ξεφεύγει από τις κοινοτυπίες της αμιγούς ρεαλιστικής αφήγησης και φανερώνει στον αναγνώστη, μέσα απ’ τα δρώμενα, τον αθέατο κόσμο, αυτόν που μόνο οι άριστοι των καλών τεχνών και της φιλοσοφίας έχουν την ικανότητα να διακρίνουν αχνά και να ελπίζουν πως, κάποια στιγμή, θα κατακτήσουν.

Κύριο θέμα του έργου ο τελικός προορισμός του ανθρώπου διά μέσου της μη επαρκώς εξηγήσιμης εκ μέρους της επιστήμης παρουσίας του στη Γη και ο ρόλος της γυναίκας, του δημιουργήματος – κλειδί, η οποία αναπαράγει τη ζωή, μην ορρωδώντας μπροστά σε κανένα εμπόδιο προκειμένου να επιτελέσει το καθήκον της, τη γέννηση.

Η πλοκή παρακολουθεί τη ζωή των τεσσάρων συμπρωταγωνιστών απ’ τη μικρή τους ηλικία ώς το καλοκαίρι των περιστατικών και τη δεκαετία που ακολουθεί, σκιαγραφώντας πλήρως τους χαρακτήρες τους κι αιτιολογώντας κάθε τους πράξη.

Η ενδοκειμενική κοινωνία είναι, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, όμοια με την εξωτερική, την πραγματική, αλλά είναι διακριτή μία υποβόσκουσα επιθυμία – προσδοκία του συγγραφέα να βελτιωθεί, να καλυτερεύσουν οι ανθρώπινες σχέσεις και να λείψουν οι αντιπαλότητες πάσης μορφής.

Φυσικά, το τέλος, πλην των απαραίτητων εξηγήσεων που διατυπώνονται διά στόματος Ολυμπίας, τόσο για τη διαλεύκανση του μυστηρίου, όσο και για τη λύτρωση της ίδιας, περιλαμβάνει και έκπληξη, μια απρόσμενη εξέλιξη στην περαιτέρω διαβίωση των δύο ζευγαριών της μυθιστορίας.

Ο συγγραφέας του βιβλίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Βάιου Κουτριντζές

Ο Βάιος Κουτριντζές γεννήθηκε στην Ξυνόβρυση Μαγνησίας. Τις εγκύκλιες γνώσεις απέκτησε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και στα Γυμνάσια Αργαλαστής – Α΄ Αρρένων Βόλου. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ασκησε το επάγγελμα στον ιδιωτικό τομέα διατηρώντας τεχνικό γραφείο και στον δημόσιο τομέα στα Υπουργεία ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΕΣΔΑ, που έφτασε ώς τον βαθμό του διευθυντή, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Λάρισας. Αρχισε να γράφει, συστηματικά, λογοτεχνία και δοκίμιο από το 2013. Δημοσίευσε για πρώτη φορά στο λογοτεχνικό περιοδικό «Θράκα» (τεύχος 3 – 4) το δοκίμιο «Ο κύκλος των κόμιξ». Δημοσιεύει ιστορικά άρθρα και διηγήματα στις τοπικές εφημερίδες «Larissanet», «Ελευθερία» και στο διαδικτυακό περιοδικό «Fractal». Zει και δραστηριοποιείται στη Λάρισα από το 1985.

Εχουν εκδοθεί και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Θράκα» τα μυθιστορήματά του «Γυμνό σχέδιο» 2016, «Ο τελευταίος αριθμός» 2017 και «Γεωμετρική σχέση» 2019.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου