ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φάρος για τον πολιτισμό ~ Βαριά ιστορία για την περιοχή

φάρος-για-τον-πολιτισμό-βαριά-ιστορία-153538

Με τηλεφωνικό ραντεβού η εξυπηρέτηση των ερευνητών στη Βιβλιοθήκη των «Τριών Ιεραρχών» στον Βόλο

Φάρος ιστορίας και πολιτισμού για τον Βόλο η βιβλιοθήκη των «Τριών Ιεραρχών», η παλαιότερη στην περιοχή, συνεχίζει τη λειτουργία της, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης, για την εξυπηρέτηση των ερευνητών που επιθυμούν να την επισκέπτονται στην περίοδο της πανδημίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ανακοίνωση που είναι αναρτημένη σε περίοπτη θέση στην είσοδο του ιστορικού κτιρίου, ενημερώνει το κοινό ότι λόγω της πανδημίας και των υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν, «η Λαϊκή Βιβλιοθήκη θα δέχεται τους αναγνώστες – ερευνητές μόνον κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησης και σύμφωνα με τους ισχύοντες υγειονομικούς κανονισμούς». Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2421025461, κάθε Δευτέρα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, για να κλείσουν ραντεβού.

Διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, στο μεταξύ, από τον Θρησκευτικο – Φιλολογικό Σύλλογο «Τρεις Ιεράρχαι» και ομιλητή τον ιστορικό, αναπληρωτή καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνη Σμυρναίο με θέμα «Παιδεία, Αρχεία, Ιστορία: μια σχέση στοργής», τιμήθηκαν φέτος οι προστάτες της παιδείας.

Παράθυρο στη γνώση η Βιβλιοθήκη του Συλλόγου «Τρεις Ιεράρχαι», αποτελεί κόσμημα για την πόλη, προσελκύοντας το ενδιαφέρον δεκάδων ερευνητών και μαθητών σε βάθος χρόνου. Σε επόμενο δημοσίευμα, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ θα επανέλθει στο θέμα, παρουσιάζοντας τα μελλοντικά σχέδια του συλλόγου, καθώς δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Κώστα Μοράρο, λόγω απουσίας εκτός έδρας.

Βασικός στόχος είναι να διατηρηθεί η μεγάλη κληρονομιά, ενώ σε ανακοίνωση του Συλλόγου, που δημοσιεύτηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, υπογραμμίζεται σχετικά με την ιστορική βιβλιοθήκη: «Σήμερα διατηρεί ως στόχο της να διαφυλάσσει και να αναδεικνύει τον ιστορικό της ρόλο και παράλληλα να αποτελεί ζωντανό κύτταρο της πνευματικής ζωής του τόπου. Η μεγάλη συλλογή της σε βιβλία που καλύπτουν όλους τους τομείς γνώσεως, πολλά εκ των οποίων είναι παλαίτυπα, καθώς και το πλούσιο αρχείο της σε εφημερίδες τοπικές, πανελλήνιας εμβέλειας, και από άλλα κέντρα Ελληνισμού, προσελκύουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών και των ερευνητών. Τα διάφορα προβλήματα δεν στάθηκαν ικανά να αναστείλουν τις δράσεις της, όπως ποικίλου επιστημονικού ενδιαφέροντος διαλέξεις και μαθήματα, μουσικά απογεύματα κ.α. και την λειτουργία του Αναγνωστηρίου της».

Η πανδημία «περιόρισε την λειτουργία του Αναγνωστηρίου. Ο Σύλλογος όμως, με ευθύνη και επίγνωση των ειδικών συνθηκών δέχεται τους ερευνητές, που θέλουν να συμβουλευτούν την βιβλιοθήκη κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησης μετά από επικοινωνία τηλεφωνική 24210-25461 ή ηλεκτρονική στο: [email protected]» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Σημείο αναφοράς για την πόλη

Αφετηρία μιας μεγάλης ιστορικής διαδρομής, το 1907, χρονιά κατά την οποία ιδρύθηκε στον Βόλο ο Σύλλογος των Τριών Ιεραρχών.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες δεκαετίες πριν, η πόλη είχε απελευθερωθεί από τους Τούρκους και η ανάπτυξή της σε αυτό το διάστημα ήταν ραγδαία σε όλους τους τομείς του πολιτισμού. Η πολιτιστική, πνευματική της ανάπτυξη με αφετηρία τα τέλη του 19ου αιώνα εκφραζόταν με την έκδοση εφημερίδων και περιοδικών, ενώ έλειπε από την πόλη ένα «πνευματικό κέντρο».

Αυτή την έλλειψη κάλυψε εν μέρει το βιβλιοπωλείο με αίθουσα αναγνωστηρίου, που είχε δημιουργήσει ο πρωτοπόρος μοναχός Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης (1835-1902), ο οποίος πεθαίνοντας άφησε πίσω του ως σημαντικές παρακαταθήκες το εκδοτικό του έργο, το υλικό της βιβλιοθήκης του και την «ιδέα» ενός πνευματικού εντευκτηρίου μέσα στην πόλη.

Η ιδέα αυτή δεν άργησε να υλοποιηθεί λίγα χρόνια αργότερα. Με προεξάρχοντα τον αρχιμανδρίτη Πολύκαρπο Ζάχο ένας όμιλος 135 φιλοπρόοδων αστών, διαφόρων επαγγελμάτων, τον Φεβρουάριο του 1907 ιδρύει τον Σύλλογο σύμφωνα με τα ιδεώδη και τα πρότυπα ζωής της εποχής εκείνης. Ταυτόχρονα σχεδόν με την ίδρυσή του και σύμφωνα με ρητό όρο του καταστατικού του, δημιουργείται βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο για την πνευματική ανάπτυξη και ηθικοθρησκευτική μόρφωση των μελών του και της κοινωνίας γενικότερα.

Η Βιβλιοθήκη προσείλκυσε αμέσως το κοινό της πόλης, το οποίο διψούσε για μάθηση και άνοιγμα πνευματικών οριζόντων. Εναν χρόνο αργότερα, με ενέργειες του Δ.Σ. παραχωρήθηκε από τον τότε Δήμο Παγασών- νυν Δήμο Βόλου- στον νεοσύστατο Σύλλογο η βιβλιοθήκη του αποθανόντος Ζωσιμά Εσφιγμενίτη, καλή «μαγιά» για την προώθηση του εγχειρήματος. Οι μετέπειτα δωρεές μεμονωμένων βιβλίων αλλά και ολόκληρων βιβλιοθηκών από φιλομαθείς –φιλοπρόοδους κατοίκους της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής πολύ γρήγορα αύξησαν τον πνευματικό αυτό πλούτο. Η πρώτη Βιβλιοθήκη της πόλης και μοναδική έως το 1980 ήταν πλέον γεγονός.

Συνδρομή του Συλλόγου

Η συνδρομή του Συλλόγου στην πόλη και τους ανθρώπους της, από την ίδρυσή του έως σήμερα, πέραν της προσφοράς μιας οποιασδήποτε διαχρονικά σύγχρονης Βιβλιοθήκης, περιέκλειε την μορφωτική-παιδαγωγική αλλά και την κοινωνική προσφορά.

Αμα τη ιδρύσει του ο Σύλλογος δημιούργησε «Λαϊκή Σχολή» με επιστήμονες αφιλοκερδώς διδάσκοντες για μόρφωση του λαού, η οποία λειτούργησε για αρκετά χρόνια. Παράλληλα, κατά την διάρκεια του έτους δίνονταν διαλέξεις ποικίλου μορφωτικού ενδιαφέροντος.

Επίσης, από το 1911 λειτούργησε Νυχτερινή Σχολή κοριτσιών, και αργότερα Σχολή Αναλφαβήτων. «Τα ανωτέρω αποτελούν δείγματα της προσφοράς της Λαϊκής Βιβλιοθήκης και του Συλλόγου ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ όχι μόνον στην πόλη και τους ανθρώπους της αλλά και στην επιστημονική κοινότητα και τους ερευνητές από όλα τα σημεία του κόσμου. Η αλληλογραφία για αναζήτηση βιβλίων και εφημερίδων που υπάρχει στο αρχείο του Συλλόγου είναι ενδεικτική» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, δίνοντας το στίγμα της διαρκούς παρουσίας του στα πολιτιστικά τεκταινόμενα της περιοχής, με τους ερευνητές, τους φιλίστορες και τους φίλους του πολιτισμού, να περιμένουν εναγωνίως τη στιγμή που θα ανοίξουν και πάλι για το κοινό οι δραστηριότητες που περιορίστηκαν λόγω της «επέλασης» της πανδημίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου