ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρωτότυπη ιστορική προσέγγιση

πρωτότυπη-ιστορική-προσέγγιση-153501

Το βιβλίο «Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα» των Εμμανουήλ – Μάριου Οικονόμου και Νίκου Κυριαζή

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το βιβλίο «Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα» των Εμμανουήλ – Μάριου Οικονόμου και Νίκου Κυριαζή, το οποίο ακολουθεί μια πρωτότυπη προσέγγιση, συνδυάζοντας το μυθιστόρημα με την επιστημονική ανάλυση. Ξαναφέρνει στο προσκήνιο τον τρόπο ζωής των πολιτών της δημοκρατικής Αθήνας του δεύτερου μισού του 4ου αιώνα π.Χ., με την περιγραφή της ζωής των Αθηναίων, μέσω 33ων μικρών μυθιστορηματικών ιστοριών (σκηνές), οι οποίες διασυνδέονται αρμονικά μεταξύ τους με σωστή χρονική αλληλουχία γεγονότων.

H πρωτοτυπία του βιβλίου είναι ότι κάθε ιστορική σκηνή συνοδεύεται από επιστημονική ανάλυση που επεξηγεί λεπτομερειακά τα γεγονότα που περιγράφονται σε αυτή. Ετσι ο αναγνώστης απολαμβάνει ένα συνδυασμό ευχάριστου μυθιστορηματικού αναγνώσματος, που συνοδεύεται από επιστημονική ανάλυση.

Η ροή της γραφής κυλά γρήγορα, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη. Ο μη εξειδικευμένος αναγνώστης μπορεί να επιλέξει να μην διαβάσει τις επεξηγήσεις κάθε σκηνής, μένοντας μόνο στο μυθιστορηματικό κομμάτι καθώς η περιγραφή κάθε σκηνής συνδέεται άμεσα με την αυτή της επόμενης δίχως να χάνεται η νοητική σειρά και αλληλουχία των γεγονότων που περιγράφονται. Δηλαδή οι μυθιστορηματικές σκηνές συνδέονται αρμονικά μεταξύ τους με ικανοποιητική νοητική αλληλουχία.

Οι μικρές ιστορίες-επεισόδια, αφορούν την ζωή ενός σχετικά ευκατάστατου πολίτη, του Νικομήδη και της οικογένειάς του. Καλύπτουν μια πολύ ευρεία θεματολογία, όπως οικονομία, πολιτική, ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, η θέση της γυναίκας, των μετοίκων και των δούλων στην κοινωνία, ο τρόπος λειτουργίας του νοικοκυριού, τι έτρωγαν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, πως χαίρονταν την ζωή, πως διασκέδαζαν, πως ερωτεύονταν, ποιές ήταν οι σεξουαλικές συνήθειες και συμπεριφορές τους και πολλά άλλα θέματα.

Το βιβλίο ζωντανεύει πληθώρα πτυχών της κοινωνικής ζωής των αρχαίων Αθηναίων της Κλασική Περιόδου και αποτελεί πηγή έμπνευση από το παρελθόν για το σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα οι αναγνώστες θα επωφεληθούν διαβάζοντας με εύληπτο τρόπο μια σειρά θεμάτων όπως: Πώς ζούσαν οι αρχαίοι Αθηναίοι; Πώς ήταν οργανωμένη η κοινωνία και ο οίκος; Ποια ήταν η θέση των γυναικών, των μετοίκων και των δούλων; Πώς συμπεριφέρονταν στις μεταξύ τους σχέσεις; Ποια ήταν τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις τους;

Πώς πολιτεύονταν; Πώς ήταν οργανωμένη η οικονομία τους; Πώς εργάζονταν; Πώς λάμβαναν χώρα οι εμπορικές συναλλαγές; Πώς λάμβαναν χώρα οι συζητήσεις τους στην Εκκλησία του Δήμου και πώς λαμβάνονταν οι αποφάσεις σε αυτή; Πώς λειτουργούσαν τα αθηναϊκά δικαστήρια και πώς γίνονταν η απονομή της δικαιοσύνης; Πώς παντρεύονταν οι Αθηναίοι; Πώς ερωτεύονταν; Τι έτρωγαν; Τι έπιναν; Πώς ντύνονταν; Σε τι πίστευαν; Πώς πολεμούσαν; Πώς διασκέδαζαν; Πώς αθλούνταν; Πώς θρηνούσαν τους νεκρούς τους;

Σε αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις απαντά η Καθημερινή Ζωή στην Αρχαία Δημοκρατική Αθήνα παρακολουθώντας τη ζωή του Νικομήδη και της οικογένειάς του, φέρνοντας έτσι κοντά στον σύγχρονο αναγνώστη τη ζωή της Αθήνας του δεύτερου μισού της Κλασικής Περιόδου.

Η ανάλυση, που ακολουθεί κάθε επεισόδιο της ζωής του Νικομήδη, βασίζεται σε αρχαίες πηγές και πολυπληθή σύγχρονη βιβλιογραφία, καθώς και σε πολυάριθμες προγενέστερες και σημαντικές διεθνείς και ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις των συγγραφέων, πάνω στην σχετική θεματολογία έρευνας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου